Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za dobrou koprovkou stojí za to přijet, říká autor prestižního seznamu

  11:26aktualizováno  11:26
I když v prestižním Maurerově seznamu kvalitních restaurací tvoří většinu podniky z Prahy, našel propagátor zdravého jídla a zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer kvalitní kuchaře i ve Zlínském kraji. V seznamu je přes třicet zdejších podniků.

Otcem Grand Restaurant Festivalu je gurmet Pavel Maurer. | foto: Maryia Yankouskaya

Sám Maurer má ke Zlínskému kraji blízko. "Jako dítě jsem trávil prázdniny na Slovácku, otec je z Valašského Meziříčí a v kočárku mě maminka vozila kroměřížskou Květnou zahradou," říká milovník dobrého jídla v rozhovoru pro MF DNES.

Festivalové menu restaurací v Zlínském kraji

Restaurant Sušil (Bystřici pod Hostýnem)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Srnčí pečínka zdobená špízem s macerovanými švestkami, placky

Nejlepší jídlo od maminky: Gratinovaný krupicový nákyp s jablky s chardonnay pěnou a želé

Farmář & tradice, specialita: Králičí špalík se šalvějí, sušenou slaninou na červené čočce s dýňovými noky

Restaurace Na Koupališti (Sazovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Zaječí roládka se špekem a zeleninou, kroupové rizoto, konfitovaná šalotka

Nejlepší jídlo od maminky: Trhaná hovězí líčka, koprová omáčka a brambory s křepelčím vajíčkem

Farmář & tradice, specialita: Domácí semifredo s griliášem, piniemi, čokoládou Amedei toscano a extra panenským olivovým olejem

Lanterna, Vyhlídka Léskové (Velké Karlovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Filírovaná kachní prsíčka s kořenovou zeleninou, kaštanovým coulis a noky

Nejlepší jídlo od maminky: Grilované kuřecí prsíčko s kůží a fenyklem se sušenými švestkami

Farmář & tradice, specialita: Jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy

Lesní hotel (Zlín)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Pečená kachní prsa s batáty a omáčkou z červených blum

Nejlepší jídlo od maminky: Nadýchané bramborové bochánky položené na ragú z lišek

Farmář & tradice, specialita: Domácí uzená vepřová žebírka s hrachovo-bramborovou kaší a křenovým mousse

Nabídku všech restaurací a další podrobnosti o festivalu najdete na webu www.grandrestaurantfestival.cz.

Jak je na tom z vašeho pohledu Zlínský kraj, co se týče kvalitní nabídky jídel?
Moje současné zkušenosti jsou bohužel velmi malé, byť pocházím z Moravy. V publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant je přes třicet restaurací z tohoto kraje. Nicméně musím přiznat, že jsou tady jen dvě, o kterých jde pověst, že ty si prostě nemůžete nechat ujít.

Takže kuchaři málo využívají možnosti, které jim region nabízí?
Domnívám se, že obrovské, protože už teritoriálně je zde mnoho přitažlivých míst. Myslím, že nejvíc ze všeho je důležitá podpora z vlastních řad. Pokud obyvatelé vašeho kraje budou vyžadovat od restaurací, aby využívaly lokální suroviny, podporovaly drobné farmáře a pěstitele a vracely se k původním kvalitním a tradičním receptům, bude to výhra pro domácí i cizí návštěvníky.

Znáte místní tradiční pochoutky?
Samozřejmě. Dokonce jsem nedávno na parkovišti poblíž Přerova viděl slečnu, jak nese z auta se zlínskou espézetkou úplně čerstvé frgále do místní restaurace jako nabídku. Hned jsem si od ní pár kousků koupil, ochutnal a bylo to báječné. Navíc jsem se dozvěděl, že některým výrobcům se vyplatí rozvážet jejich produkty i mimo kraj, restauracím rovnou pod nos! Zachování lokálních tradic je celosvětově nezbytné.

Do prestižního festivalu se letos poprvé dostala i restaurace v Sazovicích, což je malá obec. Je to výjimka?
Díkybohu, že jsou i malá místa, kde se objeví osvícený majitel nebo kreativní šéfkuchař. Když si jen namátkou přečtete jejich meníčko pro festival, je hned vidět, že kuchař má odvahu, fantazii a nebojí se vytvořit lákavé pokrmy za rozumné ceny.

Kuchař tady nabízí i koprovou omáčku. Myslíte, že na takové na první pohled "obyčejné" jídlo může nalákat hosty?
Od poloviny ledna jsem ochutnal menu asi v 65 restauracích ze 101 zúčastněných. Budete se divit, ale to nejlepší, co jsem ochutnal, nejsou krevety, humři ani mořští ďasové, ale jedním z pro mne nejsilnějších gurmánských zážitků byla kulajda v jednom z nejluxusnějších hotelů na Malé Straně v Praze. Je to místo, kam se uchylují Madonna nebo Rolling Stones, když u nás koncertují, takže jsou tam zvyklí na nejroztodivnější pokrmy na světě. Avšak to, že šéf je původem Jihočech a dokáže uvařit tu nejskvělejší variantu této "běžné" polévky, je pro mě uměním. Stejné je to s dobrou koprovkou. Stojí za to za ní přijet kus cesty.

Autor:


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Izrael postavil své první mezinárodní letiště. Teroristé zde nemají šanci

Nové letiště postavili v Negevské poušti a pojmenovali po astronautu Ramonovi a...

První letadla s turisty tady sice mají začít přistávat v zimě, ale už je hotovo. Izrael nedávno slavnostně otevřel...



Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Makarskou Češi milují, k nádherně zbarveným jezerům zabloudí málokterý

Modré jezero v Imotski

Krajina kolem Makarské si získala srdce českých turistů už v první polovině 20. století a dodnes patří mezi námi...

Další z rubriky

Nejhezčí výstup na Praděd. Trasu z malebné osady moc lidí nevyužívá

Výstup na Praděd

Na Pradědu byl skoro každý, ale skutečně nejhezčí cestou se na nejvyšší kopec Jeseníků vydává jen málokdo. Řeč není o...

Romantika a čistá voda. Tipy na nejkrásnější zatopené lomy v Česku

Horní Cerekev

Některé slouží vyloženě k rekreaci, jiné k rybaření, na ty odlehlejší a hůře přístupné jezdí trampové a nudisté....

Lekce z dějepisu za tisícovku. Otestovali jsme hrady a zámky pro rodiny

Zámek Telč

Dopřejte si v létě kromě koupání i atraktivní výlet do historie. MF DNES navštívila patnáct památek, aby zjistila, jaké...

Najdete na iDNES.cz