Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Panenský olej je vždy jen ten první

aktualizováno 
Olivový olej je vše, co se vymačká z oliv.
Olivový olej je vše, co se vymačká z oliv. Ne každý se však může jmenovat "panenský". Aby si svůj název zasloužil, musí splnit dvě podmínky: olivy musí být lisovány poprvé a ještě k tomu zastudena. Tedy žádné zahřívání olejové masy, aby olivy pustily víc "šťávy", a žádné další lisování olivových šlupek. Na rozdíl od ostatních olejů panenský olivový nesmí být ani chemicky upravován. Povoleny jsou jen mechanické prostředky. U panenského oleje si tedy výrobce nemůže pomoci rafinací, která dokáže odstranit nedostatky chemickou cestou. Při procesu výroby, který je od A do Z přírodní, je velmi obtížné dosáhnout toho, aby olej měl stále stejnou chuť a kvalitu. Obchodníci proto nakupují oleje z různých zdrojů a míchají je, aby získali výrobky konstantní kvality. Ty však postrádají svou specifičnost, jakou mají jen panenské a extra panenské oleje. Na jeden litr oleje je potřeba zhruba pěti kilogramů oliv. Ty se nejprve vytřídí, propláchnou studenou vodou a rozdrtí na hustou kaši, která se mechanickým lisováním přemění v nažloutlou nebo zelenou velmi vonnou kapalinu. Ta se pak dále odstřeďuje. Zahřátím olivové kaše je sice možné získat víc oleje, jenže teplo ničí charakteristickou vůni a chuť. Kvalitu oleje poškozuje také dlouhé skladování oliv před zpracováním. Kvalita oliv i péče o ně se odrazí v takzvané aciditě. Čím je nižší, tím je olej kvalitnější a dražší.

Slovníček

olivový olej - smí se tak nazývat pouze oleje z oliv, tedy bez jakéhokoliv míchání s dalšími druhy olejů

panenský olej (virgin) - název je vyhrazen pro olej, který je získáván jen mechanicky a není chemicky upravován; musí mít aciditu mezi 1-2 %

extra panenský (extra virgin) - olivový olej nejvyšší kvality, pochází z prvního lisování, musí mít dokonalou chuť a vůni; acidita musí být max. 1 %

tak zvaná pomace - tento olej pochází z posledního lisování olivových slupek, je nahořklý a obchodníci jej míchají s trochou extra virgin


Autor:


Nejčtenější

Létají v noci a většími letadly. Letiště Praha začalo trestat za hluk

Airbus A380.

V okolí pražského letiště roste hluk vinou některých dopravců. Ti používají například jiná letadla, než by měli, a také...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, nejslabší mají stále Afghánci

Pokud by prý města a obce ze svých peněz nedotovaly úkony, které na ně přenáší...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, ale Singapurci. Obyvatelé tohoto městského státu v jihovýchodní Asii se díky...



Experti varují před tuningem elektrokol. Stroj zničí a je nebezpečný

Redaktor MF DNES Miloslav Lubas s manželkou si vyzkoušeli, jak se v Jizerkách...

Někteří majitelé elektrokol své stroje upravují a navyšují jejich maximální rychlost s podporou motoru. Proti tuningu...

Tady nepospíchá ani řeka. Pěšky naším nejmenším národním parkem

Ráno u Dyje na rakouské straně

Řeka Dyje vyhloubila za miliony let mezi Vranovem a Znojmem divoký a zalesněný kaňon se spoustou meandrů, kamenných...

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Další z rubriky

Slovensko pro tuláky. Pustiny a temnoty Veporských vrchů lákají i hvězdáře

Vyhlídka z Klenovského Veporu

Opuštěná a temná místa lidi většinou děsí, v případě slovenských Veporských vrchů však mohou být pro mnohé tuláky...

VIDEO: Přes Alpy na skákacím míči. Šílený nápad vznikl u bezdomovce

Brit překonal Alpy na skákacím balónu

Celkem sedmnáct dní mu trvalo, než na trase dlouhé 76 kilometrů proskákal přes Alpy z Itálie do Francie. Steven Payne...

Luxus za 18 miliard korun. Loď pro šest tisíc pasažérů pohání zemní plyn

Výletní zaoceánskou loď AIDAnova nepohání nafta, ale zemní plyn.

Nudí vás už klasické výletní lodě? Křest nového plavidla AIDAnova posunul hranice luxusu a přepychového vybavení při...

Najdete na iDNES.cz