Olivový olej - elixír života

  8:00
Řecká kuchyně je poznamenaná středomořskými i orientálními vlivy a pestrost jídelních lístků je v této zemi až neuvěřitelná. Počínaje soustavou předkrmů "mezes" přes polévky, saláty, hlavní jídla a ryby či plody moře až po dezerty typu baklava. U nich poznáte na vlastní jazyk, proč se dezertům říká "sladkosti".

Řekové jedí hodně a rádi, stolování pro ně není jen požívání jídla, ale doslova obřad. U večeře se scházívá celá rodina, začíná se večeřet nejdříve kolem půl desáté a jí se dlouho a s chutí, povídá se, diskutuje, pije se vínko a rakije nebo ouzo.

Už jen předkrmy, podávané na nesčetných talířcích, ukazují velkou pestrost řecké kuchyně a samy o sobě dokážou zasytit. Talíře s dobrotami se neodnášejí, na stolech přibývají stále další a další, až už člověk nedokáže pochopit, jak se tam ještě může vůbec něco vejít. Může a vejde!

Samostatnou kapitolou jsou rodinné slavnosti, v jejichž přípravě a konání nemají Řekové v Evropě konkurenci. Jedete-li do Řecka na dovolenou, zapomeňte na diety, netrapte se s počítáním kalorií (jen taková baklava jich má odhadem asi tak pět milionů), to si nechte na doma!

Chléb je základ

V Řecku se ke každému jídlu podává běžně bílý chléb, za ochutnání však určitě stojí typická venkovská specialita - celozrnný šrotový chléb paximadi, který se po upečení suší, až je tvrdý jako kámen, a před jídlem se namáčí do vody. Peče se do zásoby na několik měsíců a má prakticky neomezenou trvanlivost. V každé venkovské taverně dostanete tento chléb potřený olivovým olejem, česnekem a s nastrouhaným rajčetem, posypaný oreganem a doplněný bílým sýrem. Tato pochoutka se jmenuje tágo.

Lidé žijící kolem Středozemního moře jsou různými druhy rakoviny či kardiovaskulárními chorobami postiženi několikanásobně méně než zbytek Evropy.

Nejlépe ze všech těchto národů dopadli při výzkumech Kréťané. Dožívají se v záviděníhodné kondici vysokého věku, a to i přes fakt, že například kouří, často mají nějaké to kilo navíc a ke skleničce pálenky mají blíže, než je zdrávo.


Správné řecké jídlo je doslova obřad. U přeplněných stolů se setkává celá rodina, jí dlouho a hodně. V Řecku na dietu zapomeňte.

Co skrývá krétská dieta?

Je to jednoduché jako život sám. Kréťané jedí prostě to, co jim jejich ostrov poskytuje. Základem jejich stravy je chléb, bílý kozí nebo ovčí sýr feta, zelenina, olivy, ovoce a především - olivový olej. Kréťané mají neuvěřitelnou spotřebu pětadvaceti litrů olivového oleje na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě. Jen tak pro zajímavost - spotřeba olivového oleje v Česku je tak mizivá, že je statisticky neměřitelná.

Kréťané jím polévají onen bílý sýr sypaný bazalkou, při přípravě salátu jím rozhodně nešetří, používají jej při všech kuchyňských úpravách zeleniny i masa, a dokonce jím léčí i různé kožní nemoci. Sami tvrdí, že tento olej pomáhá při všech problémech - od dětských kolik až po stařeckou ochablost. Olivový olej je prostě oním zázračným elixírem života, který patří neoddělitelně do kuchyně v celém Řecku.

Jogurt není v Řecku jako ve zbytku světa výsledkem krakování ropy, ale výrobkem ryze přírodním. Z opravdového mléka! Zatímco Evropa neustále snižuje procento tuku v jogurtech až na nulu, v Řecku má normální jogurt kolem 10 a více procent tuku. Proto také chutná jako mana nebeská a ne jako směs z Mendělejevovy tabulky. U nás se na kelímek všechny ty ingredience, co jsou uvnitř, na etiketu pomalu ani nevejdou, v Řecku je na kelímku napsáno slovo Jogurt a tím to hasne. Je jasné, co je uvnitř.

Řecký jogurt je základem mnoha úžasných pokrmů, například slavného salátu tzatziki (jogurt, strouhaná okurka, česnek), který u nás neuděláte ani ze smetany. Je také základem mnoha krémů do dortíků a úplně nejlepší je servírovaný "jen tak" s medem. Jde o běžný řecký dezert, velký pohár lahodného jogurtu, hojně zalitý medem (můžete si vybrat třeba tymiánový, piniový, z pomerančových květů či černý originál od divokých včel). Může (ale nemusí) se přidat pár jader vlašských nebo pistáciových oříšků. Jogurt s medem a kus melounu je dohromady skvělý lehký oběd v taverně na pláži!

Chobotnice na víně

Chobotnice mohou být skutečnou lahůdkou, ale také naprostým kulinářským propadákem. Musí být měkoučké a nesmí chutnat jako nastříhané ventilky na kolo. Řekové jsou mistry v upravování plodů moře, a tak pro vás máme jeden tip, jak udělat opravdu dobrou chobotnici na víně.

Chobotnice dobře umyjeme a necháme okapat. Dáme do kastrolu a necháme je na plameni, až pustí šťávu, kterou potom vylijeme. Do kastrolu přidáme olivový olej a zprudka ze všech stran osmažíme. Přidáme červené víno a bobkový list, necháme přejít varem, potom přikryjeme pokličkou a necháme asi půl hodiny dusit - za občasného promíchání. Pak už stačí jen servírovat. Pozor -nesolíme!

Chobotnice můžeme také připravit v alobalu - omyté a okapané je zabalíme do tří alobalových listů, utěsníme a na půl hodiny vložíme do rozpálené trouby. Poté alobal nahoře otevřeme a ještě je pět minut necháme na grilu.

Dalčí řecké recepty najdete zde

Autoři:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25. března 2024

Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?

22. března 2024

Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25. března 2024

Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na palubě české La Grace: Vlny tu kradou jídlo a medúzy ucpávají kohoutky

26. března 2024

Dnes brzy ráno odstartoval ve Francii největší námořní festival ve Středozemním moři. Letos má i...

OBRAZEM: Nejdivnější armáda světa. Tisíce mužů chrání posmrtný klid císaře

29. března 2024

Až osm tisíc bojovníků bylo zrozeno z hlíny, podobně jako golem, aby chránili posmrtný klid jednoho...

Český výletník: Říkali mi, že v Kolíně nic není. Tak jsem tam vyrazil

29. března 2024

Všichni si myslí, že ho znají, protože přes něj jezdí každý někam vlakem. Ale doopravdy ho zná...

Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly

28. března 2024

Premium V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource...

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28. března 2024

Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...