Ochutnejte kuře na řecký způsob

V parném létě nejvíce osvěží zeleninové a ovocné pokrmy. Ti z vás, kteří se přesto nechtějí vzdát masa, se ale mohou inspirovat řeckou kuchyní. Tentokrát jsme pro vás připravili několik zajímavých receptů na přípravu kuřete - opět z kuchařské knihy Marthy Elefteriadu.

KUŘE FRICASSE

Co budete potřebovat:
1 kuře
1 cibule nakrájená na kroužky
½ lžíce nadrobno nasekaného celeru
½ lžíce nasekaného kopru
1 mrkev
3 lžíce rozpuštěného másla
1 vejce
šťáva z jednoho citrónu
lžíce mouky, sůl ,pepř

Kuře naporcujeme na menší kousky a dáme je do hrnce s trochou vody povařit. Slijeme vodu, přidáme lžíci másla a kuře na něm lehce osmahneme, podlijeme vodou, aby bylo vše ponořeno a uvedeme do varu. Pak teprve přidáme mrkev, cibuli, kopr a celer  nakrájené na kousky. Osolíme a necháme vařit tak dlouho, dokud v hrnci nezbydou dva šálky šťávy. Připravíme si šťávu z citrónů a oddělíme žloutek od bílku.

Na pánvičce rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a uděláme si bešamel, který zalejeme horkou šťávou z kuřete. Necháme ho zhoustnout a odstavíme z ohně. V hrníčku rozšleháme žloutek a postupně do něj za stálého míchání přidáme citrónovou šťávu. To celé vmícháme do poněkud vychladlé omáčky. Osolíme a opepříme podle své chuti a touto omáčkou  kuře přelejeme. Na mírném ohni lze i trochu přihřát, ale nevařit, omáčka by se mohla srazit.

KOTOPULO RIGANATO

Co budte potřebovat:
1 kuře
2 lžíce másla či oleje
2 rajčata
2 stroužky česneku
lžička organa, lžička máty
drůbeží vývar
šťáva z půlky citronu, 1 dl bílého vína
sůl, pepř

Naporcované kuře osolíme, opepříme a osmahneme ze všech stran na rozpáleném tuku. Rozpůlená rajčata propasírujeme přes struhadlo a přidáme ke kuřeti spolu s česnekem, mátou a oreganem. Podlejeme vínem a dusíme. Bude-li třeba, podléváme vývarem s citronovou šťávou, dokud není vše měkké. Všechny ingredience by měly vytvořit hustou chutnou šťávu.

Na další recepty se můžete těšit zase příště!


Témata: česnek, Máslo, Řecko