Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Obřad raclette

  18:24aktualizováno  18:24
Sýrové speciality švýcarské kuchyně určitě nezklamou žádného příslušníka národa milovníků smažených sýrů. Avšak na rozdíl od české tradice, která svěřuje manipulaci s eidamem, obalovaným ve strouhance, běžně do rukou hospodyněk, tradiční švýcarské sýrové fondue i raclette jsou výhradně mužskou záležitostí. Příprava takového pokrmu je vskutku malým rituálem.
"Že se dá u vás v Čechách koupit sýr raclette? To bude určitě ten německý... a ten je opravdu ehm, ble... To je prostě směšné, raději ho vůbec nejezte!" otřásá se upřímným odporem Pierre-Olivier Bourbon ze starého walliského rodu. Jako švýcarský dřevní gurmánský šovinista pohrdá všemi ingrediencemi pro fondue a raclette vyrobenými mimo Švýcarsko, ba dokonce mimo Wallis. "Ani francouzský raclette nestojí za nic," pokračuje. Na kuchyňský pult obřadně instaluje prastaré zařízení na přípravu raclette, zděděné po dědečkovi. Jde o kovový držák, nad nímž se rozehřívá vrchní vrstva půlměsíce sýra speciálním hořákem. Samozřejmě méně skalní Švýcaři používají i jiné "raclettovače", kdy se na plátky nařezaný sýr taví na lopatičkách v elektrickém nahřívači... Avšak čest švýcarského gurmánského šovinisty velí všechny moderní vymoženosti ze zásady odmítat. "Jediný pravý raclette je z Wallisu," říká pan Bourbon, přinášející ze sklepa obrovský sýrový bochan. "Musí být přesně zralý. Před týdnem ještě nebyl dost a za týden už bude moc..." "Pierre-Oliviere, ještě tam máme tu půlku od minula," podává manželovi z lednice nádherný půlměsíc walliského raclette jeho žena. Pan Bourbon ho během odborného výkladu bezmyšlenkovitě připevní k zařízení a začne žhavit hořák. Po chvíli speciálním nožem setře první porci. Z horkého hrnce v zatepleném látkovém košíčku vytahuje brambor ve slupce, ke kterému vám hostitel "kydne" roztavený sýr. Posypete jej pepřem, osolíte, přidáte na talíř nakládanou cibuličku a ochutnáte. "Výborné!" rozplýváte se. Společnost se dobře baví, zatímco hostitel postupně obsluhuje všechny u stolu. Pak přichází druhé kolo, třetí... Konečně ochutná i pan Bourbon. "Ach ne!" vykřikne a teatrálně se chytí za hlavu. "Já to věděl. Tenhle už je přezrálý," vrhne vyčítavý pohled na manželku. Pak rezolutně "starý" sýr z přístroje sundá a rozkrojí nový bochník: "Teprve teď uvidíte!" Nevidíte nic. Raclette vám chutná stejně jako předtím. Cpete se ostošest. Čím déle jíte, frekvence donášky sýra se zvyšuje, neboť méně lační jedlíci pomalu odpadají. "Věřil byste, pane Bourbone, že se dá raclette roztavit i v mikrovlnce?" osmělí se na sklonku večeře svěřit se svými odvážnými improvizacemi zahraniční návštěva. Pan Bourbon na okamžik zkamení. Ale protože k raclette se pije jen víno (nebo horký čaj, aby vám chladný nápoj v kombinaci se sýrem nedělal paseku v žaludku), nálada už je natolik uvolněná, že i starý Wallisan se od srdce rozchechtá.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Sýr raclette se připravuje na kovovém držáku, na kterém se rozehřívá horní vrstva sýra pomocí speciálního hořáku.

Autor:




Nejčtenější

Karaoke z Islandu
Přijeďte a zlomíte si jazyk. Nejtěžší karaoke píseň má přilákat turisty

Že je váš rodný jazyk komplikovaný a turisté vás nedokážou ve vaší řeči ani pozdravit? Udělejte z toho výhodu. Originální karaoke písnička s komplikovanými...  celý článek

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
Kde se psala historie. Procházka za bitvou tří císařů v okolí Slavkova

V dalším díle seriálu Cesty kulturní krajinou jsme tentokrát zamířili do krajiny okolo Slavkova u Brna. Na komentovanou procházku s ruční kamerou jsme se...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Před letošní cestou na Gašerbrum I. měl obavu, zda v něm výstup nerozvíří...
Bál jsem se, že na Gašerbrumu najdu parťákovy ostatky, říká Marek Holeček

Letos poprvé vylezl jihozápadní stěnou na osmitisícovku Gašerbrum I. Před čtyřmi lety tam při druhém společném pokusu tragicky zahynul jeho parťák Zdeněk...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Další z rubriky

Hasiči se vzhledem k výšce plamenů a nebezpečí zhroucení věže nemohli po...
Shořela oblíbená vyhlídková Goethova věž ve Frankfurtu nad Mohanem

Největší a nejstarší dřevěnou vyhlídkovou věž ve Frankfurtu nad Mohanem zcela zničil požár. Informovala o tom agentura DPA. Příčiny požáru Goethovy věže...  celý článek

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.