Jídlo v letadle - ilustrační foto

Jídlo v letadle - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Oběd se šváby? Jídlo v letadle ohrožuje cestující, zjistili inspektoři

  • 57
Mnohá jídla, servírovaná v letadlech velkých leteckých společností, ohrožují zdraví cestujících. Vyplývá to ze zprávy amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, kterou nově zveřejnil list USA Today. V některých potravinách inspektoři našli i šváby, mouchy, či dokonce myši.

Inspektoři Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) navštívili řadu firem specializujících se na občerstvení pro letecké společnosti a zjistili, že jídlo se připravuje ve špatných a neúnosných hygienických podmínkách.

Hygienici prověřovali pobočky největších amerických firem zajišťujících catering pro letecké společnosti, jako např. LSG Sky Chefs, Gate Gourmet a Flying Food Group. Tyto tři gigantické firmy provozují 91 poboček, zajišťujících více než 100 milionů jídel ročně pro americké i zahraniční aerolinky na letištích ve Spojených státech. Zásobují téměř všechny velké aerolinky včetně Delty, American United, US Airways či Continental.

Potraviny "živé" až příliš

Kontroloři odhalili, že mnohé provozovny skladují jídlo při nevhodných teplotách, používají špinavé nádobí a nástroje a zaměstnávají pracovníky se špatnými hygienickými návyky. V některých potravinách hygienici objevili šváby, mouchy nebo myši, v jiných byla zjištěna nadprůměrná rezidua pesticidů.

"Navzdory enormnímu úsilí FDA a dalších kontrolních orgánů je situace v cateringu leteckých společností velmi znepokojivá a nadále se zhoršuje. Představuje přitom každodenní reálné riziko onemocnění či poškození zdraví desetitisíců cestujících," prohlásil Roy Costa, hygienik a expert na posudky kvality v potravinářském průmyslu.

Podmínky, které byly zjištěny v průzkumu FDA, otevírají dveře epidemiím otrav z jídla, míní Costa, bývalý hlavní hygienik státu Florida.

Chutná vám jídlo v letadle?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 19. července 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 1771
ANO
ANO 737

Cateringové společnosti se hájí audity

Cateringové společnosti se hájí, že se ze všech sil snaží zajistit co nejvyšší kvalitu a bezpečnost všech produktů. Mluvčí LSG Sky Chefs tvrdí, že společnost používá důkladnou a mnohaúrovňovou kontrolu v celém provozu tak, aby zákazníci dostali bezpečné, zdravé a co nejkvalitnější potraviny.

Stejně se vyjádřil i Norbert van den Berg z firmy Gate Gourmet s tím, že nová zjištění budou prověřovat a najímají si nezávislého auditora na kontrolu kvality. Nezávislými audity kvality se hájí i třetí "potrefená" firma Flying Food Group.

Z leteckých společností se k výsledkům nové studie FDA prozatím vyjádřila jen JetBlue. Aerolinka po cateringových dodavatelích vždy požaduje hodnocení FDA a sami prý často dělají "přepadové" kontroly v jejich provozovnách, uvedl mluvčí JetBlue Bryan Baldwin.

vaše zkušenosti s jídlem v letadle

Jaké jsou vaše zkušenosti s jídlem v letadlech? Kde jste zažili nejhorší a kde nejlepší občerstvení? Bylo vám někdy po jídle špatně? Podělte se o vaše zážitky s ostatními čtenáři v diskuzi nebo nám napište na cestovani@idnes.cz.