Restaurace, nacházející se v nejjižnějším cípu Norska v okrese Lindesnes, dostala název Under. Tento výraz má v norštině - podobně jako v angličtině - význam „pod“ a poukazuje tedy na polohu objektu. Stejné slovo v norském jazyce označuje i „zázrak“.
Restaurace leží zčásti nad mořskou hladinou, přičemž vstup je obložen dřevem. Osm metrů dlouhé schodiště návštěvníky zavede do velké restaurační místnosti pro čtyřicet lidí, které dominuje gigantické průhledné okno umožňující hostům po celou dobu sledovat dění v okolních vodách.
Zatímco během dne proniká do restaurace přirozené světlo filtrované zelenomodrou barvou oceánu, po setmění je osvětlen jak interiér podniku, tak okolní vody.
„Obří okno neukazuje podmořský svět jako akvárium, ale reálně,“ zdůraznil zakladatel firmy Snöhetta Kjetil Traedal Thorsen. Podle Thorsena se návštěvníci restaurace nemusejí ničeho obávat, protože stavba byla navržena tak, aby odolala velmi drsným podmínkám včetně „vlny století“.
Podnik má tři úrovně. Ze vstupní haly se šatnou nad hladinou moře prochází vinným barem do modrozeleně vymalované místnosti se dvěma dlouhými a několika menšími jídelními stoly. Součástí projektu je i výzkumné centrum, kde budou mezioborové týmy zkoumat chování mořských živočichů.
Restaurace doporučuje, aby si hosté na návštěvu vyhradili 3,5 až čtyři hodiny času. Pokrmy bude připravovat tým kuchařů se zkušenostmi z řady restaurací oceněných gastronomickým průvodcem Michelin.
Plné osmnáctichodové menu, zakládající se na mořských produktech a dalších místních surovinách, může vyjít až na 3 700 norských korun (9 800 korun) na člověka včetně nápojů. Restaurace se poprvé otevřela tento týden ve středu a byla zcela rezervována pro příbuzné a přátele majitelů. První platící hosté budou moci do podniku zavítat počátkem dubna.
„Naším cílem je přesvědčit padesát procent hostů, kteří se k nám přijdou najíst, aby rovněž strávili noc v místním hotelu. Očekáváme, že do restaurace přijde ročně na jídlo kolem dvanácti tisíc lidí,“ uvedl Gaute Ubostad, jeden ze dvou bratrů, kteří vlastní restauraci i nedaleký hotel.
Ve světě existuje zatím jen málo podmořských restaurací, přičemž většina se nachází v tropických vodách, jako například na Maledivách v Indickém oceánu, píše agentura Reuters.