Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nezapomeňte, i sjezdové lyže a snowboardy se mažou

aktualizováno 
Úprava skluznice sjezdových lyží a snowboardů by neměla být jen doménou závodníků. Také obyčejní lyžaři a snowboardisté by se měli o své nádobíčko postarat. Odměnou bude lepší, rychlejší jízda a větší výdrž materiálu.

Servismani světových sjezdařských týmů připomínají alchymisty, kteří dlouhé hodiny upravují strukturu skluznice, nanášejí na ni speciální highfluorové vosky či zažehlují urychlovací prášky. Potom další hodiny lyže testují, aby si nakonec rvali vlasy, když to jejich svěřenci jede o pár setin pomaleji než konkurenci. Obyčejný lyžař to má naštěstí mnohem snazší.

Platí však, že každá lyže i snowboard by se měly mazat - tedy odborně řečeno, měl by se na ně nanášet kluzný parafín. David Bakeš, jeden z nejlepších českých snowboardistů a zároveň odborníků na mazání, říká, že lyže nebo snowboard po takové úpravě jede mnohem lépe, rychleji a zároveň se tím i zvyšuje životnost skluznice.

David Bakeš, jeden z našich nejlepších závodníků ve snowboardcrossu

Kdo je David Bakeš

Přední český závodník ve snowboardkrosu má na svém kontě řadu medailí z prestižních šampionátů, z mnohých úspěchů za rok 2008 jmenujeme: 4. místo Evropský pohár Francie, 12. místo Světový pohár Valle Nevado, 8. místo Světový pohár Korea, Sangwoo. V roce 2007: 1. místo Evropský pohár v rakouském Fiss,
3. místo v celkovém hodnocení poháru. Zároveň je dnes jedním z největších mazacích odborníků pro závodníky a také se podílí na stavbě závodních snowboardů.

Není přitom nutné dělat zázraky. Je to mnohem jednodušší než mazání běžek. Sportovní nádobíčko by se během týdenního pobytu na horách mělo správně upravovat každý den před lyžováním či po něm, ale stačí to i dvakrát až třikrát za pobyt. Skluznice by hlavně nikdy neměla být vybělená, vyšisovaná, ale stále pěkně černá, nasátá voskem.

Pro běžného lyžaře není ani nutné mazat speciálními vosky podle teploty a druhu sněhu, ale stačí základní sjezdový parafín. I ten dokáže udělat zázraky. Na jízdě se to pak projeví zejména na mírnějších modrých sjezdovkách nebo na takzvaných spojovácích, kde upravené lyže pojedou rychleji než průměr.

David Bakeš doporučuje tři základní způsoby mazání lyží či snowboardů, jejich úprava je mimochodem zcela identická.

Za studena

Na lyži (či snowboard) naneseme za studena parafín tak, že parafínovou kostkou delšími tahy přejíždíme po skluznici a poté nanesený parafín rozetřeme od špičky k patě korkem. Celá operace může trvat maximálně 15 minut. Takové ošetření skluznice je i nejlevnější.

Mazání sjezdovek tuhým voskem

Za tepla

Lyži (nebo snowboard) nejprve vykartáčujeme měděným kartáčem. Poté na ni naneseme za tepla parafín, rozžehlíme ho po skluznici žehličkou v rovnoměrné vrstvě (žehlička musí "plavat" a musí být zahřátá tak, jak předepisuje výrobce parafínu), necháme zatuhnout a vychladnout.

Mazání sjezdovek, nanášení parafínu žehličkou

Poté vosk strhneme plastovou škrabkou, zbytek přebytečného vosku vykartáčujeme měděným kartáčem a nakonec doleštíme kartáčem umělohmotným. To už trvá déle, řekněme 30 až 45 minut, a je to také bezkonkurenčně nejdražší, protože potřebujeme nejen parafín, ale i žehličku, škrabku a nejméně jeden kartáč.

Ošetření skluznice tímto způsobem je však absolutně nejúčinnější a má největší efekt.

Pomocí kapesních sprejů a tekutých vosků

Úplně nejjednodušší a nejrychlejší způsob je používat různé spreje či tekuté vosky (stojí cca od 130 korun výše), které se dají vzít do kapsy nebo malého batůžku a mazat třeba přímo na sjezdovce.

Skluznici je nutné nejprve jen osušit, pak na ni nanést podle návodu vosk a chvíli nechat zaschnout. Hotovo je za 3-5 minut. Takové ošetření vydrží nejkratší dobu, ale lze ho zase častěji opakovat.

Hodně zdaru a ať vám to jezdí.

Prodejna AZ Sport v Praze v Lidické uliciVideo bylo natočeno ve spolupráci s prodejnou AZ Sport v Lidické ulici v Praze (info@azsport.cz).

Autoři:




Nejčtenější

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (spuštění na vodu v září 1967)
Komfortní gigant na vodě Queen Elizabeth 2 místo oslav čeká na svůj osud

Zaoceánská pýcha Spojeného království Queen Elizabeth 2 slaví padesátku. Za 40 let služby loď přeplula Atlantik více než 800krát a převezla 2,5 milionu...  celý článek

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Další z rubriky

Výhled z lyžařské základny White Salmon
Lyžování pro drsňáky. Adrenalin na Mt. Baker s desítkami metrů sněhu

Žádná sněhová děla, pohodlné restaurace a horské delikatesy. Na Mount Baker dokonce ani nemají elektřinu. Přesto patří právě tento americký areál u milovníků...  celý článek

Každý rok iglú ve Speikbodenu roztají a každý rok tu postaví nové. Ráz...
Kde se dá koupat na sněhu a bobovat jako mistr. Tip do neobjevené Itálie

Jen pár hodin cesty autem na jih leží region Jižní Tyrolsko, který láká na nádherné sjezdovky až do druhé poloviny dubna. Některá zdejší lyžařská střediska...  celý článek

Na trati závodu
Skialpový závod jako recept, jak vidět nejhezčí místa švýcarských Alp

Láká vás skialpový výlet mezi nejvyšší alpské vrcholky? Pohled na Matterhorn, Dent Blanche i Weisshorn? Pro lyžaře s dobrou fyzičkou může být řešením skialpový...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.