Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nezapomeňte, i sjezdové lyže a snowboardy se mažou

aktualizováno 
Úprava skluznice sjezdových lyží a snowboardů by neměla být jen doménou závodníků. Také obyčejní lyžaři a snowboardisté by se měli o své nádobíčko postarat. Odměnou bude lepší, rychlejší jízda a větší výdrž materiálu.

Servismani světových sjezdařských týmů připomínají alchymisty, kteří dlouhé hodiny upravují strukturu skluznice, nanášejí na ni speciální highfluorové vosky či zažehlují urychlovací prášky. Potom další hodiny lyže testují, aby si nakonec rvali vlasy, když to jejich svěřenci jede o pár setin pomaleji než konkurenci. Obyčejný lyžař to má naštěstí mnohem snazší.

Platí však, že každá lyže i snowboard by se měly mazat - tedy odborně řečeno, měl by se na ně nanášet kluzný parafín. David Bakeš, jeden z nejlepších českých snowboardistů a zároveň odborníků na mazání, říká, že lyže nebo snowboard po takové úpravě jede mnohem lépe, rychleji a zároveň se tím i zvyšuje životnost skluznice.

David Bakeš, jeden z našich nejlepších závodníků ve snowboardcrossu

Kdo je David Bakeš

Přední český závodník ve snowboardkrosu má na svém kontě řadu medailí z prestižních šampionátů, z mnohých úspěchů za rok 2008 jmenujeme: 4. místo Evropský pohár Francie, 12. místo Světový pohár Valle Nevado, 8. místo Světový pohár Korea, Sangwoo. V roce 2007: 1. místo Evropský pohár v rakouském Fiss,
3. místo v celkovém hodnocení poháru. Zároveň je dnes jedním z největších mazacích odborníků pro závodníky a také se podílí na stavbě závodních snowboardů.

Není přitom nutné dělat zázraky. Je to mnohem jednodušší než mazání běžek. Sportovní nádobíčko by se během týdenního pobytu na horách mělo správně upravovat každý den před lyžováním či po něm, ale stačí to i dvakrát až třikrát za pobyt. Skluznice by hlavně nikdy neměla být vybělená, vyšisovaná, ale stále pěkně černá, nasátá voskem.

Pro běžného lyžaře není ani nutné mazat speciálními vosky podle teploty a druhu sněhu, ale stačí základní sjezdový parafín. I ten dokáže udělat zázraky. Na jízdě se to pak projeví zejména na mírnějších modrých sjezdovkách nebo na takzvaných spojovácích, kde upravené lyže pojedou rychleji než průměr.

David Bakeš doporučuje tři základní způsoby mazání lyží či snowboardů, jejich úprava je mimochodem zcela identická.

Za studena

Na lyži (či snowboard) naneseme za studena parafín tak, že parafínovou kostkou delšími tahy přejíždíme po skluznici a poté nanesený parafín rozetřeme od špičky k patě korkem. Celá operace může trvat maximálně 15 minut. Takové ošetření skluznice je i nejlevnější.

Mazání sjezdovek tuhým voskem

Za tepla

Lyži (nebo snowboard) nejprve vykartáčujeme měděným kartáčem. Poté na ni naneseme za tepla parafín, rozžehlíme ho po skluznici žehličkou v rovnoměrné vrstvě (žehlička musí "plavat" a musí být zahřátá tak, jak předepisuje výrobce parafínu), necháme zatuhnout a vychladnout.

Mazání sjezdovek, nanášení parafínu žehličkou

Poté vosk strhneme plastovou škrabkou, zbytek přebytečného vosku vykartáčujeme měděným kartáčem a nakonec doleštíme kartáčem umělohmotným. To už trvá déle, řekněme 30 až 45 minut, a je to také bezkonkurenčně nejdražší, protože potřebujeme nejen parafín, ale i žehličku, škrabku a nejméně jeden kartáč.

Ošetření skluznice tímto způsobem je však absolutně nejúčinnější a má největší efekt.

Pomocí kapesních sprejů a tekutých vosků

Úplně nejjednodušší a nejrychlejší způsob je používat různé spreje či tekuté vosky (stojí cca od 130 korun výše), které se dají vzít do kapsy nebo malého batůžku a mazat třeba přímo na sjezdovce.

Skluznici je nutné nejprve jen osušit, pak na ni nanést podle návodu vosk a chvíli nechat zaschnout. Hotovo je za 3-5 minut. Takové ošetření vydrží nejkratší dobu, ale lze ho zase častěji opakovat.

Hodně zdaru a ať vám to jezdí.

Prodejna AZ Sport v Praze v Lidické uliciVideo bylo natočeno ve spolupráci s prodejnou AZ Sport v Lidické ulici v Praze (info@azsport.cz).

Autoři:



Nejčtenější

OBRAZEM: Nejlepší pláže světa. Chorvatsko v prestižní anketě není

Na celých osmi kilometrech Slunečního pobřeží nalezne člověk pláže pokryté...

Cestovatelský server FlightNetwork se rozhodl, že tentokrát opravdu vybere nejlepší pláže světa. Ne pro letošní rok, ne...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak ochutnat výbornou polskou kuchyni,...

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie našich severních sousedů...



Vzhůru do Afriky. A s dětmi. Pohodová dovolená v Senegalu bez turistů

Senegalská vozidla a vozítka se vyznačují zběsilou konstrukcí a prakticky...

Není to typicky dovolenková destinace, kde byste potkali davy turistů, ale o to větší kouzlo Senegal má. S rodinou se...

VIDEO: Zaniklé tratě v Česku. Za kolejemi pod hladinou Lipna

Nádraží v Želnavě (Nové Peci)

V dnešním díle našeho historického seriálu se vydáme do nitra šumavských hvozdů. Trať směrem na České Budějovice...

Uděláme až 186 verzí jedné boty, říká výrobce špičkových lyžáků na míru

Naši zaměstnanci musí mít ortopedické znalosti, vyznat se v prodeji, být dobří...

Hannes Strolz je třetí generací majitelů malé rakouské firmy z horského střediska Lech, která už téměř 100 let vyrábí...



Další z rubriky

Alpy hlásí výborné sněhové podmínky. O víkendu se rozjíždí sezona

Lyžaři a snowboardisté už sjíždějí ledovec Stubai u západorakouského Neustiftu....

Letošní zima začíná pro lyžaře zejména v Rakousku nad očekávání dobře. Sněhu je dost nejen na ledovcích. Někde se...

Permanentky on-line, skibusy, menší fronty. České hory se přibližují Alpám

Ke snowparku na Lipně letos přibude také nový Funpark pro začínající...

V českých lyžařských střediscích letos přibyly nové lanovky, dětské parky, ale i místa na parkovištích. Navzdory...

Uděláme až 186 verzí jedné boty, říká výrobce špičkových lyžáků na míru

Naši zaměstnanci musí mít ortopedické znalosti, vyznat se v prodeji, být dobří...

Hannes Strolz je třetí generací majitelů malé rakouské firmy z horského střediska Lech, která už téměř 100 let vyrábí...



Najdete na iDNES.cz