Tam se káva dostala už roku 1683, kdy dnešní rakouskou metropoli obléhali Turci, z jejichž ležení se linula vůně dosud nepříliš známého nápoje. Dnes se vídeňské kavárny počítají na stovky a nabízejí nepřeberné množství kávových specialit. Pravá vídeňská káva, na které si pochutnával i císař František Josef I. i císařovna Sissi, se pije z větších šálků a nesmí u ní chybět vychlazená šlehaná smetana.
Velmi oblíbená je i další císařská káva - Kaiser melange. Pohostinní vídenští kavárníci ji připravují ze žloutků rozetřených s cukrem, které zalévají silnou kávou a horkou smetanou a dochucují rumem nebo koňakem. Při návštěvě Vídně nezapomeňte ochutnat také slavnou kávu, kterou pijí tamní fiakristé. Je to silná káva doplněná kondenzovaným mlékem a ochucená třešňovicí nebo rumem.
Ve Švýcarsku je velmi oblíbená ořechová káva. A přestože se do Café Noisette vlastně žádné ořechy nedávají, místní labužníci vás budou přesvědčovat, že v ní ořechy skutečně cítí. Ve skutečnosti však jde o silnou filtrovanou kávu ochucenou smetanou a třešňovicí.
Dobrou kávu vám však nabídnou i na severu Evropy. Například v Dánsku si dejte kávu Kopenhagen. Je sladká, s rumem a chutná po skořici a po hřebíčku. Se severním Německem je spojená Farizejská káva. Chutí se sice příliš neliší od dobré kávy se šlehačkou a s rumem, ale budete-li mít štěstí, majitel kavárny vám k ní přidá i historku. Příběh hovoří o faráři, který zatracoval rum a jeho pití považoval za hřích. A tak se jeho farníci rozhodli, že nebudou provokovat - a svůj oblíbený nápoj "ukrývali" do kávy. Když si pak farář jednou náhodou všiml, že jsou lidé po kávě stále rozvernější, začal se pídit po příčině, a když ji našel, odsoudil je slovy "Vy farizejové". Nikdo už neví, jak se onen muž jmenoval - název farizejská káva však zůstává v nabídce mnoha severoněmeckých kaváren.
V exotičtějších zemích narazíte na neobvyklejší druhy kávy. V tuniských kavárnách se například pije káva parfémovaná vůní pomerančových květů. V Maroku zase přidávají do rozpustné kávy plátky a šťávu z pomerančů. Na Havajských ostrovech vám nabídnou instantní kávu sypanou dozlatova osmahnutou kokosovou moučkou. A na Martiniku je pití kávy pastvou nejen pro chuťové buňky, ale i pro oči. Přímo u vašeho stolu zapálí číšník na lžíci rum a rozleje ho po povrchu horké a hodně sladké kávy. Této přípravě říkají královská. V Brazílii si nenechte ujít kakaovou kávu. Jen pozor na linii - šálek hodně sladké kávy ochucené kakaovým likérem a ozdobené kopcem šlehačky je přímo kalorickou bombou. Podobně ostatně dopadnete i s další místní specialitou - s oslazenou kávou s mlékem, rozpuštěnou čokoládou a kopcem šlehačky navrchu.