Nenamazané sjezdovky se hůř ovládají, říká obchodní ředitelka Druchemy

aktualizováno  14:12
Mazání lyží a snowboardů je nutné i v době pokročilých výrobních technologií skluznic, říká Miluše Valdová, obchodní ředitelka Druchemy v rozhovoru se čtenáři. "U sjezdových lyží a snowboardů se voskováním zlepší jejich ovladatelnost," vysvětlila. Druchema vyrábí tradiční české vosky Skivo.

Na běžkách | foto: Profimedia.cz

Celý Online o mazání lyžÍ ČTĚTE ZDE

Externí obrázek

Miluše Valdová měla při online rozhovoru dva poradce - slavného českého lyžaře a odborníka na vosky Stanislava Henycha, a Mariána Málka, profesionálního servismana reprezentace biatlonistů a bývalého reprezentanta. S oběma firma už dlouhodobě spolupracuje.

Výběr z dotazů čtenářů:

Nejsou vosky a mazání v dnešní době pokročilých výrobních technologií skluznic zbytečné?

Nebudete-li moci vinou neošetřených skluznic dobře točit, stane se nakonec vaše jízda nekontrolovatelnou, příliš rychlou a nebezpečnou. Je tedy zjevné, že správné voskování je důležité jak pro dobré, tak pro méně zkušené lyžaře. Navíc snadná ovladatelnost lyží přispívá ke zlepšení techniky jízdy i k většímu pocitu bezpečí a hlavně prožitku z jízdy. Každý lyžař a zejména začátečník by tedy měl mít bezpochyby namazáno.

Další z výhod mazání je uchování delší životnosti lyží. Co se týče ještě jednou běžeckých lyží – i ty by měl voskovat každý ať jsou jeho zkušenosti jakékoli. Méně zkušení lyžaři by však raději měli použít o stupeň měkčí stoupací vosk, který vyrovná nedostatky v technice odrazu.

Když je dole na vleku +2° a nahoře -5°, je lepší namazat každou lyži jiným voskem a potom jet půl sjezdovky po pravé a půl po levé lyži? (Smržovka)

Dobrý den - zdravím Smržovku a zejména vlekaře z Filipa. Myšlenka individuální mázy na každou lyži mi přijde revoluční, ale bohužel bude jen pro zdatné lyžaře. Pro nás, co potřebujeme mít bezpodmínečně obě lyže na sněhu, abychom se zdrávi dostali pod kopec, bude lepší, když se prostě rozhodneme pro jeden vosk.

Každý vosk má teplotní rozpětí cca 5 st. C, což odpovídá běžným podmínkám (například SKIVO Parafín fialový -2 až +2 st. C, SKIVO Parafín modrý -1 až - 6st. C). Druhou variantou jsou vosky univerzální, které jsou rozděleny na "Plus" a "Minus".

České vosky s dlouhou historií

Historie vosků na lyže z firmy Druchema začala zhruba v 60. letech minulého století. Tehdy družstvo vyrábělo dehtové vosky. Po nich pak typicky voněly lyžárny a celé horské chaty.

Přelomovým rokem se stal rok 1979. Tehdy se setkali mimořádný odborník na vosky František Hruška a několikanásobný mistr republiky a stříbrný medailista z mistrovství světa Stanislav Henych. V prvním roce se jim podařilo připravit jeden vosk za celou sezonu. Hledal se systém vývoje, způsoby předávání informací mezi nelyžařem a chemikem na straně jedné a lyžařem bez chemických znalostí na straně druhé, porovnávaly se fyzikální vlastnosti konkurenčních vosků.

V další sezoně již k této dvojici přistoupila celá skupina z Dukly Liberec – 15 aktivních závodníků, reprezentantů (např. František Šimon, Jiří Beran, Milan Jarý a další) a v rámci tréninků této skupiny byly připraveny během dvou následujících sezon ucelené řady vosků na různé druhy sněhu a různé teploty. Několik dalších let byly vosky prezentovány pod značkou HESTAN (Henych Stanislav). Vosky Skivo se na dlouhou dobu staly nejvýznamnější značkou na českém a slovenském trhu.

Dnes Druchema pokračuje ve vývoji moderních vosků. V roce 2008 uvedla na trh novinku Skivo Snowboard, ucelenou řadu vosků na různé teploty s označením červený, fialový, modrý, zelený a univerzál.

Ve spolupráci s reprezentačním družstvem skokanů byl připraven a již uveden na trh vosk Skivo Ski Jumping, základový vosk pro keramické nájezdové plochy.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Na co zírá mašinfíra. Velkolepá podívaná na trase z Košic do Prahy

Výhled z lokomotivy Siemens Vectron společnosti Regiojet v čele vlaku RJ 1012...

Nový seriál iDNES.cz zahajujeme přelomovým videem českého internetu. Jako vůbec první jsme natočili kompletní cestu...

VIDEO: Žebřík do nebe. Nová atrakce v Rakousku pro milovníky adrenalinu

V rakouských alpách postavili „žebřík do nebe“

Rakouskou oblast Gosaukamm znají hlavně horolezci. Nově si tu mohou všichni zájemci o dobrodružství vychutnat výstup po...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Vědci našli tajemství úspěchu Vikingů na moři. Lodě utěsňovali dehtem

Kvalitní lodě umožnily Vikingům daleké objevitelské cesty, v průběhu kterých...

Za nevídanými dobyvatelskými úspěchy Vikingů, severských nájezdníků, stály jejich pověstné štíhlé lodě. Rychlé, dobře...

Blesk nepotřebujete. Zaručené tipy jak udělat parádní fotografii v noci

Poměrně ojedinělý záběr na zasněžený Karlův most je fotografován časně ráno,...

Noční fotografování má mnoho kategorií, disciplín a podob. I když jde o poměrně náročnou disciplínu, o to více budeme...

Další z rubriky

Lyžařů ve střediscích ubývá, ale sněhu je na horách stále dost

Skiareál v Janských Lázních na Černé hoře

Lyžařské areály v českých horách navzdory oteplení stále hlásí velmi dobré podmínky. Na sjezdovkách leží kvalitní...

Budou mít Alpy a Dolomity dost sněhu? Slibnou sezonu dopředu neodhalíte

Vyšší ceny v Zermattu vyvažují skvělé služby a také nižší hustota návštěvníků.

Každý meteorolog vám řekne, že předpověď počasí na delší období se pomalu rovná věštění z křišťálové koule. Opravdu...

I přes oteplení zůstává na horách sníh, mrazivý víkend lyžařům pomůže

Skiareál v Janských Lázních na Černé hoře

Oteplení z posledních dní ukončilo provoz některých lyžařských areálů, zejména na jihu Moravy. Na horách ale zůstává...

Najdete na iDNES.cz