Do sedačky, která připomíná velký sud typický pro dozrávání whisky, usedají všichni návštěvníci informačního centra o skotské whisky v Edinburghu. Během prohlídky expozice s názvem The Scotch Whisky Experience se například dozvědí, jaké rozmanité vůně tento nápoj může mít.
„Pro palírny z oblasti Speyside severozápadně od Aberdeenu je typická ovocná příchuť,“ vysvětluje průvodkyně v angličtině a potvrzuje to i turistický audioguide, který je k dispozici v češtině. „To ovoce může být čerstvé i sušené. Například jde o zralé hrušky, ale třeba i mango nebo brusinky,“ doplnila průvodkyně.
Palírna na ostrově Islay si zase zakládá na „drinku“ s příchutí soli, mořských řas a vůní kouře. Whisky mohou mít ale i květinový, vanilkový či skořicový nádech.
V expozici The Scotch Whisky Experience pracuje na pozici manažerky Lenka Whylesová. Pochází z Hané, již delší dobu ale žije ve Skotsku. „Osmdesát procent našich návštěvníků pochází ze zahraničí,“ říká. Přijíždějí sem i Češi, ať už skupinově nebo jednotlivě. „Audioguidy nabízíme momentálně v patnácti jazycích. Další čtyři budeme přidávat, mimo jiné korejštinu a řečtinu,“ uvedla Lenka Whylesová.
Na náš zvědavý dotaz, jak se do Skotska dostala, odpověděla: "Studovala jsem v Olomouci na Filozofické fakultě Univerzity Palackého angličtinu a španělštinu. Po promoci v roce 1997 jsem se vdala a odstěhovala do Velké Británie." Ve Whisky Experience pracuje Lenka Whylesová již 15 let. Se svým mužem Markem se seznámila v roce 1995 v Durhamu, kde byla v létě na brigádě. „Vzali jsme se v Olomouci týden po záplavách v červenci 1997,“ upřesňuje s úsměvem naše rodačka.
Hodně palíren je na severu
The Scotch Whisky Experience
|
Expozice se nachází v někdejší škole a vznikla před 26 lety.
Návštěvníci se mohou nejprve během projížďky v sudu seznámit s procesem výroby skotské whisky. Projekce jim poodhalí to, co by mohli vidět v samotných palírnách.
„Velká většina turistů ve Skotsku na sever z časových důvodů nezamíří, skoro všechny palírny jsou ale právě tam. Proto vznikl nápad, udělat takovouto základní prohlídku zde v hojně navštěvovaném Edinburghu. Lidé se naučí všechny podstatné věci o whisky a pak, jestli chtějí, tak si ještě vycestují do nějaké palírny. Většinou na to ale potřebujete půjčit auto,“ upozornila Whylesová. Fungují ale také cestovní kanceláře, které nabízejí návštěvu palírny v rámci jednodenního autobusového výletu.
A jakou whisky má ráda manažerka edinburghské expozice? „U whisky je to jako s hudbou. Také neposloucháte pořád to samé. Někdy je to na metal, někdy na klasiku. Whisek je tisíce, palíren asi sto. Já mám například ráda nakouřené whisky z ostrova Islay,“ uvedla příklad žena původem z Moravy.
V expozici The Scotch Whisky Experience se lidé také dovědí, jak správně nápoj pít. Rozhodně ne na ex! „Cokoli vypijete na ex, tak z toho nic nemáte. To se u nás dělá u kořalek. Ale whisky zraje dlouhá léta v dubových sudech, stojí relativně dost peněz. Tu do sebe hodit, to je pak škoda peněz. Whisky se srká,“ řekla Lenka Whylesová.
Pramenitá voda, ječmen, kvasinky
Základem pro výrobu skotské whisky je pramenitá voda, další důležitou surovinu pak představuje ječmen. „Ten se nejdříve namočí ve vodě a pak se dopraví do sladovny, kde naklíčí,“ popisuje jedny z prvních kroků produkce typického skotského alkoholického nápoje tentokrát virtuální průvodce na obrazovkách v edinburghské expozici.
Slad se pak suší, v peci přitom hoří rašelina. „Ta je jeden z faktorů, které mají vliv na jedinečnou konečnou chuť whisky,“ doplnil průvodce. Výrobní proces pokračuje přes obilný mlýn. „Je tu pořádný rámus, ale to všechno k výrobě patří. A prach vám tady vleze všude,“ ukazuje návštěvníkům další část výroby.
Sbírka nevyčíslitelné hodnoty
|
Přísadou, která pomůže přeměnit cukernatou šťávu na něco „ostřejšího“, jsou kvasinky. Ke kvašení dochází v dřevěných kádích. „Kvasinky se smíchají se sladinou a cukr se přemění na alkohol. Tomuto procesu se říká fermentace. Je tu horký pěnivý vír, to dostanou pod kontrolu lopatky nahoře. Ale obsah alkoholu je v tuto dobu stále nízký. Je potřeba ho zvýšit. A toho dosáhneme destilací,“ popisuje průvodce. Každá palírna na to má jedinečně tvarované měděné kotle.
Sudy s whisky ve finále alespoň tři roky nespatří denní světlo, některé dokonce dvanáct, patnáct, třicet nebo klidně i padesát let. Čím je whisky starší, tím zlatavější odstín získává. Sudy, ve kterých nápoj je, nemají hřebíky, drží je pohromadě obruče. „Na bednáře se musíte učit minimálně čtyři roky,“ říká turistům během prohlídky průvodkyně.
Co napoví „nohy“?
Jedním z nejzajímavějších bodů prohlídky je ochutnávka. Každý si vybere whisky z jedné skotské oblasti a tu mu obsluha přinese. Ke správné volbě pomáhá i kartička s typickými vůněmi.
„Někdo si whisky dává se sodovkou, někdo s ledem, někdo se zázvorovým pivem. Přimíchává se i do koktejlů. Měli byste si ji hlavně správně vychutnat,“ říká průvodkyně. „Nejprve se podívejte na barvu whisky, ta napoví o stáří nápoje. Pak skleničkou zakružte. Nápoj vytváří stékající kapky, tzv. nohy. Čím více nohou a rychleji běžících, tím je whisky lehčí,“ uvedla průvodkyně.
Do whisky doporučila přidat pár kapek vody. „A pijeme po malých doušcích. Poválíme je na jazyku,“ poradila, jak typický skotský nápoj vychutnávat.
První zmínka o výrobě whisky pochází z roku 1494. Zhruba o 150 let později se rozhodli na tento nápoj poprvé uvalit daň. Produkce se výrazně zvýšila s vynálezem kontinuálního kotle na obilnou whisky v roce 1830. Whisky se začala vyrábět ve větším množství a také se ukázalo, že je vhodné smíchat obilnou a sladovou whisky.
Rozšíření whisky do celého světa paradoxně napomohly světové války. Nápoj totiž měli v oblibě vojáci a věhlas nápoje pak šířili do světa. Dnes je whisky k dostání ve více než 200 zemích. Nejčastěji jde o míchanou whisky, ve které se snoubí vícero chutí. Přes 90 procent produkce jsou takzvané „blended“ whisky, zbytek jsou čisté sladové whisky z jedné palírny (single malt).
Obchod
Může se hodit - informace o vybraných palírnách
Více skotských palíren whisky naleznete například na www.scotch-whisky.org.uk. Zdroj: Zdroj: Prospekty jednotlivých lihovarů, magazín Select Traveller a www.skotska-whisky.cz. |