Nejstarší vegetariánská restaurace v Evropě udělala z tygra králíka

aktualizováno 
Ten tygr se netváří příliš šťastně, i když nápis pod jeho hlavou tvrdí, že se v téhle restauraci stane vegetariánem, a rád. Jako lákadlo pro hladové turisty to ale funguje. Ve švýcarském Curychu, jehož hlavní dominantou je nádraží, se vegetariánská restaurace stala turistickou atrakcí.

K návštěvě lákají plakáty, na kterých se šelmy mění v hlodavce. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

O takové královské nabídce v Česku můžeme pouze snít. Dvacet druhů čerstvých ovocných či zeleninových džusů, padesát druhů salátů a další desítky chutných jídel, která místní kuchaři den co den vykouzlí bez jakýchkoliv masných výrobků.

Moderní prostředí, moderní kuchyň a neuvěřitelně dlouhá historie. Curyšská restaurace Hiltl je nejstarším vegetariánským podnikem v celé Evropě. "Dokonce jsme s tímto rekordem zapsáni v Guinnessově knize rekordů. Hiltl byl totiž otevřen již v předminulém století, přesně v roce 1898," vysvětluje ředitel podniku Peter Vauthier. Zajímavá restaurace je ovšem stále v majetku rodiny Hiltlových, a to již pátou generaci.

Venku lákají hosty provokativní plakáty, na kterých jsou nejrůznější šelmy a dravci s králičími zuby a s nápisem, že i z největších masožroutů se u Hiltla stávají vegetariáni. Dobrovolně a rádi.

Chloubou Hiltlu je

Chloubou Hiltlu je "nekonečný" salátový bar.

Ani v jedné misce není žádné maso.

Ani v jedné misce není žádné maso.

Krejčí šel proti proudu

Tak úžasnou vegetariánskou nabídku nikde v Česku rozhodně nenajdete a i když sem budete chodit třeba měsíc, maso vám chybět nebude. A to je ten fígl. K Hiltlovi totiž nechodí jen striktní vegetariáni, ale všichni ti, kdo mají rádi lehkou, pestrou a hlavně chutnou kuchyni. Třeba takové tagliatelle s lanýžem nebo nejrůznější thajské či indické curry jsou vyhlášené široko daleko.

Fotogalerie

Paradoxní je, že slavná restaurace vlastně vznikla omylem a založil ji krejčí. Ambrosius Hiltl pocházel z Bavorska a na cestě za obživou došel až do Curychu. Zde se usadil, ale vážná nemoc změnila jeho osud. Hiltl začal trpět revmatoidní artritidou a krejčovinu musel pověsit na hřebíček. Naštěstí poslechl svého lékaře, přestal jíst maso a jeho stav se "zázračně" zlepšil. A tak se rozhodl založit malé vegetariánské bistro, které se později změnilo v restauraci. A to v době, kdy vegetariánství vůbec nebylo běžné. Naopak, dostatek masa byl jedním ze symbolů blahobytu a jeho spotřeba byla na vzestupu. A tak šel Hiltl vlastně proti proudu.

Restaurace Hiltl vždycky patřila k pionýrským podnikům a její majitelé se nebáli žádných novinek. Zakladatelův syn Leonhard zde v třicátých letech zřídil první plně elektrickou kuchyni. V 50. letech se restaurace inspirovala indickou kuchyní, v šedesátých letech představila nízkokalorické menu a v roce 1973 zase otevřela první salátový bar ve městě. A v devadesátých letech zřídila "vodní pumpu", ze které si každý může zdarma natočit vodu k pití.

Může se hodit

Při cestách po Curychu se vyplatí koupit Curych Card – na 24 hodiny stojí 20 franků (zhruba 450 korun), na 72 hodin 40 franků. Máte s ní dopravu po městě zdarma, ale také vstupy do muzeí a galerií. Informace o ubytování najdete na www.zuerich.com.

Pokud vás zrak přestane přecházet při pohledu na pestré mísy a talíře, oči rády zabloudí na prosklenou stěnu kuchyně. Zdejším kuchařům je vidět doslova pod ruce. V kuchyni restaurace Hiltl vládne pěkný cvrkot. Každý den se zde spotřebují tuny zeleniny a ovoce, jen mrkve se sní na sto kilogramů. O provoz restaurace se stará 150 lidí z celého světa včetně několika Čechů.

Můžete si dát rychlý salát nebo si vybrat z pestré bufetové nabídky, ale také vám připraví pětichodové vegetariánské menu, při kterém si na maso ani nevzpomenete. "Většina lidí, hlavně přes poledne, využívá náš bufet. Je to rychlé a nekomplikované, přesně si vyberou, na co mají chuť a zaplatí za množství, které chtějí. Hlavně ženy jsou velké fanynky bufetu," popisuje oblíbený styl stravování pokračovatel rodinné tradice Rolf Hiltl.

Nejstarší vegetariánská restaurace v Evropě slouží svým hostům již 113 let.

Nejstarší vegetariánská restaurace v Evropě slouží svým hostům již 113 let.

Nový trend v cestování – za jídlem do slavných restaurací

Rok 2011 se v Curychu slaví jako rok gastronomie, takže vedle vegetariánské restaurace Hiltl stojí za to vyzkoušet další podniky, třeba nejslavnější curyšskou cukrárnu Café Schober. Oblíbená je také hospůdka na hoře Uetliberg nad městem, kam dojedete z centra za dvacet minut tramvají (platí na ní curyšská karta). Z restaurace je nádherný výhled na město s jezerem, navíc tu při večeři pouštějí zajímavé filmy.

Nejpopulárnější bar najdete v hotelu Widder, kde mají širokou sbírkou lahví alkoholu (mají jich tu přes tisíc, včetně 250 druhů ušlechtilých skotských single malt whisky).

Autor: pro iDNES.cz


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Další z rubriky

Ohně, středověk a úžasné masky. Slavnost trubačů v Alsasku vás uhrane

Nádherný svátek trubačů v Alsasku - Pfifferdaj

Mezi Porýnskou nížinou a pohořím Vogézy leží jeden z nejmenších, ale zato nejhezčích regionů Francie. Podzim je v...

Jak dostat mrtvého blíž k nebi. V Sagadě dávají rakve na skálu

Tradice zavěšování rakví na skály je v Sagadě stará až dva tisíce let.

Filipínská Sagada je jedním z míst, kde stále můžete zahlédnout rituální pohřbívání z dob dávno minulých. Odlehlé...

Tady se víno sklízí i helikoptérou. Švýcarské vinice Lavaux chrání UNESCO

Přeprava hroznů helikoptérou je často jediné řešení.

Švýcarsko jako vinařská země? Přiznejme si, že už jen toto spojení zní exoticky. Po Albánii je však Švýcarsko druhá...



Najdete na iDNES.cz