Cesty za jídlem: Češi si dávají zmrzlinu pivní, čabajkovou i fernetovou

aktualizováno 
Proti gustu žádný dišputát. Zmrzlináři se trumfují, kdo z nich vymyslí bláznivější chuť, a tak můžeme ochutnávatt zmrzlinu chřestovou, lanýžovou, makovou, ale též koprovou či čabajkovou. Naštěstí se nesoutěží jen v kategorii šílených příchutí, ale roste také kvalita zmrzlin. Na pomyslném vrcholu stojí řemeslné zmrzliny bez éček a konzervantů.

Řemeslně připravené zmrzliny nemají tak syté barvy, jako ty vyrobené průmyslově. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Za skvělou zmrzlinou se jezdí hlavně do Itálie, která je považovaná za největší zmrzlinovou velmoc. Přestože historici na otázku o původu zmrzliny rozpačitě krčí rameny (nejčastěji se za kolébku této dobroty považuje starověký Egypt, Babylonie či Řecko), moderní podobu dali zmrzlině hlavně Italové, byť třeba takový francouzský král Ludvík IVX. měl svého dvorního zmrzlináře.

Italská kuchyně si totiž tradičně zakládá na prvotřídní kvalitě surovin a právě to je pro výrobu zmrzliny klíčové. Chystáte se v létě na Apeninský poloostrov? Máme pro vás pár tipů.

V pražské pasáži Světozor se na zmrzlinu stojí pravidelně fronty.

V pražské pasáži Světozor se na zmrzlinu stojí pravidelně fronty.

Sorbet z lesních plodů patří k těm nejoblíbenějším.

Sorbet z lesních plodů patří k těm nejoblíbenějším.

Čech vítězí v Turíně

Podle znalců je nejlepší zmrzlinárnou v Miláně podnik s názvem Grom, v Bologne má skvělou pověst La Sorbetteria. Pokud se ocitnete v Turíně, určitě se zajděte podívat do cukrárny Moou Gelateria Artigianale v ulici Porpora Nicola, kterou v italských internetových diskusích oceňují výrazy „fantastico“ či „superlativo“. Zajímavé je, že majitelem podniku je již třetí rok český zmrzlinář Ondřej Šturc, který se svou zmrzlinou loni vyhrál regionální kolo o nejlepší zmrzlinu v Turínu. Tedy ve městě, které je považované za jednu z kolébek špičkové italské zmrzliny.

Když se vypravíte do krásného toskánského města San Gimignana, zajděte na hlavní náměstí, kde má svůj krámek Sergio Dondoli, dvojnásobný vítěz světového zmrzlinového mistrovství. Oblíbená je jeho zmrzlina s příchutí gorgonzoly a vlašských ořechů nebo ta s chutí kyselých višní a pálivé čokolády.

Rozinky ve víně

Zmrzlina připravené z maracuji neboli mučenky je příjemně nakyslá.

Zmrzlina připravené z maracuji neboli mučenky je příjemně nakyslá.

Pokud se zrovna do Itálie nechystáte, máme pro vás dostatek tipů na tuzemské cukrárny, kde dělají velmi dobré, případně velmi bláznivé zmrzliny. Začněme tou první kategorií.

Jednu z nejlepších zmrzlin v metropoli můžete ochutnat v malé cukrárně Créme de la Créme, která se zaměřuje na výrobu poctivých, řemeslně připravených zmrzlin. V obchodě na Starém Městě pražském mají v nabídce 24 druhů zmrzliny, které se pravidelně obměňují. Fantastická je čistě vanilková zmrzlina, k oblíbeným patří také pistáciová či čokoládová zmrzlina. V létě se objeví zmrzliny s příchutí různých alkoholových koktejlů (mojito či pina colada), ve stálé nabídce je i zmrzlina malaga s kousky rozinek macerovaných ve slavném sicilském víně Marsala.

Hvězda zvaná Světozor

Skvělou pověst má také Puro Gelato sídlící na pražské Výtoni, které taktéž připravuje zmrzlinu bez konzervantů, umělých barviv a dalších přísad. Mezi lídry pražského trhu patří již několik let společnost Angelato se dvěma podniky na obou stranách Vltavy (zkuste čokoládu s pomeranči, vynikající byla zmrzlina s příchutí hrušky v bílém víně, která se zde objevila v limitované edici). A své „nostalgické“ příznivce mají také ovocné zmrzliny ze Světozoru, především slavná jahodovo-banánová, která se tu točí snad sto let.

Stovky nadšených příznivců má také zmrzlina z Tuchlovic či zmrzlina z rodinné cukrárny Zlíňanka ve Zlíně, velmi dobré ohlasy jsou také na Tři kopečky (ochutnejte slaný karamel).

Smrže nebo buráky

Fotogalerie

A nyní k různým zmrzlinovým výstřelkům. V oblíbené pražské restauraci Čestr připravují domácí zmrzlinu z černého piva Kozel, kterou si hosté mohou objednat buď samotnou, nebo si ji dát v kombinaci se švestkami, sladovými sušenkami a karamelovou pěnou. Zmrzlina se vtipně servíruje v pivním skle.

Ještě nezvyklejší zmrzliny připravovala restaurace zaměřená na lanýže, která měla v nabídce houbovou zmrzlinu ze smržů či lanýžový sorbet, ale podnik byl nedávno uzavřen. Netradiční zmrzliny připravuje také šéfkuchař luxusního Chateau Mcely Jan Štěrba jen pár minut cesty z metropole. V nabídce je třeba sorbet z thajské galangy či zmrzlina z burákového másla.

Zmrzka čabajková, křenová či becherovková

Zřejmě nejširší a nejpestřejší nabídku má zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem, která začala s výrobou zmrzliny již roku 2000 a každý den má v nabídce zhruba 140 druhů nejrůznějších chutí (celkově údajně vyrobila na 300 různých zmrzlin).

Sůl ve zmrzlině, například arašídové či karamelové, zvýrazní její chuť.

Sůl ve zmrzlině, například arašídové či karamelové, zvýrazní její chuť.

Vedle příchutí jako jsou višně v čokoládě, pražené mandle či vaječný likér se v nabídce zmrzlinárny objevují také hodně bláznivé příchutě jako je balkánský sýr, čabajka, mák, křen či kopr. Společnost vyrábí také řadu alkoholických zmrzlin ochucených becherovkou, griotkou či fernetem.

Barva klame

Zatímco u ovocných zmrzlin a sorbetů se zmrzlina skládá zhruba z třetiny z ovoce, z třetiny z cukru a z třetiny z vody (cukru je různý poměr podle sladkosti ovoce), u smetanových zmrzlin je složení poněkud komplikovanější. Připravují se z mléka, smetany, cukrů, občas žloutků a nakonec suroviny, jejíž příchuť zmrzlina má, třeba pistácií, vanilky či čokolády (u kvalitní domácí zmrzliny se přidává zhruba deset procent dané suroviny).

Přírodní řemeslné zmrzliny nejsou barevně tak výrazné, naopak sytě barevné zmrzliny jsou dobarvovány uměle. V některých průmyslových zmrzlinách se jako barviva objevují červená paprika či červená řepa (uváděná pod zkratkou E162).

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

VIDEO: Na španělském ostrově Tenerife vlny zničily balkony hotelu

Vlny na Tenerife zničily balkóny hotelu (20.11.2018)

Obrovské vlny na španělském ostrově Tenerife poničily o víkendu přímořské hotely, ze kterých musela policie evakuovat...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Sova nic neuloví, tetřívek nepřeběhne. Nové sjezdovky škodí Krkonoším

Ilustrační snímek

Rok po vzniku Krkonošského národního parku se tam lyžovalo na 65 hektarech sjezdových tratí. Po více než padesáti...

Nejnebezpečnějšími zeměmi pro turisty jsou Afghánistán, Somálsko a Libye

Označení zemí z hlediska bezpečnosti. Nejbezpečnější země jsou označeny zelenou...

Organizace International SOS Control Risks aktualizovala světovou mapu zemí, kde hrozí cestovatelům největší nebezpečí,...

Blesk nepotřebujete. Zaručené tipy jak udělat parádní fotografii v noci

Poměrně ojedinělý záběr na zasněžený Karlův most je fotografován časně ráno,...

Noční fotografování má mnoho kategorií, disciplín a podob. I když jde o poměrně náročnou disciplínu, o to více budeme...

Další z rubriky

Praha neznámá. Nouzové kolonie si poradily s magistrátem i komunisty

Podívejte se, jakým způsobem vznikaly nouzové kolonie v Praze.

Myslíte si, že moderní Praha už nemůže mít nouzové kolonie? Kotlaska a kolonie Na Hájku vás přesvědčí o opaku. Jejich...

Zeus a antický sex. Archeologové našli v Pompejích smyslnou fresku

Léda s labutí

Archeologové objevili v Pompejích ložnici s freskou smyslně zachycující Lédu s labutí. Freska byla odhalena minulý...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Najdete na iDNES.cz