Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší výčepní je ze Sparty

  18:07aktualizováno  18:07
Frýdek-Místek - Načepovat hostu takové pivo, po kterém si slastně otře vousy, chce od dobrého hostinského i kus kumštu. O tom by mohli vyprávět všichni hospodští, kteří v hostinci U křivého psa ve Frýdku-Místku změřili své síly a především um. Přísné zraky porotců hodnotily u jednatřiceti hospodských míru načepovaného piva, kvalitu pěny i celkový dojem, jak muž, ale i žena za výčepní pípou působí.

„Čepuji pivo v hospodě už od svých patnácti let,“ prozradil na sebe podsaditý hostinský Ladislav Fiža z hotelu Beskyd v Mostech u Jablunkova. Třicet let za pípou však nemusí znamenat jen pro někoho jistě vybájený život v neustálé blízkosti vyhlášeného českého nápoje.

„Jsou to také křečové žíly či problémy s páteří. Stát pořád za pípou je pořádná makačka,“ říká muž, podobající se trochu svou čepicí proslulému Haškovu hostinskému Palivci.

Radim Novotný ze sviadnovského bistra Na Husinci zase pověsil na hřebík své vzdělání na strojařské průmyslovce a stoupl si za pípu. „Čepuji už deset let a toužil jsem po tom celý život,“ řekl hostinský. Jeho otec měl také hospodu a tak se vrátil k rodinnému „řemeslu“.

„Héj! Honza vyhrál! To je bomba! Všichni jsme mu tady drželi palce,“ mohla nadšeně zvolat od telefonu do restaurace Sparta v Ostravě-Porubě jedna z kolegyň Jana Javorského. Tento mladý výčepní nakonec regionální kolo soutěže vyhrál a postoupil na oblastní klání do Brna.

Vítěz prvního kola soutěže oslavoval výhru v Ostravě-Svinově. „Soutěžil jsem potřetí. Kdybych se neumístil, už bych asi za rok nešel. Je to náročné na čas a nervy,“ řekl Javorský.

Výhru bere jako uznání své práce. „Asi jsem se to naučil. Přál bych si, aby mi ta cena a možná třeba i nějaká další pomohla k vlastní hospodě. Nebo k práci tam, kde se i lépe daří, třeba v zahraničí nebo v Praze.“

Hostinský a bývalý železničář řekl, že v Ostravě si dobrý hostinský moc nevydělá. „Mám ženu na mateřské a dítě. Nosím domů tak šest tisíc a to si myslím, že je přeci jen na hostinského málo,“ posteskl si.

Svůj recept na kvalitní pivo má: „Pivo se nesmí načepovat naráz. Tak na třikrát. Také nedopustím, aby se pivo hustilo kysličníkem, což naštěstí na Moravě z hospod ustupuje. Nejlepší je klasický vzduch,“ řekl.

Přestože by rád chtěl pracovat jinde, svou restauraci má rád. „Chodí tam dobří lidé a normální. Nemohl bych pracovat v nějakém fajnovním lokále s kravatou na krku. Nebavilo by mne to,“ míní vítěz soutěže.

Na dalších místech se umístili dva výčepní z ostravské hospody U dvou králů.

Soutěž výčepních ve Frýdku-Místku (16.1.2002)

Soutěž výčepních ve Frýdku-Místku (16.1.2002)

Soutěž výčepních ve Frýdku-Místku (16.1.2002)

Autoři: ,




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Další z rubriky

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Hřbitov sovětských zajatců
Na moravském konci světa. Putování kolem nejvyššího kopce Malé Hané

Na tomto výletě davy určitě nepotkáte. Budete se totiž pohybovat po jednom z našich vnitrozemských „konců světa“, kde nevedou žádné hlavní silnice ani...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.