Diskuze

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete smažený sýr se šunkou. Ale časy se mění a vegetariánských podniků je čím dál víc. Jaké jsou ty nejlepší?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V Indii se ji prevazne vegetarianska jidla proto, ze je jich tam hodne, masa je malo a je drahe. Nic proti veganskym restauracim, ale proc je jejich nabidka cenove nad tou v bezne restauraci? Pak byt vegetarianem ztraci smysl (aspon teda kdyz to prevedu na penize) ;-D

1 0
možnosti

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

 

Takže soja a produkty z ní jsou pro Evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

0 0
možnosti

Masaři by neměli psát články o vegetariánských restauracích. Kdo má číst takovýhle paskvil, proboha!! RvRvRv

2 0
možnosti
Foto

No, jak už jsem psala níž: většina lidí se stává vegetariány, protože nechtějí, aby kvůli jejich jídle něco umřelo (to, jestli to podle vás má nebo nemá smysl, tu řešit nechci, protože bychom tu byli do soudného dne - prostě to je pro některé lidi důležité a tečka). Jsme odkojeni na určitém způsobu kuchyně, tak je jasné, že se ta jídla budou točit pořád dokola, ať už s masem nebo bez něj.

2 5
možnosti
Foto

A propos, vege škvarkovou pomazánku byste od té normální nepoznali.

0 4
možnosti

Na Soju ovšem pozor...:

http://www.chempoint.cz/soja-dulezity-nutrient-i-nebezpecny-alergen-a-jeji-identifikace-metodou-rt-pcr

"V rámci tzv. velké osmičky potravin způsobujících alergie je sója pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a proto jsou považované za důležitý nutrient. Proteinové zastoupení v suchém sójovém semeně je okolo 35 %. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin. Zásobní proteiny jsou většinou odolné vůči teplotě. Sója se velmi často používá v potravinářském průmyslu a může být přítomna v celé řadě výrobků, na různém stupni opracování a ve velmi rozmanitém množství."

2 1
možnosti
Foto

M84i70l16a54n 91Č84e56r38n43ý

17. 11. 2015 22:17

Dneska je mezi lidmi tolik potravinových alergií, že bych tomu nepřikládal zas až takový význam. Ovšem, nejsem si jist, zda-li není pravděpodobnější, že budete mít alergii na laktózu či lepek...

2 0
možnosti
Foto

M88i26l78a37n 84Č30e73r16n75ý

17. 11. 2015 19:28

Zapomněli na Plzeň, kde už cca 20 let funguje Vegetka na Americké nebo bistro Satyr na Jižním předměstí. Pak je tu ještě Slunečnice v Jungmannově ulici, ta však není striktně vegetariánská, ale vaří i zdravé pokrmy z ryb, drůbeže či tmavého masa. Bistro Loving Hut, zmíněné v článku, fungovalo nějaký čas v Plaze, ale nedávno bylo nahrazeno New York Burgerem.;-)

0 0
možnosti

Loving Hut není bistro, ale řetězec restaurací. Nepleťte si pojmy s dojmy .... ;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)

0 0
možnosti

ThaiBox Food v Praze je taky lahoda + skvělá obsluha :)

0 0
možnosti

J95i16ř27í 15M30a86c90e66k

17. 11. 2015 18:55

Věřím tomu, že ta zeleninová pomazánka je dobrá. Ale proboha, proč jí říkají „tatarák“? Máme snad my masojedi potřebu dělat „masový květákový mozeček“ nebo „dušené maso a la mrkev“?

11 0
možnosti
Foto

M40i83l25a80n 89Č66e94r62n89ý

17. 11. 2015 22:24

A není to snad jedno? Název "tatarák" přece není chráněné označení původu, takže je to volně použitelné. Nechápu, proč to tolik lidí irituje.l8-o

2 4
možnosti

Chemicky extrahovaná sója, dochucená chemií.

No, když vám to chutná....

4 3
možnosti
Foto

M23i76l79a75n 42Č56e31r68n35ý

17. 11. 2015 18:54

Vy jste taky chemicky extrahovanej.;-O

Extrudace je čistě fyzikální proces, který má za pomoci tlaku a teploty zvýšit stravitelnost a snížit obsah antinutričních látek, obsažených v sóji. Dochucuje se to potom sójovou omáčkou, která se získává fermentací sójových bobů. A jestli je toto "chemie", pak jsou tedy chemie i sýry, jogurty, víno, pivo, kysané zelí apod. 

Co tam máte dál?

2 2
možnosti

Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád. A jsou místa, kde mi vážně chutná. Co však nechápu je ta potřeba vyrábět bezmasá jídla, která se tváří jako masová. Všechny ty veganské burgery, tataráky, slepice na paprice bez slepice, místo masa sója nebo ten odporný seitan, ze kterého se mi zvedá kufr, jen si na něj vzpomenu.

Proč, pro krista pána, dělají veganské jídlo, které se urputně tváří jako něco jiného? Jaký to má smysl? Dělat bezmasý karbanátek je jako zkoušet vyrobit z hovězího brokolicovou kaši. Prostě totální kravina.

22 0
možnosti
Foto

M47i74l96a48n 25Č92e37r14n20ý

17. 11. 2015 18:11

Snad pro lidi, kteří teprve s veganstvím začínají, aby se lépe adaptovali na nový druh stravy? Stejně tak, jako když se někdo odnaučuje kouřit pomocí nikotinových žvýkaček či elektronických cigaret...

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

OBRAZEM: Na samotě V lomu. Podívejte se na nejnovější glamping v Česku

17. dubna 2024

Glamping, tedy luxusní kempování, nabírá v tuzemsku v posledních letech na popularitě. Nejnovější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: Opomíjenou lokálkou do tajemných Zlatých Hor

13. dubna 2024

S dnešním Mašinfírou vyrazíme do kraje, o kterém mnozí z vás asi neslyšeli, a to i přesto, že má za...

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Španělské Stonehenge zpřístupnily klimatické změny. Je vítanou atrakcí

19. dubna 2024

Epizody vražedného sucha se do dění v Evropě nezapisují jen negativy. Vlna veder v roce 2022...

To nejlepší z Itálie. Florencie ohromí nejen originály starých mistrů

19. dubna 2024

Ve zvlněné krajině Toskánska leží kolébka renesance, která kdysi bývala jedním z nejvýznamnějších...