Diskuze

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete smažený sýr se šunkou. Ale časy se mění a vegetariánských podniků je čím dál víc. Jaké jsou ty nejlepší?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

V Indii se ji prevazne vegetarianska jidla proto, ze je jich tam hodne, masa je malo a je drahe. Nic proti veganskym restauracim, ale proc je jejich nabidka cenove nad tou v bezne restauraci? Pak byt vegetarianem ztraci smysl (aspon teda kdyz to prevedu na penize) ;-D

1 0
možnosti
PS

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

 

Takže soja a produkty z ní jsou pro Evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

0 0
možnosti
ES

Masaři by neměli psát články o vegetariánských restauracích. Kdo má číst takovýhle paskvil, proboha!! RvRvRv

2 0
možnosti
Foto

No, jak už jsem psala níž: většina lidí se stává vegetariány, protože nechtějí, aby kvůli jejich jídle něco umřelo (to, jestli to podle vás má nebo nemá smysl, tu řešit nechci, protože bychom tu byli do soudného dne - prostě to je pro některé lidi důležité a tečka). Jsme odkojeni na určitém způsobu kuchyně, tak je jasné, že se ta jídla budou točit pořád dokola, ať už s masem nebo bez něj.

2 5
možnosti
Foto

A propos, vege škvarkovou pomazánku byste od té normální nepoznali.

0 4
možnosti
PS

Na Soju ovšem pozor...:

http://www.chempoint.cz/soja-dulezity-nutrient-i-nebezpecny-alergen-a-jeji-identifikace-metodou-rt-pcr

"V rámci tzv. velké osmičky potravin způsobujících alergie je sója pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a proto jsou považované za důležitý nutrient. Proteinové zastoupení v suchém sójovém semeně je okolo 35 %. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin. Zásobní proteiny jsou většinou odolné vůči teplotě. Sója se velmi často používá v potravinářském průmyslu a může být přítomna v celé řadě výrobků, na různém stupni opracování a ve velmi rozmanitém množství."

2 1
možnosti
Foto

M54i87l41a60n 77Č60e16r75n52ý

17. 11. 2015 22:17

Dneska je mezi lidmi tolik potravinových alergií, že bych tomu nepřikládal zas až takový význam. Ovšem, nejsem si jist, zda-li není pravděpodobnější, že budete mít alergii na laktózu či lepek...

2 0
možnosti
Foto

M17i64l30a63n 25Č16e37r67n15ý

17. 11. 2015 19:28

Zapomněli na Plzeň, kde už cca 20 let funguje Vegetka na Americké nebo bistro Satyr na Jižním předměstí. Pak je tu ještě Slunečnice v Jungmannově ulici, ta však není striktně vegetariánská, ale vaří i zdravé pokrmy z ryb, drůbeže či tmavého masa. Bistro Loving Hut, zmíněné v článku, fungovalo nějaký čas v Plaze, ale nedávno bylo nahrazeno New York Burgerem.;-)

0 0
možnosti
ES

Loving Hut není bistro, ale řetězec restaurací. Nepleťte si pojmy s dojmy .... ;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)

0 0
možnosti
LH

ThaiBox Food v Praze je taky lahoda + skvělá obsluha :)

0 0
možnosti
JM

J85i55ř75í 12M91a74c86e25k

17. 11. 2015 18:55

Věřím tomu, že ta zeleninová pomazánka je dobrá. Ale proboha, proč jí říkají „tatarák“? Máme snad my masojedi potřebu dělat „masový květákový mozeček“ nebo „dušené maso a la mrkev“?

11 0
možnosti
Foto

M73i57l71a94n 38Č81e73r18n52ý

17. 11. 2015 22:24

A není to snad jedno? Název "tatarák" přece není chráněné označení původu, takže je to volně použitelné. Nechápu, proč to tolik lidí irituje.l8-o

2 4
možnosti
PS

Chemicky extrahovaná sója, dochucená chemií.

No, když vám to chutná....

4 3
možnosti
Foto

M84i57l11a33n 26Č62e14r69n42ý

17. 11. 2015 18:54

Vy jste taky chemicky extrahovanej.;-O

Extrudace je čistě fyzikální proces, který má za pomoci tlaku a teploty zvýšit stravitelnost a snížit obsah antinutričních látek, obsažených v sóji. Dochucuje se to potom sójovou omáčkou, která se získává fermentací sójových bobů. A jestli je toto "chemie", pak jsou tedy chemie i sýry, jogurty, víno, pivo, kysané zelí apod. 

Co tam máte dál?

2 2
možnosti
JK

Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád. A jsou místa, kde mi vážně chutná. Co však nechápu je ta potřeba vyrábět bezmasá jídla, která se tváří jako masová. Všechny ty veganské burgery, tataráky, slepice na paprice bez slepice, místo masa sója nebo ten odporný seitan, ze kterého se mi zvedá kufr, jen si na něj vzpomenu.

Proč, pro krista pána, dělají veganské jídlo, které se urputně tváří jako něco jiného? Jaký to má smysl? Dělat bezmasý karbanátek je jako zkoušet vyrobit z hovězího brokolicovou kaši. Prostě totální kravina.

22 0
možnosti
Foto

M53i77l78a61n 49Č52e60r72n88ý

17. 11. 2015 18:11

Snad pro lidi, kteří teprve s veganstvím začínají, aby se lépe adaptovali na nový druh stravy? Stejně tak, jako když se někdo odnaučuje kouřit pomocí nikotinových žvýkaček či elektronických cigaret...

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...