Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Snídaně šampionů. Ve které zemi se po ránu nejlépe hoduje?

aktualizováno 
Typická snídaně se národ od národu diametrálně liší. Někde se jí polévka, jinde sušené ryby s kyselými švestkami a jinde zase namáčejí rohlík do melty, případně croissant do kávy. A jakou snídani máte nejraději vy? Dejte hlas té vaší nejoblíbenější v anketě na konci článku.

Full english breakfast | foto: Profimedia.cz

Může se hodit

Chcete snídat v Paříži, Londýně a nebo v Tokiu? Vyberte si svoji dovolenou ze široké nabídky destinací na Dovolená.iDNES.cz.

Za nejluxusnější snídani se všeobecně považuje takzvaná šampaňská snídaně, tedy kombinace pravých bublinek ze Champagne s nějakým luxusním pokrmem, především s pravým kaviárem. Takovou snídani nabízí většina luxusních hotelů pro unikátní chvíle, jako jsou zásnuby či nejrůznější oslavy. A přestože podobná snídaně nejvíce evokuje atmosféru knížecích paláců v carském Rusku, kde se snídalo obvykle až kolem poledne, nevychází z žádné národní tradice. Na rozdíl od snídaní, které budou následovat.

Namočit do kávy!

Francie je všeobecně pokládána za zemi velkých gurmetů, nicméně na tradiční francouzské snídani se to příliš neodráží, neboť je až nebývale skromná. Dalo by se říct, že v zemi Galského kohouta známe dvě typické snídaně, francouzskou a pařížskou. Běžnou snídani představuje plátek chleba či kus čerstvé bagety s džemem, případně ještě s máslem.

Typická snídaně Pařížana - croissant namáčený do kafe

Typická snídaně Pařížana - croissant namáčený do kafe

O víkendu, když jí rodina doma, přibude na stůl ještě čerstvý croissant. Ten je naopak velmi populární v Paříži a spousta Pařížanů, z dietních důvodů spíše mužů, si dává croissant ve svém oblíbeném bistru při cestě do práce. A pozor, typický Francouz nikdy nejí croissant s máslem, jak to dělá zbytek Evropy, ale raději si ho namáčí do kávy.

Z francouzské snídaně se vlastně odvodila i tzv. kontinentální snídaně, kterou nabízejí mnohé hotely a kavárny. Jejím základem je pečivo, máslo, džem, káva nebo čaj, v rozšířené verzi pak ještě přibudou vajíčka, šunka a sýr.

Národní dědictví

Stačí překročit kanál La Manche a zvýší se nám energetická hodnota tradiční snídaně zhruba na pětinásobek. V sychravém a deštivém počasí se musel člověk ráno pořádně najíst, zvlášť když ho k obědu čekaly jen typické sendviče.

Fotogalerie

Proto vznikla ta nádherná kulinární „instituce“ zvaná full english breakfast (případně její skotská či irská variace), kdy na velkém talíři dostanete volské oko, smaženou slaninu, pečená rajčata a žampiony, fazole v tomatové omáčce, klobásku a návdavkem ještě black pudding, tedy vzdáleného bratrance našeho jelítka. A k tomu ještě toast s máslem a čaj s mlékem.

Samozřejmě v běžném provozu Britové snídají spíše cereálie s jogurtem, ale tradiční anglická snídaně je téměř národní dědictví, které si dopřávají třeba o dovolené na venkově, byť si často objednají jen prořídlou sestavu. Ale to již není full english.

Lakovaná krabička

Japonská snídaně

Japonská snídaně

S trochou nadsázky můžeme tvrdit, že i Země vycházejícího slunce má verzi velké snídaně, ale protože je v Japonsku všechno úplně jinak, bude se od té britské lišit jako nebe a dudy. Už samotná forma je značně odlišná, neboť tradiční japonská snídaně se neservíruje na talíři, ale v lakované krabičce zvané bentó. Když krabičku odklopíte, najdete v ní v jednotlivých boxech několik pokrmů, které představují mozaiku chutí, vůní a barev. Nesmí chybět zkvašené sojové boby, které jsou sice velmi zdravé, ale také nepříliš voňavé, dušená mořská řasa či polévka miso.

K snídani se také podávají nasolené ryby či malé sušené rybičky, které měří jen dva tři milimetry a používají se spíše jako koření na dochucování. Největší výzvou pro turisty ze západu je ovšem legendární švestička umeboši, opravdu hodně nezvyklé, řízné, kyselo-slané chuti.

Uspěchané město

Naslano, nebo nasladko?

Recepty na nejlepší snídaně najdete na webu Labužník.cz

Vzorem pro hektickou a uspěchanou snídani typickou pro 21. století může být New York a jeho obyvatelé žijící ve věčném pohybu. Ve všední den spousta Newyorčanů nesnídá doma, ale až při cestě do práce, kdy se zastavují v některém z oblíbených kavárenských řetězců (například ve Starbucks), kde si kupují obligátní Caffé latte a muffin, případně banánovou „bábovku“ s ořechy. Oblíbené jsou i prodejny, nabízející různé typy bagelů nebo sladké plněné americké koblihy - doughnuts.

Samotný průběh snídaně se pak liší podle spěchu a nátury – labužníci a lidi, kteří zrovna nespěchají, věnují své snídani pět až deset minut, takže kávu i sladký zákusek zkonzumují v samotném bistru. Druhá polovina po zaplacení odchází s kelímkem a muffinem v ruce a svou snídani konzumuje takříkajíc za pochodu.

Jedna z variant americké snídaně - lívance polité javorovým sirupem

Jedna z variant americké snídaně - lívance polité javorovým sirupem

Jiná situace ovšem nastává o víkendu, a to nejen v New Yorku, ale v celých Spojených státech, kde jednotlivci, dvojice či celé rodinky tradičně vyrážejí na tzv. brunch. Obvykle se koná v pozdních dopoledních hodinách (proto brunch - odvozeno od slova breakfast a lunch - tedy něco jako snídaňový oběd). Součástí bývají vaječné omelety na různé způsoby, toasty, slanina, fazole, lívance s javorovým sirupem, káva, pomerančový džus, atd... Brunch je prostě taková malá společenská událost, kdy se lidé ve volném čase sejdou, aby si společně popovídali a zároveň trochu pohodovali.  

Polévka pro prezidenta

Také ve Vietnamu snídá mnoho lidí na ulici, ale nikoliv za chůze, nýbrž v klidu a vsedě, případně v podřepu. Slavná vietnamská polévka Pho Bo, tedy silný hovězí vývar s kousky masa, zeleninou a nudlemi se totiž za chůze jíst nedá. Navíc k ní potřebujete obě ruce, v jedné držíte hůlky, kterými se jí nudle, zatímco v druhé lžíci.

Prezidentská jídelna v Saigonu, kde se zastavil Bill Clinton a tradiční nudle...

Prezidentská jídelna v Saigonu, kde se zastavil Bill Clinton a tradiční nudle Pho Bo, které se zde k snídani servírují.

Tradiční Pho Bo je velmi sytá a je ideálním ranním „životabudičem“. V posledních letech její sláva dorazila také do Česka, respektive především do Prahy, kde ji lze na mnoha místech ochutnat v téměř autentické podobě. Pokud se vydáte do Vietnamu, zastavte se na Pho u tržnice Ben Thanh v Saigonu, kde si ji dával v při své návštěvě města v roce 2000 americký prezident Bill Clinton a na ceduli nad bistrem visí nápis "Pho for The Prezident".

Spočítaná snídaně

Na závěr přidejme ještě pár tipů na zajímavé snídaně, které ukazují téměř nevyčerpatelné množství snídaňových variant. Tou první je čistě ovocná snídaně oblíbená především mezi turisty v tropických destinacích, jejíž alternativou je také legendární banánová palačinka. Naopak v Resortu Svatá Kateřina na Vysočině, který je zaměřen na relaxaci a zdravý životní režim, nabízejí „švédský stůl“, kde jsou všechny potraviny doplněné energetickými štítky, díky nimž si každý host může spočítat, kolik kalorií zkonzumuje, a má tak svou snídani přísně pod kontrolou.

Pokud máte čas, jakou snídani si nejradši dopřejete?

celkem hlasů: 4230

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 11. srpna 2014. Anketa je uzavřena.

Anglickou snídani 1886
Českou rychlou klasiku - rohlík nebo chléb s máslem 508
Francouzskou s croissantem 397
Je mi to jedno, klidně si dám párek nebo kus tlačenky 262
Obvykle nesnídám 249
Americkou ve stylu brunch 247
Spíše něco lehkého, třeba jen jogurt 221
Kontinentální snídani 177
Tropickou s ovocem 114
Vietnamskou s polévkou 108
Japonskou 61
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Další z rubriky

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Barely ropy zkrátka k Dubaji patří. Snímek byl pořízen 4. srpna 1961.
Před padesáti lety bylo v Dubaji 13 aut. Neznámá fakta o ropné metropoli

Perla pouště. Marnotratná, krásná, fascinující. Ačkoli je Dubaj známá svým oslnivým luxusním životním stylem a světovými rekordy, její kořeny sahají do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.