Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší slovenské párance? Válené po ňadrech

  10:04aktualizováno  10:04
Pokud míříte na Slovensko, bylo by chybou neochutnat halušky. Nabídnou vám je skoro v každé restauraci nebo v rychlém občerstvení. Ne všude si však na této specialitě pochutnáte. Záleží to na kvalitě brynzy. Nejlepší je přímo ze salaše, ale na většině z nich její výrobu Evropská unie zakázala.
Brynzové halušky

Brynzové halušky | foto: Slovenská agentura pro cestovní ruchMF DNES

"Pasterizovaná brynza mojí rodině už tak nechutná," říká Viera Balková, která ještě nedávno jezdila k bačovi do Bartošovy Lehotky. Měl prý skvělou brynzu a přímo ve vesnici bylo možné koupit i domácí chleba. I on musel s výrobou brynzy přestat. Návštěva slovenské salaše určitě patří k mimořádným zážitkům.

Ochutnávka žinčice, ovčího sýra či brynzy však může slabším povahám způsobit nemalé potíže. Naše trávicí ústrojí není zvyklé na neošetřené ovčí mléko, ani s hygienou to na salaších nepřehánějí. Bačové už dnes turisty na zmíněné lahůdky ani nelákají. Bojí se pokuty. Většinou si brynzu vyrábějí pouze pro vlastní potřebu.

Nejsou to však jen halušky, co dělá Slovensko Slovenskem. V každé domácnosti jsou oblíbené takzvané "prívarky", tedy různé omáčky. Někdy nad tím zůstává až rozum stát, jako když mi na východě země nabídli omáčku ze šťovíku a hlávkového salátu.

Na způsob omáčky se vaří například i čočka nebo brambory a nutno dodat, že dobře připravená bramborová omáčka s bobkovým listem a smetanou, která se zde podává většinou s karbanátkem, je opravdu dobrota.

Na prívarky jsou Slováci mistři, ale na dobrou klasickou svíčkovou, rajskou nebo koprovku s knedlíkem narazíte jen málokde. Mnohem oblíbenější je rýže. Z ní vám v některých koutech země nabídnou i řízek.

Nejlepší polévky vaří na jihozápadu země, tedy na slovenskomaďarském pomezí. Obě národní kuchyně se tu báječně doplňují. Už jen při pomyšlení na sváteční "kapustnici" (zelňačku) se člověku sbíhají sliny. Ačkoliv dobrou zelňačku vaří Slováci snad všude.



Slovenská kapustnica
Zdroj: Velká domácí kuchařka, Slovart

Halušky? Ne, párance!

Snad každý chce při návštěvě cizí země ochutnat něco tradičního. "Je hezky, tak přijeď do Pukance na párance," pozval mě nedávno kolega Janko Kováčik s manželkou Drahuškou. Až do této chvíle jsem tento podivný název neslyšela. Myslela jsem si, že se to týká peří. Omyl! Párance jsou tradičním a nejoblíbenějším jídlem banskoštiavnického regionu.

"Naši dědové je vařívali v lese, kde pracovali. Žili bídněji. Potřebovali na to jeden hrnec a desku. Párance jsou dlouhé úzké pásky natrhané z těsta. Chlapi pásky z těsta kdysi váleli po stehnech. Čím byly kalhoty špinavější, tím prý byly párance chutnější," říká jedenasedmdesátiletá Mária Struháriková, ke které jsme byli na párance pozvaní.

Jenom umaštěné kalhoty nahradila slanina. Natrhání těsta na stejné úzké proužky bývá často měřítkem zručnosti a šikovnosti. Nejlépe to podle paní Struhárikové umějí olašští Romové.

Párance se údajně také nejlépe vydaří, pokud si žena dlouhý pásek přehodí přes prsa. Nepomohly žádné výmluvy. Nakonec jsem jich s "tetou Marienkou" za pořádného veselí přihlížejících "napárala" a uvařila plný hrnec. Snaha, aby byl pásek jeden jako druhý, se v konečném důsledku ukázala marná. Uvařené a scezené párance se promíchaly s rozmačkanými bramborami upečenými na másle a s vyškvařenou slaninou. Výsledek? Chutnají skvostně.

Není divu, že se v tomto regionu vaří všude. Dokonce i při takových příležitostech, u kterých se jinak běžně v přírodě opékají špekáčky, kuřata nebo sele. Právě společné párání bývá na večírku tou nejzábavnější a často soutěžní částí. Takže pokud vás na Slovensku někdo pozve na párance, nenechejte si to ujít.



Během podzimu přichází období husích hodů.
Jejich pořádáním proslula především vesnice Grob.

Slovensko ve vaší kuchyni - vybrané recepty

PÁRANCE

1 kg polohrubé mouky, 4 dcl vody a trošku soli. 1 kg brambor, 25 dkg uzené slaniny, 1 máslo. Z mouky, vody a soli se udělá těsto.

Z hmoty se ukrajují kousky, které se vyválí na tenké válečky. Prsty z nich uděláme placku a z té prudce trháme úzké pásky. Uvaříme v osolené vodě. Zvlášť uvaříme dobře očištěné brambory. Rozškvaříme slaninu. Do pekáče dáme rozpustit hodně másla, rozmačkáme do něho brambory i se slupkou a smícháme s uvařenými páranci a slaninou. Někde slaninu nepoužívají, párance jedí s tvarohem a cukrem.

SVÁTEČNÍ ZELŇAČKA

Sáček kysaného zelí, 1 pikantní klobása, 1 kg uzeného masa, chilli paprička, hrst sušených hub, stejné množství sušených švestek, sladká smetana na šlehání, 4-5 brambor (někde brambory nepřidávají), hladká mouka, sůl.

Z brambor, zelí, hub uvaříme polévku, kterou zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně. Nakonec přidáme nakrájené maso a klobásu.



ČTĚTE TAKÉ

10 nejkrásnějších míst Slovenska

 

Autoři:


Nejčtenější

Naivní Češi v sandálech jsou v Chorvatsku pojem. Znají je i záchranáři

Milovníci hor ocení při návštěvě Makarské výstup na vrcholky Biokova.

Makarska je klenot Dalmácie, ale umí být i nebezpečná. Nádherná a unikátní příroda totiž bývá při nepříznivém počasí...

Amsterdam pohlcuje kriminalita, v noci se z města stává džungle

Amsterdam se stabilně řadí mezi nejnebezpečnější evropské metropole. Na sto...

Nizozemská metropole je po setmění místem, kde přestávají platit zákony, varuje tamní ombudsman. Přetížená policie...



Slovensko bez turistů. Nejkrásnější dolina Nízkých Tater zeje prázdnotou

Dolina Štiavnica od Štefánikovy chaty

Za nejkrásnější dolinu Nízkých Tater bývá obvykle považována Demänovská dolina s turistickým střediskem Jasná a...

Nebuďte povýšení a nechovejte se jako stádo. Sedm cestovatelských hříchů

Vyrážet do světa bez zvídavosti je jedním z největších hříchů pod sluncem.

Chcete si prázdninové toulky po světě opravdu užít? Podívejte se na seznam zásadních chyb, které nesmíte na cestách...

Turisté si odvážejí z pláží Sardinie písek, úřady rozdávají vysoké pokuty

Ilustrační snímek

Úřady na Sardinii bojují proti turistům, kteří si z tamních pláží odnáší na památku písek, což poškozuje životní...

Další z rubriky

Nejkrásnější řeky Slovenska. Hron si kromě vodáků užijí i milovníci hor

Užíváme si houpání na vlnách a rychle plujeme širokým korytem, kde se střídají...

Řeka Hron patří mezi slovenskou vodáckou „klasiku“. Tento druhý nejdelší tok Slovenska pramení na východním úpatí...

Slovensko bez turistů. Nejkrásnější dolina Nízkých Tater zeje prázdnotou

Dolina Štiavnica od Štefánikovy chaty

Za nejkrásnější dolinu Nízkých Tater bývá obvykle považována Demänovská dolina s turistickým střediskem Jasná a...

Francouzský park povolal opeřené uklízeče, nedopalky zničí letka havranů

Ve francouzském zábavním parku budou sbírat odpadky havrani. Ilustrační snímek

V zábavním parku Puy du Fou na západě Francie bude o pořádek pečovat šestice havranů. Ptáci byli vycvičeni na sbírání...

Najdete na iDNES.cz