Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší plzeňské v Praze ochutnáte v chrámu českých pivařů U Zlatého tygra

  6:00aktualizováno  6:00
Bohumil Hrabal psal o desítkách hospod. Pivnice U Zlatého tygra však byla jeho nejoblíbenější. Výborné pivo a hlavně její atmosféra přetrvala dodnes.

Praha, pivnice U Zlatého tygra - Na luxusní interiér, kulinářské speciality nebo dvacetileté číšnice se k Tygrovi nechodí. Jediným lákadlem je tradice a kvalita plzeňského piva. | foto: Nikola HronkováMF DNES

Karlova ulice v samém centru staré Prahy je přeplněná turisty, korzujícími mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem. Málokterý z nich se však nepatrně vychýlí z trasy, aby vkročil do nedalekého chrámu českých pivařů - pivnice U Zlatého tygra, kterou ve svých povídkách proslavil Bohumil Hrabal.

Česká oáza v centru Prahy

Tento podnik je v centru Prahy přeplněném kavárnami a luxusními restauracemi téměř oázou. Pokud nejdete najisto, skoro byste ho v Husově ulici přehlédli. Na šedivém domě je sice nápis U Zlatého tygra, ale něco jako výloha, pivní poutač nebo naháněči turistů postávající na chodníku s jídelním lístkem? Zapomeňte.

Dovnitř se vstupuje tmavou chodbičkou a vy si do poslední chvíle nejste jistí, zda skončíte ve výčepu, nebo v uhelném sklepě domu, jehož historie sahá až do 14. století.

Jsou tři hodiny odpoledne a číšníci otvírají dveře nevelkého podniku se dvěma místnostmi s klenutými stropy, o němž se říká, že má nejlepší plzeňské v Praze. To je ještě šance urvat tady místo.

Jakmile se blíží pátá až sedmá hodina, bez rezervace nemá k Tygrovi cenu chodit. Bývá beznadějně plno. A to i přesto, že tady na luxusní interiér, kulinářské specialitky nebo dvacetileté číšnice nenarazíte. Kvůli tomu se sem nechodí.

U zlatého Tygra

Kde: Husova 228/17, Praha 1
Co si dát: Plzeňský prazdroj (0,5 l za 38 Kč) a řízek v bramboráku (120 Kč)
Proč přijít: výborné pivo a atmosféra klasické pivnice
Více na: www.uzlatehotygra.cz

Tady jste v opravdové české hospodě, kde na place kmitají tři klasičtí hospodští tatíci, kteří se na nic neptají a ještě před dosednutím před vás na stůl postaví bachratý půllitr plzeňské dvanáctky. V tomhle počasí je to dar z nebes. A kdo má rád dobré pivo, ocení to za všech okolností.

U okolních stolů sedí party kamarádů, z nichž někteří sem chodí už desítky let, studenti a sem tam i nějaký ten zkušenější turista. Stejně tak tu sedával i Bohumil Hrabal. Třebaže je více než deset let po smrti, má u Zlatého tygra stále rezervované "své" místo.

Že byl nejváženějším hostem, lze odvodit i podle jeho busty naproti vstupním dveřím či společné fotografie z památného setkání s prezidenty Havlem a Clintonem.

Praha, pivnice U Zlatého tygra

Hrabal se s pivem mazlil

Na setkání s českou literární legendou vzpomíná v knize Příběhy slavných hostinců bývalý výčepní Václav Bašta.

"Při každé návštěvě si Hrabal užíval svůj rituál: ještě než se stačil usadit ke stolu, už na něm měl oblíbenou plzeň. Zvedl sklenici, podíval se skrz sklo a labužnicky se napil. S tím půllitrem se úplně mazlil. A dokázal dlouhé minuty povídat o tom, jak je krásný. Říkal: "To pivo má nádhernou pěnu! To není pěna, to je šlehaná smetana, to je chladivý puding," vzpomíná Bašta.

Jedním z pravidel bylo Hrabala nerušit, dokud sám někoho neosloví, líčí dále výčepní Bašta. Když to někdo neznalý "protokolu" udělal, nešel Hrabal pro ostré slovo daleko. "Jednou přijel z Jugoslávie jeho dvorní překladatel i se svou družkou a ta si třikrát objednala něco, co jsme neměli na jídelním lístku. A Bohouš se na to už nemohl dívat: Ty krávo, zařval na ni. Jestli máš žízeň, tak před hospodou je hydrant, jdi se tam nachlastat a nezdržuj číšníky od práce."

Dnes už na vás pravděpodobně nikdo tak drsný nebude, ale je dobré vědět, že U Zlatého tygra kromě piva, vína, koly a sodovky k pití nic jiného nedostanete. A jestli budete mít chuť na něco k jídlu, asi nejlepší volbou je vepřový řízek v bramboráku se zelným salátem a chlebem.

Další klasikou, kterou stojí za U Zlatého tygra ochutnat, je pivní sýr. Tahle pivnice totiž byla první, kam výrobce slavnou hospodskou pochoutku začal pravidelně dodávat.

Praha, pivnice U Zlatého tygra

Cesty po slavných českých hospodách a kavárnách

Seriál z cest po slavných a zajímavých hospodách, kavárnách a bufetech v celé České republice sledujte na cestovani.idnes.cz.





Nejčtenější

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
PŘÍMÝ PŘENOS: Originální procházka za bitvou tří císařů v okolí Slavkova

V rámci seriálu Cesty kulturní krajinou míříme do krajiny okolo Slavkova u Brna. Projdeme se pěšky a popojedeme kočárem taženým koňmi s hosty, kterým na tomto...  celý článek

Další z rubriky

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Během dne, kdy vůbec nebylo pěkné počasí, začalo na chvíli zpoza mraků...
Za jedovatými pavouky na Moravu. Začíná seriál procházek v přímém přenosu

V dalším díle seriálu Cesty kulturní krajinou jsme zavítali do krajiny Moravského Toskánska, vinařského kraje kolem Kyjova, který překvapuje přirozeným...  celý článek

Tisíc vojáků se střetlo u Slavkova u Brna. Připomněli si rok 1805, kdy...
PŘÍMÝ PŘENOS: Originální procházka za bitvou tří císařů v okolí Slavkova

V rámci seriálu Cesty kulturní krajinou míříme do krajiny okolo Slavkova u Brna. Projdeme se pěšky a popojedeme kočárem taženým koňmi s hosty, kterým na tomto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.