Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naháči, štrachanda i pivní štrůdl. Kde ochutnáte nejlepší speciality v Česku

aktualizováno 
Možná už vás nebaví cestovat kvůli zámkům, hradům nebo zoologickým zahradám. Co takhle vyrazit na výlet kvůli jídlu? Ale ne kvůli řízku nebo smaženému sýru. Zkuste kaldon, brčálu, špetrnky, štrachandu, kontrabáš, šulky, šoulet nebo grenadýrmarš, tedy tradiční jídla z českých regionů.

HUSÍ JÁTRA. Dáte-li si v pražské restauraci Port 62 husí játra s mandlemi, chybu neuděláte. Podávají se studená se zeleninou a chlebem. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Kde najít regionální pochoutky?

Kam a na jaké jídlo zajet, radí projekt České centrály cestovního ruchu - CzechTourism nazvaný Ochutnejte Českou republiku. Na internetových stránkách www.czechspecials.cz stačí vybrat region, kam byste chtěli zajet, jídlo, které byste chtěli vyzkoušet, a restauraci, kde vám ho uvaří.

Jaké to tedy je, být gastronomickým turistou? Abych to vyzkoušel, vyrazil jsem do Plzně na štrachandu, do Hradce Králové na východočeské smaženky a do Prahy na husí játra s mandlemi. U těch alespoň tuším, jak budou chutnat, o prvních dvou jídlech nemám ani hrubou představu.

Plzeň a moravské syrečky

V Plzni mě internet nasměroval do pivnice Belveder, kde servírují tradiční štrachandu - zapečené brambory s houbami, vejci a smetanou. Ukázalo se však, že ji nemají. "Je horko a lidi si hotovky moc nedávají, takže je posledních pár dnů nevaříme," vysvětlil číšník. Ale nezaváhal a nabídl syrečky na špeku za 84 korun - tradiční jídlo ze střední Moravy. Sice mi přišlo divné dávat si je v Plzni, ale nakonec proč ne.

SYREČKY NA ŠPEKU. Ačkoliv je to specialita ze střední Moravy, v Plzni chutnaly výborně.

Za chvíli už jsem měl před sebou hromadu kostiček chleba se zapečenými syrečky, vejcem a s kostičkami slaniny. I když samotné syrečky kvůli zápachu pozřít prostě nedokážu, tohle bylo dobré. A navíc toho byl takový kopec, že jsem to nedojedl

Tip redakce

Víte, kde vyzkoušet regionální speciality a jak si je uvařit? Podívejte se na náš Seznam doporučených restaurací a recepty místních specialit.

Smaženky v Hradci Králové

Podruhé už jsem se nechtěl nechat nachytat, a proto jsem do hradecké restaurace v hotelu Černigov zavolal předem, abych zjistil, jestli smaženky opravdu mají. "Máme je pořád. Přijet můžete kdykoliv," uklidnila mě servírka.

Tak jsme vyrazili. Hotel Černigov jsme našli snadno. Je to obrovský, depresivně působící panelák ze 70. let, který zvenku vypadá, že další pětiletku sotva přežije. A stejně depresivní byl i zážitek z toho, co mi místní restaurace nabídla.

SMAŽENKY. Kdyby je neohřívali v mikrovlnce, mohl by to být lákavý dezert.

Podle plánu jsem si objednal východočeské smaženky za 35 korun - smažený sladký dezert z bramborového těsta plněný nastrouhanými jablky. Recept vypadá lákavě. A umím si představit, že moje babička by z něj vykouzlila sladkou pohádku.

Jenže v Černigovu je to katastrofa. Když jsem zakrojil, popral jsem se s tuhým těstem a vařící náplní. Mé podezření, jak tenhle dezert vznikl, vzápětí potvrdila číšnice, které jsem se zeptal. "Máme je jako zmrzlý polotovar, takže se ohřejí v mikrovlnce a posypou skořicovým cukrem," vysvětluje, zatímco je nedojedené odnáší. Tohle se fakt nedalo.

Pražská husí játra s mandlemi

Poslední ochutnávka je v pražské restauraci Port 62, kde v rámci projektu České speciality nabízejí husí játra s mandlemi. Znovu jsem se dopředu ujistil, zda je mají. Měli.

HUSÍ JÁTRA. Dáte-li si v pražské restauraci Port 62 husí játra s mandlemi, chybu neuděláte. Podávají se studená se zeleninou a chlebem.

Podle receptu se játra protýkají mandlemi nakrájenými na nudličky, poté se dusí na sádle s hřebíčkem a celým pepřem. Podávají se studená se zeleninou a chlebem. A přesně tak se objevila na stole přede mnou. A byla vynikající. Odpovídající mi přišla i cena 65 korun. Konečně jsem mohl být naprosto spokojený - jídlo bylo nejen regionální, ale i dobré.

Internetu nevěřte bezhlavě

Díky třem gastronomickým výletům jsem objevil dvě výborná jídla. Jasným vítězem jsou moravské syrečky na špeku. A to přesto, že jsem je dostal v Plzni.

Jestli se chcete stránkami www.czechspecials.cz řídit, nedělejte to bezhlavě. Než na nějaké jídlo vyrazíte do vybrané restaurace, ověřte si, zda ho skutečně mají.

A další výtka, která směřuje spíš k majitelům restaurací: vařte víc regionálních specialit. U většiny jídel, která mě zaujala, jsem marně hledal restauraci, která je vaří. Pak nezbývá než se do kuchtění pustit sám. Ale když si vzpomenu na východočeské smaženky, někdy je to možná lepší.

Vyzkoušejte naše recepty regionálních specialit





Nejčtenější

Čerpací stanice pro lodě na ostrově Ugljan
Chorvaté otestovali své mariny. Vítězem je přístav na ostrově Krk

Plachtění na jachtě podél jadranského pobřeží v Chorvatsku je stále populárnější i mezi českými turisty. Podívejte se, které mariny ocenili jako nejlepší sami...  celý článek

Nebezpečím jsou pro cyklisty nepozorní řidiči i koleje.
Narazil do dveří, spadl na kolejích. Rady, jak přežít jízdu na kole

Řidič otevřel dveře auta, cyklista do nich narazil a zemřel. Muž na kole přejel zpomalovací práh, spadl a oživit ho už nedokázali. To jsou příklady nehod...  celý článek

Další vodní plochou, kterou je možné se při cestě kochat, je Zámecký rybník u...
Na kole za prohranou bitvou Napoleona. Putování okolím Ústí nad Labem

Pokud je pro vás ideální cyklistický výlet spojený nejen s poznáváním krajiny, ale i s místy, kde se psaly dějiny, přesměrujte svoji pozornost na sever Čech....  celý článek

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Další z rubriky

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Na kole si  kolem Litoměřic užijete parádní výhledy do kraje i na řeku, přívozy...
Na kole kolem Litoměřic. Brána Čech, židovské ghetto i vinařská stezka

Jedno z nejkrásnějších historických sídel České republiky je nespravedlivě ve stínu Prahy či Českého Krumlova. Litoměřice jsou nejen úžasnou víkendovou...  celý článek

Východ slunce na pražských Hradčanech (1. srpna 2017).
Nejlevnější turistická metropole v Evropě? Ano, je to Praha

Připadají vám ceny v centru Prahy absurdně natažené? Omyl. Praha patří v cestovatelských žebříčcích mezi nejlevnějších evropské metropole.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.