Na Haiti zabijí ovoce

  9:13aktualizováno  9:13
Na Haiti zabijí ackee - žlutý plod ze stromu mýdelníku. Po jeho konzumaci zemřelo na severu ostrova třiapadesát lidí. Hladoví obyvatelé severu Haiti nedaleko druhého největšího města země Cap-Haitien začali ovoce konzumovat po ničivých záplavách loni v listopadu, které je připravily o úrodu i dobytek. Ackee, žluté ovoce hruškovitého tvaru ze stromu mýdelníku, může vyvolat zvracení a někdy i způsobit smrt, pokud není konzumováno zcela zralé. Způsobuje totiž hypoglykémii (snížení obsahu cukru v krvi). Spolu s nasolenou treskou je ovšem základní surovinou pro přípravu jamajského národního pokrmu a je oblíbenou součástí jídelníčku i v jiných částech Karibského moře.


Ovoce roste na stálezeleném stromě Blighia sapida z rodiny mýdelníků, který byl do karibské oblasti přivezen ze západní Afriky. Obsahuje podlouhlá černá semena a jeho zralost k bezpečnému požití se pozná, když je vystaveno na slunci a pukne.   

Podobné případy otravy nejsou na Haiti ojedinělé. V roce 1991 zemřelo po požití nezralých ackee deset lidí. V posledních letech navíc trápí nejchudší zemi západní polokoule nedostatek potravin. Podle údajů OSN v loňském roce 62 procenta
ze 7,8 miliónu obyvatel trpěla podvýživou. V extrémních případech se Haiťané prý uchylovali ke konzumaci placek připravených z hlíny a dalších nepoživatelných surovin.

Autor:


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Další z rubriky

Ohně, středověk a úžasné masky. Slavnost trubačů v Alsasku vás uhrane

Nádherný svátek trubačů v Alsasku - Pfifferdaj

Mezi Porýnskou nížinou a pohořím Vogézy leží jeden z nejmenších, ale zato nejhezčích regionů Francie. Podzim je v...

Tady se víno sklízí i helikoptérou. Švýcarské vinice Lavaux chrání UNESCO

Přeprava hroznů helikoptérou je často jediné řešení.

Švýcarsko jako vinařská země? Přiznejme si, že už jen toto spojení zní exoticky. Po Albánii je však Švýcarsko druhá...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Najdete na iDNES.cz