Jogurt a feta
Pověstný hustý (vykapávaný) řecký jogurt se zrodil i z potřeby uchovat mléko, které se v horkém klimatu rychle kazí. Základní surovina pro výrobu tzatziků se vyrábí z kravského i ovčího mléka (sladší verze). Jogurt tvoří obvyklou řeckou snídani, s medem je oblíbeným dezertem. Pochutnat si na něm můžete v mléčných barech i v restauracích. Pravá řecká feta je z ovčího a/nebo kozího mléka. Nepřesolený tvarohový sýr zraje v nálevu ze syrovátky. Sušší produkt naznačuje převahu kozího mléka.
Olivový olej a olivy
Olivový olej patří k základům řecké kuchyně. Řekové sami prý o něm soudí, že prospívá trávení, a rozhodně jím nešetří – pokud s nimi tak docela nesouhlasíte, upozorněte obsluhu. Panenský olivový olej se tu vyrábí zásadně z oliv z místní produkce a můžete ho koupit i na trzích či u silnice – a vždycky bude dobrý. Pěstují se tu i speciální velkoplodé druhy oliv určené k jídlu (i ty se však musí nakládat). Vyhlášené jsou Kalamata a Ánfissa. Barva přitom neukazuje na druh, ale na zralost plodu v době sklizně.
Co se hodí vědět o řecké kuchyni
V některých tavernách nebo restauracích vás dodnes pozvou až do kuchyně, abyste si vybrali, na co máte chuť. Jinde vám přinesou velký tác s nabídkou chuťovek (mezédhes; například nakládané olivy, sýry – feta, uzené ryby nebo jikry apod.).
• Nenechte se zmýlit – bifteky jsou, stejně jako jejich menší příbuzní keftedes (= kofta, čufty) a na rozdíl od našich bifteků, vždy mleté. Často bývají také plněné sýrem.
• Zmrzlina se v Řecku vyrovná italské. Narazíte-li na tureckého zmrzlináře, pochutnáte si ještě víc; používají i exotické suroviny, jako třeba mastix – lentiškovou pryskyřici.
• Řecký salát (rajčata, papriky, okurky, feta, olivový olej s olivami či kapary) = choriatiko.
• Lahůdky z grilů a rožňů zahrnují vše možné včetně chobotnic, holubů či kozího masa.
• V podnicích pro turisty vám dnes bohužel k většině pokrmů přinesou hranolky.
• Z Kréty či jiných ostrovů si můžete přivézt jedinečný voňavý suvenýr – tymiánový med.