Na býčím masu si ve Francii už nepochutnáte

Další oběť nemoci šílených krav si mohou připsat na seznam Francouzi - napříště si budou muset odpustit konzumaci býků zabitých při koridě, protože by u nich mohla být vyšší pravděpodobnost nákazy BSE. Francouzská agentura dohlížející na bezpečnost potravin (AFSSA) tvrdí, že způsob, kterým jsou býci zabíjeni - tedy bodnutím do zad - zvyšuje riziko rozšíření BSE z nervového systému zvířete do jeho svaloviny. Býčí zápasy se ve Francii tradují přes sto let.

Většina býčích zápasů ve Francii nekončí smrtí bojujícího dobytčete, ale v jižní části země se déle než století pořádají "klasické" koridy ve španělském stylu. Maso ze zabitých býků se tak zařadí po bok například T-bone steaku, který Francie zakázala
konzumovat v loňském roce.

Lidská forma BSE, takzvaná variantní Creutzfeldt-Jakobova nemoc (CJD) si od počátku 90. let minulého století vyžádala životy již více než 80 Evropanů. Má se za to, že touto chorobou mohou lidé onemocnět po požití masa infikovaného BSE.


Témata: Francie, Smrt