Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pravé Mozartovy koule moc Čechů nezná. Netuší, že jedí levné náhražky

aktualizováno 
Kdo se v tom má vyznat. Vypadá to stejně, jmenuje se to stejně, ale obsah je úplně odlišný. A zatímco levná napodobenina už dávno dobyla celý svět, originál koupíte jen na jediném místě. V Salcburku. Řeč je o slavných Mozartových koulích, které vyrábí hned několik firem. Ale jen jedna z nich je pravá.

Originální Mozartovy koule ochutnáte pouze u Fürsta, dáte jeden a půl eura za kus. Teprve když je ochutnáte, pochopíte ten obrovský rozdíl mezi originálem a náhražkou. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Mozartova kulička není jen tak obyčejnou čokoládovou pralinkou. Je za ní totiž dlouhý příběh i poměrně složitě vymyšlená kombinace, která měla co možná nejpřesněji vyjádřit chuťovou pestrobarevnost mistrova odkazu. Jenže to, co všichni známe jako Mozartovu kuličku, je připraveno z poněkud jiného těsta. Nevěříte? Tak si zajeďte do Salcburku, kde začala nejen sláva Mozartovy hudby, ale také slavných Mozartových kuliček. Jenom tady můžete vedle sebe porovnat různé druhy Mozartových kuliček a vybrat si tu nejlepší.

Pravděpodobně dopadnete stejně jako stovky dalších, kteří objevili to, že echt nemusí znamenat to pravé, i když takový je překlad tohoto německého slova.

Mozartův krém na boty

Příběh slavných kuliček začíná na konci předminulého století, kdy v Salcburku již naplno propukl Mozartův kult. Na náměstí v centru města, které dostalo Mozartovo jméno, byla v roce 1842 vztyčena géniova socha a značka Mozart postupně začala dobývat svět. V Salcburku tak vznikl třeba Mozartův dort či Mozartův krém, který ovšem neměl s kulinářstvím nic společného, neboť se jednalo o krém na boty. Pro Čechy je zajímavé, že ho vynalezla firma s českými kořeny a názvem Hladík. Ale pak už přišel ten nejslavnější vynález, slavná Mozartova pralinka.

Originální koule je šišatá

Fotogalerie

Mozartovu kouli vymyslel cukrářský mistr Paul Fürst v roce 1890 a nazval ji Mozartův bonbon. Pracovní postup není snadný. Nejprve se připraví kvalitní marcipán z čerstvých pistáciových oříšků, který vytváří jádro koule. Druhou vrstvu tvoří nugátový krém a třetí a poslední pak tmavá čokoláda.

"Koule se napichovaly na dřevěné tyčinky a takto se nořily do horké čokolády. Na závěr se pokládaly na dřevěná prkénka, na nichž pomalu ztuhly. Teprve poté se z nich vytahovaly dřevěné tyčinky a do otvorů po nich se vstřikovala zbylá čokoláda. Proto je také každá koule jiná, jedna je trochu šišatá, druhá mírně hranatá, prostě žádná není dokonale kulatá jako strojové pralinky," vypráví Andrea Minnichová ze salcburské turistické centrály.

Zlatá medaile z Paříže

Jenže pak se to trochu zamotalo. Přestože Fürst představil svou pralinku na Světové výstavě v Paříži a získal za ni zlatou medaili, jaksi zapomněl na patentování svého vynálezu, a tak ostatní salcburští cukráři Mozartovy koule okopírovali a pustili se do jejich výroby, která v polovině minulého století prudce rostla.

Fürstovi potomci se domáhali ochrany svého vynálezu u soudů a po dlouhých letech uspěli: jen oni mohou používat název Originální salcburská Mozartova koule. Nicméně zatímco Fürstova rodina zůstala u pracné ruční výroby, konkurence se pustila do strojově vyráběných pralinek a má tak drtivý podíl na celkovém objemu produkce. Konkurence navíc obešla název originální tak, že používá výraz "echt" neboli pravé - co na tom, že pravé tedy nejsou...

Před několika lety vyhrál Fürst soudní spor a od té chvíle jedině on může...

Před několika lety vyhrál Fürst soudní spor a od té chvíle jedině on může nabízet originální Mozartovy koule.

Pět do sáčku

Pravnuk původního vynálezce Norbert Fürst prodává své originální a chuťově nepřekonatelné Mozartovy koule jen ve svých třech cukrárnách ve městě; ta nejznámější stojí přímo uprostřed města, jen pár kroků od Dómu. A má stále plno, neboť každý alespoň trochu informovaný návštěvník Salcburku chce pravou kouli ochutnat, i kdyby si měl koupit jen jednu jedinou.

Před několika lety vyhrál Fürst soudní spor a od té chvíle jedině on může...

Před několika lety vyhrál Fürst soudní spor a od té chvíle jedině on může nabízet originální Mozartovy koule.

Skutečně originální Mozartovy koule ochutnáte jedině u Fürsta, ale jsou pěkně...

Skutečně originální Mozartovy koule ochutnáte jedině u Fürsta, ale jsou pěkně drahé, v dárkovém balení jeden a půl eura za kus.

Výprodej koulí

"Většinou to funguje tak, že si turisté zajdou k Fürstovi, kde si koupí pět kuliček do sáčku, které u kávy ochutnají, a pak jako dárek nakoupí strojové kuličky Mirabell, které vyjdou mnohem levněji," popisuje zažitý způsob místní průvodkyně Petra Kanaszová s tím, že ruční kuličky vydrží pouhé dva až tři týdny.

Sama to dělá přesně tak. "Když já jezdím domů na Slovensko a chci přivézt větší množství, tak zajedu do továrny Mirabel stojící na okraji Salcburku (Hauptstrasse 14, Grödig), kde je možné koupit druhou jakost Mozartových kuliček Mirabell. Jsou samozřejmě v pořádku, jen mají třeba drobně poškozený obal, ale jsou mnohem levnější než první jakost prodávaná v luxusních obchodech v centru města, kde jsou pralinky vůbec nejdražší. Pokud nemáte čas jet do tovární prodejny, kupte si je alespoň v supermarketu. Tam jsou také levnější," radí Kanaszová a dodává, že zatímco echt koule Mirabell jsou velmi oblíbené, vanilkový či čokoládový likér s Mozartovým jménem je už poněkud slabší. "Osobně mám mnohem raději baileys," usmívá se průvodkyně.

Společnost Mirabell vyrábí Mozartovy koule, ale to nejsou ty pravé.

Společnost Mirabell vyrábí Mozartovy koule, ale to nejsou ty pravé.

Každá druhá výloha v Salcburku nabízí podobné zátiší: Mozartovy koule kam se...

Každá druhá výloha v Salcburku nabízí podobné zátiší: Mozartovy koule, kam se podíváš.

Kolik to stojí

Ale pozor, zatím jsme mluvili pouze o příbězích jednotlivých kuliček a o jejich chuťové odlišnosti. Jenže pro mnoho zákazníků je důležitá také odlišnost cenová a jestliže Fürstovy koule jsou zdaleka nejlepší, jsou také s přehledem nejdražší. Za jednu ručně připravenou Mozartovu kuličku totiž zaplatíte jedno euro, zatímco strojově vyrobená kulička ze společnosti Mirabell vyjde na 30 centů. A pokud si koupíte kuličky od společnosti Heindl, vyjde vás jedna jen na 20 centů, takže oproti ruční práci máte pětkrát víc koulí. A to je pro mnohé zákazníky rozhodující. I když chuťově jste někde úplně jinde...

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Další z rubriky

Eiffelova věž po pátečních útocích v Paříži zůstává zavřená (15. listopadu 2015)
Rozhodnuto. Stavba neprůstřelné zdi okolo Eiffelovy věže začíná

Okolí Eiffelovy věže se brzy změní ve staveniště. Na začátku října začnou dělníci okolo symbolu Paříže budovat 2,5 metru vysokou neprůstřelnou zeď, která má...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Barely ropy zkrátka k Dubaji patří. Snímek byl pořízen 4. srpna 1961.
Před padesáti lety bylo v Dubaji 13 aut. Neznámá fakta o ropné metropoli

Perla pouště. Marnotratná, krásná, fascinující. Ačkoli je Dubaj známá svým oslnivým luxusním životním stylem a světovými rekordy, její kořeny sahají do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.