Dodala, že se tento produkt stal nedosažitelným pro rodiny s nízkými příjmy kvůli své ceně, která dosahuje až pěti dolarů za kilogram, tedy o dolar více, než je v
Mexiku minimální denní mzda. Podle odborníků má nopál výjimečné výživové hodnoty a je používán v široké škále typických jídel země.
Zkušené mexické kuchařinky používají tento kaktus při přípravě marinád, polévek, pečiva, zákusků a marmelád, aby svým rodinám dodaly dostatečné množství bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitamínu C, sodíku a vlákniny. Kromě toho má nopál léčivé vlastnosti, jichž lze využít v boji s cukrovkou, při snižování cholesterolu, snižování nadváhy a stejně tak je doporučován při potížích se zažíváním, slinivkou a játry.
AMEDEC ujišťuje, že léčivé síly kaktusu využívají farmaceutické společnosti jiných zemí jako Japonsko, Německo, Francie, Belgie, Španělsko, Švýcarsko a Spojené státy ve výrobě léčiv na cukrovku, gastritidu a ke zlepšení krevního oběhu.
Kosmetický průmysl zase využívá vlastností nopálu při výrobě šampónů, mýdel, kondicionérů a čistících a zvláčňujících krémů. Aby toho nebylo ještě dost, indiánské komunity nadále používají vláken z kaktusu, aby dodaly pevnosti svým obydlím z
vepřovic; a šťáva z nopálu má nepropustné vlastnosti a používá se jí i k výrobě barev.
Nejlepší na tom je, že z nopálu lze zužitkovat skutečně všechno, neboť dužnaté kmeny mohou posloužit jako ohrada pro dobytek, a již staří indiáni a posléze zemědělci se naučili využívat i červce nopálového - hmyzu, jenž na kaktusu žije a
jehož samičky produkují velmi kvalitní červené barvivo. Fermentovaná šťáva z kaktusu je základem nápoje známého pod názvem "colonche", který se konzumuje v několika oblastech na severu Mexika.
Podle AMEDECu problém mexických pěstitelů spočívá v tom, že se nepřipravili na rostoucí poptávku ze zahraničí po organické produkci (bez chemikálií) ani se nezorganizovali, aby zlepšili mechanismy komercializace. Rovněž nezavedli technologii odpovídající potřebám firem, jež využívají nopálu k lékařským či průmyslovým účelům. Odborníci doporučují producentům, aby nopál lépe zpracovávali a hledali nové způsoby prezentace i ochrany pro prodej v konzervách.
V Mexiku roste 60 druhů nopálu, z nichž je ale jedlých pouhých 13.
Průmyslové pěstování této rostliny má v Mexiku již 60letou tradici, avšak vývoz jejích produktů je data teprve nedávného. Hlavním producentem nopálu v zemi je Milpa Alta, komunita, kterou založili Aztékové po pádu Tenochtitlánu (1. polovina 16. století) a v níž přežívá předkolumbovská občinová organizace a hospodářství.
V této oblasti ve středním Mexiku na 7000 pěstitelů ročně oseje 4052 hektarů a sklízí 250.000 až 400.000 tun nopálu. V celostátním měřítku to představuje asi 80 procent produkce.