Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maďarská vína znovu ožívají

aktualizováno 
- Třicet milionů let - tak dlouhá je vinná tradice Maďarska. Důkazem je prý zkameňelá snítka vinné révy "Vitis Hungarica", kterou v karpatské kotlině nalezli archeologové.
"Otevřete ústa, pořádně, a nebojte se," říká lámanou němčinou číšník v egerském sklípku u Bílého jelínka mladé dámě a míří plným koštýřem do jejích úst. Pramínek vytryskne a proudí z téměř z půlmetru přímo do hrdla "oběti".
V takovém okamžiku se nedoporučuje ucukávat, či snad zkoumat kvalitu vína, i když to je pro jistotu bílé.
Tato turistická atrakce je jedním z mnoha prvků dnes znovu ožívající vinné tradice, která i v povodí Dunaje sahá až do antických dob.
"Vítejte. Škoda, že na vás nemám moc času," usmívá se vinař Vilmos Thummemerer z Noszvaje. Víno se podle něj samozřejmě musí pít po celý rok, ale nejlépe stvořený je proto podzim. Na vinohradech dozrávají hrozny pro příští rok a ve sklenkách se odráží tlumené paprsky zářijového slunce, které se s vínem rozlévá do žil.
Z prvních hroznů se již pár týdnů lisuje mošt, který se pro nedočkavce mění na burčák, teprve po něm přichází čas vína. Začínají se plnit první sudy, v nichž mok dozrává, aby se mohl příští rok pít. Jen na tokajské se čeká déle - třeba i osm let.
Vilmos Thummemerer má napilno. Začalo vinobraní a navíc ještě proběhl (letos již po sedmé) Budapešťský mezinárodní vinný festival. Všichni se chtěli pochlubit.
A nejen v metropoli mělo víno oficiálně svátek. I v menších městečkách a vesnicích poblíž vinohradů zní více než jindy melodie cimbálových kapel a v čardášovém rytmu tu tančí dívky s lahvemi červeného v rukou. Nebo se předvádějí mládenci, kteří krouží při tanci nad hlavou malou obručí, v níž se jakoby zázrakem drží sklenka naplněná červeným, které nakonec vypijí na důkaz, že ani neukápli.
"Nebyl jsem překvapen, protože jsem věděl, že se Maďarsko v posledních letech postupně vracelo k vysokému standardu gastronomie a vinařství, jímž se vyznačovalo již od roku 1850 do konce druhé světové války," ocenil kvalitu značek Michel Génin, prezident Mezinárodní akademie gastronomie. Komunistická diktatura tady zlikvidovala soukromé vinaře a státní závody produkovaly ve velkém jen pár několik značek nevalné kvality. Za posledních osm let však postupně rodinné sklípky ožily a už není jedno, odkud a od koho víno je.
"Dnes je to naše tekuté zlato," prohlašuje starosta Egeru György Ringelhann a zdvihá k ústům Tokaj Szamorodni, který zlatou barvu opravdu má. Zvláště poté, co byl Balaton zastíněn evropskými moři, se snaží přilákat turisty záplavou plynoucí z 110 000 hektarů vinic.
Nejde přitom jen o sprosté pití alkoholu. Vždy se přidává i dobré jídlo, kouzlo prostředí, hudba, vůně, světlo a barvy - celá atmosféra - to vše k vínu patří.
V Maďarsku se tak podává ke studenému předkrmu (většinou nějaká masová rolka nebo vyhlášená maďarská uzenina, sýr s nakrájenou zeleninou nebo jablkem) lehké, svěží a spíše suché víno - především bílé nebo rosé, či nanejvýš lehké červené. Mezi vhodné druhy patří Eger Riesling, Kékfrankos rosé, Chardonnay, Verplét Riesling.
Takové víno můžete podle zdejších kulinářů upíjet i k polévce, byť se to nezdá normální.
Další chody v rámci oběda bývají těžší a vyžadují již vína s mnohem výraznější kořeněnou chutí a aromatickou vůní - stále však suchá nebo polosuchá. A tak k jehněčímu se podává bílé Eger Leányka. Vhodné je i Eger Zweigelt rosé.
Kvalitní těžké červené se sametově aromatickou chutí se hodí k hovězímu. Nejznámější je Býčí krev. "Podle jedné verze dostalo toto víno svůj vinařsky neobvyklý název proto, že pomohlo ubránit v 16. století Eger před prvním tureckým náporem. Obránci z něj prý čerpali sílu. Možné je však i to, že ho tak pojmenovali po obsazení Uher Turci, kteří jako pravověrní muslimové pít víno nesměli. O býčí krvi však není v koránu ani zmínka," upozorňuje starosta Ringelhann.
Ale zpátky k obědu. Milovníci sladších vín by si měli zvolit jako hlavní chod těstoviny a pak mají na výběr z řady muškátových vín nebo dezertní červené Debrö Hárslevelü. Tyto značky pak mohou zůstat ve sklenicích i pro závěrečné sladké zákusky nebo koláče. Poměrně často je na menu obdoba jablečného štrúdlu nebo podobného závinu, ale s náplní z hroznů.
Pokud však má někdo chuť na něco slaného, bývá na výběr široká škála sýrů - k těm pikantním se hodí především červené víno, jako typicky maďarská Kadarka.
Tokajské suché se používá jako aperitiv, ale sladké Aszú se doporučuje i k modrému (plísňovému) sýru. "Musíte si ukousnout, požvýkat a na to se napít," doporučuje vinař Tibor Gál. "Pak smísíte v puse víno s rozmělněným sýrem a necháte ho sklouznout do krku. Uvidíte, je to úžasné."

Vinné sklepy v Egeru.

Ochutnávka vína přímo do úst

Autor:


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Izrael postavil své první mezinárodní letiště. Teroristé zde nemají šanci

Nové letiště postavili v Negevské poušti a pojmenovali po astronautu Ramonovi a...

První letadla s turisty tady sice mají začít přistávat v zimě, ale už je hotovo. Izrael nedávno slavnostně otevřel...



Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Makarskou Češi milují, k nádherně zbarveným jezerům zabloudí málokterý

Modré jezero v Imotski

Krajina kolem Makarské si získala srdce českých turistů už v první polovině 20. století a dodnes patří mezi námi...

Další z rubriky

Francouzský park povolal opeřené uklízeče, nedopalky zničí letka havranů

Ve francouzském zábavním parku budou sbírat odpadky havrani. Ilustrační snímek

V zábavním parku Puy du Fou na západě Francie bude o pořádek pečovat šestice havranů. Ptáci byli vycvičeni na sbírání...

Soudruzi nás poslali rovnou pod rentgen. Trabanty dojely přes Čínu do Ruska

Expedice Dana Přibáně musela na čínské hranici projít důslednou kontrolou....

Dostat se do Číny letadlem je celkem snadné. Vjet tam autem je ale noční můrou. Pokud tedy není vaším snem...

Slovensko bez turistů. Nejkrásnější dolina Nízkých Tater zeje prázdnotou

Dolina Štiavnica od Štefánikovy chaty

Za nejkrásnější dolinu Nízkých Tater bývá obvykle považována Demänovská dolina s turistickým střediskem Jasná a...

Najdete na iDNES.cz