Lyon: Mekka labužníků

  9:57aktualizováno  9:57
Není pochyb, tři nejslavnější Lyoňané jsou: Antoine de Saint Exupéry, Malý princ a Paul Bocuse. První dva, zpodobněni v sousoší, hledí na hlavní náměstí, třetí v barevné restauraci na předměstí vaří pokrmy, jež ho vynesly mezi nejznámější kuchaře Francie.

Všude se o Lyonu, druhém největším městě země, dočtete, že je centrem milovníků dobrého jídla, a navzdory tomu, že turistické materiály si většinou vymýšlejí, tomu tak vážně je.

Jídlo, hovory o něm, víno, kavárny, restaurace mnoha tvarů a vůní zkrátka k tomuto starobylém městu patří.

Víno jen k jídlu
Nefrancouzi se pak občas mohou dostat do situace, kdy se jim nespěchavý rytmus dvouhodinových obědů začne jevit poněkud nesnesitelným. Ale alespoň se pocvičí v konverzaci na téma: proč Francouzi považují za nesmyslné a podezřelé pít víno "jen tak", tedy bez jídla, nebo na téma: proč je trestuhodné konzumovat sýry před jídlem, či dokonce k snídani.

A jistě, pak je tu restaurace pana Bocuse, energického sedmdesátníka a nejslavnějšího žijícího Lyoňana, jenž se rád nechává fotografovat mezi kmitajícími číšníky v nablýskané kuchyni. Vařit, říká, vůbec není těžké.

"Nejdůležitější jsou dobré a čerstvé suroviny a pečlivě vybrané ingredience. Pak už to jde samo," vysvětluje nad stolem se stříbrnými příbory a naleštěnými skleničkami.

Ústřicové hody
Pro Lyon je ovšem zásadní dobré jídlo a pití každého dne. Snadno to odhalíte například v tržnicích, v nichž Lyoňané rozvážně korzují mezi pulty se sýry nejneuvěřitelnějších tvarů, chutí i vůní a znalecky studují viněty pečlivě vyrovnaných lahví. A labužnicky se naklánějí nad ústřicemi na ledové tříšti, kapou na ně citronovou šťávu a zapíjejí bílým vínem.

Dobrá rada k diskusi nad sýrem či ústřicí: nedaleko Lyonu sice leží vinařská oblast Beaujolais, ale příliš nikomu nevykládejte, že v České republice se dobře prodává tamní mladé víno Beaujolais Nouveau. Třikrát uslyšíte slušnou poznámku: "Velmi zajímavé!", ale čtvrtý Lyoňan vám soucitně sdělí: "To my nepijeme, to je jen obchodní trik na hloupé cizince."

Pak můžete jedině prohodit: "My samozřejmě pijeme hlavně naše skvělá domácí vína." "Velmi zajímavé!" řekne pak Lyoňan.

Procházka Lyonem


Město průchodů

MĚSTO PRŮCHODŮ
Jedním ze symbolů města jsou průchody spojující několik domů. V renesančním městě jsou skryty za nenápadnými dveřmi, ale když vám je někdo ukáže, ocitnete se v labyrintu staletých dvorků a zapomenutých zákoutí. Kdo zná cestu, může v Lyonu "prostupovat zdmi".

 


Opera 

OPERA
Opera patří k nejvýraznějším budovám ve městě. Architekt se rozhodl zrekonstruovat starobylé divadlo a originálně se vypořádal s nedostatkem místa. K budově přidal pět podzemních pater a dalších šest umístil pod mohutnou skleněnou kopuli, zevnitř vypadá opera spíše jako interiér moderního kina.

 


Růžová věž

RŮŽOVÁ VĚŽ
Růžová věž ve spleti uliček a průchodů je jednou ze slavných renesačních staveb doby, kdy byl v 15. a 16. století Lyon bohatým městem finančníků a kupců, kteří si stavěli honosné rezidence.

 

 


'Slon vzhůru nohama'

BAZILIKA
Netradiční chrám z konce 19. století tvoří dominantu města a průvodci se dušují, že je jedním z nejnavštěvovanějších míst Francie. Inspiraci bere z mnoha architektonických stylů a pro její podobu se bazilice říká "slon vzhůru nohama".

 

 


V dílně na potisk hedvábí

HEDVÁBNÁ VELMOC
Lyon býval v minulých staletích centrem tkaní hedvábí a početné domy tkalců poznáte podle oken byty mají vysoké stropy, pod něž se musel vejít stav. Dodnes se uchovaly dílny pokračující v tradici ručního potisku této vzácné látky.


 

 

MŮŽE SE HODIT
Co si koupit
Nemusíte být milovníkem vína či sýrů, i tak pro vás budou ve městě gurmánů vinotéky a prodejny lahůdek těžko zvládnutelným pokušením. Dobré stolní víno bude nejspíš stát méně než víno obdobné kvality u nás.

Jak se tam dostat
Do Lyonu létá dvanáctkrát týdně společný let Air France a ČSA. Nejlevnější letenka vyjde přibližně na 11 000 korun.

Netradiční chrám z konce 19. století tvoří dominantu města

Opera patří k nejvýraznějším budovám ve městě

Jedním ze symbolů Lyonu jsou průchody spojující několik domů.

Lyon býval v minulých staletích centrem tkaní hedvábí a početné domy tkalců poznáte podle oken byty mají vysoké stropy, pod něž se musel vejít stav. Dodnes se uchovaly dílny pokračující v tradici ručního potisku této vzácné látky.

Růžová věž ve spleti uliček a průchodů je jednou ze slavných renesačních staveb doby, kdy byl v 15. a 16. století Lyon bohatým městem finančníků a kupců, kteří si stavěli honosné rezidence.

HRDINA LABUŽNÍKŮ Paul Bocuse patří k nejslavnějším kuchařům Francie. "Rád vařím obyčejné věci," říká

Autoři: ,


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Ať žijí duchové. Podívejte se, kde skřítkové a tesaři vylezli z mechu

A ještě jeden snímek z poválečných oprav chátrající památky

Vy cizáci, zmizte! Tak odháněl ze svého hradu rytíř Brtník nezvané hosty. Dnešní hrad Krakovec je ovšem na hosty dobře...



Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Nenápadný klenot Saského Švýcarska. Údolím Křinice těsně před zavíračkou

V kaňonu Křinice

Ideální doba pro návštěvu Českého nebo Saského Švýcarska nastala právě teď. Letní humbuk je definitivně pryč a blíží se...

Další z rubriky

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Jak dostat mrtvého blíž k nebi. V Sagadě dávají rakve na skálu

Tradice zavěšování rakví na skály je v Sagadě stará až dva tisíce let.

Filipínská Sagada je jedním z míst, kde stále můžete zahlédnout rituální pohřbívání z dob dávno minulých. Odlehlé...



Najdete na iDNES.cz