Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Cider, kir, aperol. Představujeme sedm slavných letních drinků

aktualizováno 
Tři litry vody v letním horku je povinnost, ale žízeň to většinou stejně nezažene. Hledáme něco studenějšího, ostřejšího a chutnějšího. Španělé nabízejí sangrii, Angličané cider, Francouzi Kir Royal a Kubánci své obligátní mojito plné máty a ledu.

Francouzská verze točeného pšeničného piva v čtvrtlitrových sklenicích s plátkem citronu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

K nejslavnějším letním nápojům patří španělská sangria, která se rozšířila do mnoha evropských letovisek. Přitom původně vůbec nešlo o žádné „luxusní“ pití, ale o prostředek, jak se při mejdanu co nejrychleji opít. Sangrii vymyslela španělská mládež, která chtěla mít za levné peníze silný drink na párty.

Neexistuje žádný přesný recept, sangrii je možné namíchat ze všeho. Základem je víno, brandy, trochu cukru, led a nakrájené zralé ovoce (třeba pomeranč, broskve, banány). A pozor, když se to se sangrií přežene, pekelně bolí hlava.

Jablka nebo hrušky

Oblíbeným letním drinkem v severních zemích Evropy, a to od Britských ostrovů přes Německo až po Skandinávii, je cider, zkvašený jablečný mošt, který může mít různé procento alkoholu, od jednoho procenta až po nějakých sedm osm procent (ve Skandinávii se vyrábí také z hrušek). Jen v Británii se vypije každý rok na 500 milionů litrů cideru a v britských pubech ho čepují z píp stejně jako pivo.

Cider na led

Konzumace cideru v posledních dvou třech letech výrazně roste také u nás a oblíbily si ho především ženy, pro něž se stává vítanou alternativou k pivu.

Fotogalerie

Za jednu z kolébek moderního cideru je považován jihoanglický Hereford, kde se cider vyráběl po staletí a kde zaměstnanci farem dostávali dokonce tekutou část platu. Právě tady bratři Bulmerové založili před 128 lety společnost, která dnes vyrábí nejznámější cider na světě. Jeden z jejich produktů s názvem Strongbowl je již k dostání také na českém trhu.

Rybíz se šampaňským

Ryze francouzskou specialitou je slavný kir, případně luxusnější verze v podobě Kir Royal. O co jedná? O kombinaci likéru a vína, případně šampaňského. Základem je vždy likér z černého rybízu Creme de cassis, který se doleje vychlazeným suchým bílým vínem či v případě královského Kir Royal šampaňským (mimo Francii se často používá také obyčejný sekt). Nápoj je velmi příjemný, elegantní a osvěžující.

Bublinkový aperol

Zatímco kir se těší oblibě především v domovské Francii, jeho italský protivník v podobě aperolu již dobyl celou Evropu a také u nás se dostal do módy. Základem nápoje je hořce kořeněný bitter s názvem aperol, který se vyrábí v Padově od počátku minulého století. A od padesátých let se míchá s italským proseccem a sodou a zdobí plátkem pomeranče. Tento nápoj se správně jmenuje Aperol Spritz a jeho obliba je v posledních několika letech na vzestupu.

Při návštěvě Španělska nikdo nezapomene ochutnat sangrii, ale pozor, když se jí...

Při návštěvě Španělska nikdo nezapomene ochutnat sangrii, ale pozor, když se jí vypije moc, bolí po ní hlava.

Mojito se z Kuby rozšířilo do celého světa. Přestože příprava není složitá, na...

Mojito se z Kuby rozšířilo do celého světa. Přestože příprava není složitá, na vynikající mojito narazíte jen zřídka.

Pivo s citronem

A ještě jednou země Galského kohouta. V tradiční vinařské velmoci se v poslední době rozmohla móda osvěžujících ovocných piv – ať už je to rouge či pšeničné blanch, které se servíruje s plátkem citronu. Opět jim holdují spíše ženy. A nejde o levnou záležitost – neboť se čepují do čtvrtlitrových sklenic a jejich cena se pohybuje od tři a půl do čtyř eur, což je zhruba 100 korun. U nás se takto pije především pšeničný Hoegaarden – nasládlé pivo s lehkou příchutí pomeranče, které se opět servíruje s plátkem citronu. V létě se osvědčil také Radler, pivo smíchané se spritem, kterému holdují cyklisté.

Kostky nebo tříšť

Tradičním letním drinkem zůstává legendární mojito, hlavně díky ledové tříšti (byť originální kubánská verze je s kostkami ledu), která udrží nápoj během celé konzumace nádherně studený. Jeho výhodou je také kombinace máty a limetkové šťávy, jež mu dodává výrazně osvěžující charakter a přestože zde nechybí třtinový cukr, drink nepůsobí nijak sladce. I když vám mojito namíchají snad v každém baru, není nic horšího než odfláknutá verze tohoto jinak skvělého nápoje.

V Bavorsku milují pšeničná piva, naproti tomu v Berlíně ředí lehká piva...

V Bavorsku milují pšeničná piva, naproti tomu v Berlíně ředí lehká piva malinovkou.

Bratři Bulmerové z Herefordu začali cider vyrábět již před 128 lety. Dnes patří...

Bratři Bulmerové z Herefordu začali cider vyrábět již před 128 lety. Dnes patří značka Bulmers k nejslavnějším na světě.

Gin s tonikem

Skvělým letním drinkem je také gin s tonikem, na první pohled celkem jednoduchá, ale desítkami let ověřená kombinace. Navíc tento nápoj má zajímavé historické pozadí, neboť se poprvé začal připravovat pro anglické vojáky v Indii. Důvodem byl boj s malárií, a protože účinný chinin byl moc hořký, míchal se s limetkou, vodou, cukrem a ginem. A populární nápoj byl na světě.

Pokud chcete ochutnat zajímavou verzi gin toniku, nechte si ho namíchat z ultra suchého toniku Imperial, který se vyrábí na Novém Zélandu a má výraznou chininovou chuť bez sladkých tónů.

Jaký cider je ten nejlepší? Test MF DNES vám poradí:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 (spuštění na vodu v září 1967)
Komfortní gigant na vodě Queen Elizabeth 2 místo oslav čeká na svůj osud

Zaoceánská pýcha Spojeného království Queen Elizabeth 2 slaví padesátku. Za 40 let služby loď přeplula Atlantik více než 800krát a převezla 2,5 milionu...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Další z rubriky

Eiffelova věž po pátečních útocích v Paříži zůstává zavřená (15. listopadu 2015)
Turisté objevují neznámou Paříž s osobními průvodci

Podobně jako mnoho Američanů snili Mike, Dennis, Brian a Derek o návštěvě Paříže. Nechtěli ji však poznávat jako běžní turisté. Vyžádali si tedy službu...  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Českou stopu ve Lvově najdete téměř všude. Dnes tu ale moc Čechů už nepotkáte.
Putin na toaleťáku a hrdý lev. Lvov učaruje unikátní atmosférou Východu

Češi sem odjakživa patřili, mají to z vlasti jen kousek. Přesto jich tady teď moc nepotkáte. Jejich škoda. Lvov je totiž zapomenutou perlou západní Ukrajiny,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.