Cider, kir, aperol. Představujeme sedm slavných letních drinků

aktualizováno 
Tři litry vody v letním horku je povinnost, ale žízeň to většinou stejně nezažene. Hledáme něco studenějšího, ostřejšího a chutnějšího. Španělé nabízejí sangrii, Angličané cider, Francouzi Kir Royal a Kubánci své obligátní mojito plné máty a ledu.

Francouzská verze točeného pšeničného piva v čtvrtlitrových sklenicích s plátkem citronu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

K nejslavnějším letním nápojům patří španělská sangria, která se rozšířila do mnoha evropských letovisek. Přitom původně vůbec nešlo o žádné „luxusní“ pití, ale o prostředek, jak se při mejdanu co nejrychleji opít. Sangrii vymyslela španělská mládež, která chtěla mít za levné peníze silný drink na párty.

Neexistuje žádný přesný recept, sangrii je možné namíchat ze všeho. Základem je víno, brandy, trochu cukru, led a nakrájené zralé ovoce (třeba pomeranč, broskve, banány). A pozor, když se to se sangrií přežene, pekelně bolí hlava.

Jablka nebo hrušky

Oblíbeným letním drinkem v severních zemích Evropy, a to od Britských ostrovů přes Německo až po Skandinávii, je cider, zkvašený jablečný mošt, který může mít různé procento alkoholu, od jednoho procenta až po nějakých sedm osm procent (ve Skandinávii se vyrábí také z hrušek). Jen v Británii se vypije každý rok na 500 milionů litrů cideru a v britských pubech ho čepují z píp stejně jako pivo.

Cider na led

Konzumace cideru v posledních dvou třech letech výrazně roste také u nás a oblíbily si ho především ženy, pro něž se stává vítanou alternativou k pivu.

Fotogalerie

Za jednu z kolébek moderního cideru je považován jihoanglický Hereford, kde se cider vyráběl po staletí a kde zaměstnanci farem dostávali dokonce tekutou část platu. Právě tady bratři Bulmerové založili před 128 lety společnost, která dnes vyrábí nejznámější cider na světě. Jeden z jejich produktů s názvem Strongbowl je již k dostání také na českém trhu.

Rybíz se šampaňským

Ryze francouzskou specialitou je slavný kir, případně luxusnější verze v podobě Kir Royal. O co jedná? O kombinaci likéru a vína, případně šampaňského. Základem je vždy likér z černého rybízu Creme de cassis, který se doleje vychlazeným suchým bílým vínem či v případě královského Kir Royal šampaňským (mimo Francii se často používá také obyčejný sekt). Nápoj je velmi příjemný, elegantní a osvěžující.

Bublinkový aperol

Zatímco kir se těší oblibě především v domovské Francii, jeho italský protivník v podobě aperolu již dobyl celou Evropu a také u nás se dostal do módy. Základem nápoje je hořce kořeněný bitter s názvem aperol, který se vyrábí v Padově od počátku minulého století. A od padesátých let se míchá s italským proseccem a sodou a zdobí plátkem pomeranče. Tento nápoj se správně jmenuje Aperol Spritz a jeho obliba je v posledních několika letech na vzestupu.

Při návštěvě Španělska nikdo nezapomene ochutnat sangrii, ale pozor, když se jí...

Při návštěvě Španělska nikdo nezapomene ochutnat sangrii, ale pozor, když se jí vypije moc, bolí po ní hlava.

Mojito se z Kuby rozšířilo do celého světa. Přestože příprava není složitá, na...

Mojito se z Kuby rozšířilo do celého světa. Přestože příprava není složitá, na vynikající mojito narazíte jen zřídka.

Pivo s citronem

A ještě jednou země Galského kohouta. V tradiční vinařské velmoci se v poslední době rozmohla móda osvěžujících ovocných piv – ať už je to rouge či pšeničné blanch, které se servíruje s plátkem citronu. Opět jim holdují spíše ženy. A nejde o levnou záležitost – neboť se čepují do čtvrtlitrových sklenic a jejich cena se pohybuje od tři a půl do čtyř eur, což je zhruba 100 korun. U nás se takto pije především pšeničný Hoegaarden – nasládlé pivo s lehkou příchutí pomeranče, které se opět servíruje s plátkem citronu. V létě se osvědčil také Radler, pivo smíchané se spritem, kterému holdují cyklisté.

Kostky nebo tříšť

Tradičním letním drinkem zůstává legendární mojito, hlavně díky ledové tříšti (byť originální kubánská verze je s kostkami ledu), která udrží nápoj během celé konzumace nádherně studený. Jeho výhodou je také kombinace máty a limetkové šťávy, jež mu dodává výrazně osvěžující charakter a přestože zde nechybí třtinový cukr, drink nepůsobí nijak sladce. I když vám mojito namíchají snad v každém baru, není nic horšího než odfláknutá verze tohoto jinak skvělého nápoje.

V Bavorsku milují pšeničná piva, naproti tomu v Berlíně ředí lehká piva...

V Bavorsku milují pšeničná piva, naproti tomu v Berlíně ředí lehká piva malinovkou.

Bratři Bulmerové z Herefordu začali cider vyrábět již před 128 lety. Dnes patří...

Bratři Bulmerové z Herefordu začali cider vyrábět již před 128 lety. Dnes patří značka Bulmers k nejslavnějším na světě.

Gin s tonikem

Skvělým letním drinkem je také gin s tonikem, na první pohled celkem jednoduchá, ale desítkami let ověřená kombinace. Navíc tento nápoj má zajímavé historické pozadí, neboť se poprvé začal připravovat pro anglické vojáky v Indii. Důvodem byl boj s malárií, a protože účinný chinin byl moc hořký, míchal se s limetkou, vodou, cukrem a ginem. A populární nápoj byl na světě.

Pokud chcete ochutnat zajímavou verzi gin toniku, nechte si ho namíchat z ultra suchého toniku Imperial, který se vyrábí na Novém Zélandu a má výraznou chininovou chuť bez sladkých tónů.

Jaký cider je ten nejlepší? Test MF DNES vám poradí:

Autor: pro iDNES.cz


Nejčtenější

Ať žijí duchové. Podívejte se, kde skřítkové a tesaři vylezli z mechu

A ještě jeden snímek z poválečných oprav chátrající památky

Vy cizáci, zmizte! Tak odháněl ze svého hradu rytíř Brtník nezvané hosty. Dnešní hrad Krakovec je ovšem na hosty dobře...

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...



Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...

Proč Mars? Lidé by jednou mohli osídlit Špicberky, říká český polárník

Biolog Josef Elster je šéfem špicberského Centra polární ekologie...

Na Špicberky se biolog Josef Elster vrací už třicet let. „Studuji tu nástup života po odlednění. Má to dost společného...

Podzimní balada v Tatrách. Dokonalý výhled z Barance vyváží náročnou dřinu

Vrchol Barance

Štíty pocukrované jinovatkou, modrá obloha bez bouřek, téměř nekonečná dohlednost a námaha bez potu. To vše čeká na...

Další z rubriky

Nenápadný klenot Saského Švýcarska. Údolím Křinice těsně před zavíračkou

V kaňonu Křinice

Ideální doba pro návštěvu Českého nebo Saského Švýcarska nastala právě teď. Letní humbuk je definitivně pryč a blíží se...

Ohně, středověk a úžasné masky. Slavnost trubačů v Alsasku vás uhrane

Nádherný svátek trubačů v Alsasku - Pfifferdaj

Mezi Porýnskou nížinou a pohořím Vogézy leží jeden z nejmenších, ale zato nejhezčích regionů Francie. Podzim je v...

Nejslavnější thajská zátoka zůstává uzavřená. Možná i na několik let

Idylická pláž Maya Bay zůstane pro turisty uzavřená. Thajské úřady chtějí...

Thajská zátoka Maya Bay, kterou proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem z roku 2000, zůstane z ekologických důvodů...



Najdete na iDNES.cz