Iglú najdete pouhých 200 metrů od horní stanice lanovky nedaleko Berghotelu Engstligenalp. Staví se každý rok znovu, poprvé to bylo v roce 1995. Vždy začátkem prosince najede technika a parta dobrovolníků a přibližně za čtrnáct dnů je vše hotovo.
Stavba probíhá tak, že se nafoukne velký balon, na nějž se navrství 2 500 kubických metrů sněhu, dalších 200 kubických metrů sněhu a také ledu se pak spotřebuje při ručních vnitřních pracích. Vnější rozměry jsou 40 x 40 metrů, uvnitř se pak nachází deset místností, z nichž největší má v průměru 12 metrů a vysoká je sedm metrů.
Výzdobu pravidelně zajišťoval známý švýcarský umělec Björn Zryd z Adelbodenu, kterého nyní vystřídala regionálně známá umělkyně Tina Allenbachová, přičemž ledové sochy jsou dílem Ledové továrny v Uetendorfu.
Nezapomeňte na teplé oblečení
Pro své hosty má iglú 200 míst v osmi propojených místnostech, další místností je prostorná vstupní hala a kuchyň se skladem. Stejně jako ve stanu, nejsou ani v iglú klasické dveře.
Silné stěny ze sněhu a ledu však dobře tlumí zvuk, takže jen stěží uslyšíte lidi v sousední místnosti. Teplota uvnitř se pohybuje mezi -3 °C a +3°C v závislosti na množství lidí, kteří se v iglú nacházejí. Proto se pro návštěvu doporučuje lyžařské oblečení spolu s teplými botami, což je daleko lepší než džíny, bundy a tenisky.
Třesoucíma zmrzlýma rukama se totiž zrovna dobře nejí ani nepije. Sedí se na dřevěných sedačkách potažených ovčími kůžemi
Na fondue
V iglú se při svíčkách podává jediné jídlo: speciální fondue z různých druhů sýra a bílého vína namíchané sýrovým odborníkem Manfredem Schmidtem z Adelbodenu, ochucené na závěr třešněmi, česnekem a pepřem.
Toto jedinečné fondue můžete ochutnat pouze zde, nikde jinde na světě ho nedostanete. Porce pro dospělé stojí 39 švýcarských franků (890 korun), pro děti do patnácti let 24 švýcarských franků (550 korun). Za 58 švýcarských franků (1 350 korun) si můžete koupit „kombinaci“ – fondue spolu s jízdou lanovkou nahoru i dolů.
Jinak pokud děti nemají sýr rády, mohou dostat neapolské špagety. Buďte ubezpečeni, že zdejší fondue ve spojení s prvotřídními švýcarskými víny představuje skutečně nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Koncem dubna začíná tát
Restaurace je otevřena od dvanácti do dvaadvaceti hodin každý den s výjimkou pondělí a úterý, kdy jsou sanitární dny. Ve dvaadvacet hodin jede také poslední lanovka dolů do údolí, pokud byste ji zmeškali, museli byste přespat ve vedlejším Berghotelu. Místo u stolu si raději rezervujte předem, platí to především o večerních hodinách a celý den o víkendech. Dovnitř můžete i se svými psími miláčky, jen jim nezapomeňte vzít něco teplého, na čem budou ležet, aby se od ledu neprochladili.
Tuto sezonu je iglú v provozu od 21. prosince do 7. dubna, nepříznivé počasí může samozřejmě tuto dobu pozměnit. Koncem dubna, když už jsou delší a teplejší dny, začíná iglú tát a v červnu už po něm nenaleznete ani stopy.
Letos iglú zahájilo již 24. sezonu a jeho popularita rozhodně neuvadá. Nachází se totiž na odlehlém místě, kde můžete nerušeně pozorovat západ slunce, nebo si můžete vychutnat výhled na hvězdami posetou oblohu. Většinu lidí iglú okouzlí také svým vzhledem a velikostí – nečekají, že by mohlo být tak velké. A pak samozřejmě to vyhlášené fondue. To prostě za návštěvu stojí vždy.
Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz
Může se hoditAutem jeďte po dálnici z Bernu do Spiezu, potom po hlavní silnici do Frutigenu a pak do Adelbodenu, na jehož začátku odbočte na kruhovém objezdu doleva směrem na Engstligenalp. Cesta vás dovede k velkému parkovišti u lanovky, jež vás vyveze na plošinu k iglú. Do Engstligenalpu se dostanete i AFA autobusem. Na lanovku si kupte zvýhodněný „kombinovaný“ lístek za 58 švýcarských franků (1 350 korun), který má v sobě kromě cesty nahoru i dolů porci fondue. |