Kypr, Protaras, pláž Konnos

Kypr, Protaras, pláž Konnos | foto: Profimedia.cz

Kypr, nejčistší moře Evropy

  • 2
Na Kypru, tedy ve vodách omývajících ostrov, chybí plankton. To je špatná zpráva pro zvířecí mořské gurmány, kteří si na něm s gustem pochutnávají, zato turisté bývají nadšeni. Voda je totiž díky absenci drobounké havěti dokonale průzračná, píše magazín Víkend DNES.

Když k tomu přidáte 300 slunečných dní v roce (přičemž sporadické srážky přicházejí v chladnější části roku, takže v létě tady prakticky neprší), vychází pro popis třetího největšího ostrova Středomoří jednoznačná rovnice: nekonečně osvěžující moře + písčité či kamenité pláže (račte si vybrat) = naprosto ideální lokalita pro plážový relax.

Ovšem nemusíte se jen smažit na slunci. Kypr nabízí vedle pláží též pozoruhodné příběhy.

Vinař z české školy

Ve vinařství blízko horské vesnice Omodos zní čeština. Charilaos Athenodorou vystudoval v Praze ČVUT. „Pili jsme vodku a pak jsme se naučili pít všechno,“ vzpomíná na studentská léta. Po škole se vrátil na Kypr k rodinnému vinařství. Největší úspěch slaví s růžovým vínem, na soutěžích sbírá medaile.

Kromě vína a dobrot k zakousnutí nabízí kyperskou specialitu. Říká se jí commandaria a připomíná portské. Má nahnědlou barvu od hroznů sušených na sluníčku. Charilaos nechává nápoj zrát v sudu 7 let, ale jinak stačí i dva roky. „Commandaria není jako portské, ale portské je jako commandaria,“ vtipkuje vinař. Na závěr degustace nabídne kořalku z hroznů, zivanii.

Kyperské speciální víno commandaria

Vinný festival Commandaria, Limassol, Kypr

Hrobky králů bez králů

Hluboko do kyperských dějin lze nahlédnout v horském klášteře svatého Neophyta, světce z 12. století. Pobýval v jeskyni a jiným mnichům spouštěl do jejich azylu koš na jídlo a pití. Na revanš od nich sbíral informace. Stal se kronikářem. Bylo o čem psát, ostrov tehdy dobyl Richard Lví srdce.

Nakonec si tu vybudoval hrob. Pochovali ho a časem na něj zapomněli. Ostatky byly znovu objeveny při hledání pokladu v půli 18. století a uloženy do relikviáře.

Na Kypru můžete navštívit i hrobky králů. Jenže králové v nich nikdy pohřbeni nebyli, král totiž tehdy sídlil v Egyptě. Hrobky patřily boháčům, avšak jejich poklady jsou dávno pryč. Podobně jako v Egyptě je vybrali vykradači. I bez zlata a šperků je tu hezky, hrobky jsou architektonicky řešené jako domy, obvodové zdi podpírají masivní sloupy, voní tu pryskyřice.

Z pozůstatků mozaikových podlah honosných domů vyčtete mytologické příběhy. Třeba legendu o Dafné, do níž se zamiloval Apollón postřelený Erotovým šípem lásky. Její otec, bůh Péneius, dceru na její prosbu zachránil před nešťastnou láskou tak, že ji proměnil ve věčně zelený strom - vavřín, řecky dafné.

Kypr, Agia Napa

Kypr, Pissouri

Afroditin šutr

Nejčistší moře Evropy lemuje na Kypru spousta krásných pláží. Jedna z nich je mimořádná. Jmenuje se Afroditina.

Tady se bohyně lásky a krásy zrodila z mořské pěny. V místě, kde k tomu údajně došlo, se z vody tyčí několik skal, ta Afroditina je malá a nenápadná, takový „šutr“ podobný hříbku. Podle legend má však zázračnou moc. Kdo ji za úplňku obeplave třikrát dokola jedním a třikrát druhým směrem, zkrásní a omládne.

Škoda, že jsem se tu ocitla v jiné fázi měsíce.

Může se hodit

Doprava
V létě létají z Prahy do Larnaky Smartwings, ovšem při ceně zpáteční letenky 350 eur (9 500 korun) je výhodnější dovolená s cestovní kanceláří. Lze letět též s přestupy, nejlépe přes Vídeň, Bělehrad nebo Atény. Pronájem auta na Kypru stojí okolo 30 eur na den. Pozor - na ostrově se jezdí vlevo!
Ubytování
Nejlevnější jsou apartmány bez recepce, za dvě osoby a dítě utratíte kolem 30 eur na noc (800 Kč). Studio stojí od 30 do 100 eur. Ubytování ve venkovském stylu nabízejí například zde: www.cyprusvillages.com.cy.
StravováníÍ
Za souvlaki v restauraci dáte cca 6 eur, jídlo stojí kolem 10 eur. Kilo čerstvých ryb vyjde na 10 eur, rybí oběd v restauraci 15 eur, meze 15-20 eur na osobu. Meze se objednává nejméně pro dva.

Typické je též kleftiko alias zlodějské maso: zloděj ukradl kozu nebo ovci, vykopal jámu, hodil do ní žhavé uhlíky, maso tam „schoval“, a když se vrátil, bylo upečené. Dnes se kleftiko v restauracích připravuje většinou v peci, na žhavých uhlíkách, z kozího nebo skopového se solí a bobkovým listem.

Internet

www.visitcyprus.com