Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kypr, nejčistší moře Evropy

aktualizováno 
Na Kypru, tedy ve vodách omývajících ostrov, chybí plankton. To je špatná zpráva pro zvířecí mořské gurmány, kteří si na něm s gustem pochutnávají, zato turisté bývají nadšeni. Voda je totiž díky absenci drobounké havěti dokonale průzračná, píše magazín Víkend DNES.

Kypr, Protaras, pláž Konnos | foto: Profimedia.cz

Když k tomu přidáte 300 slunečných dní v roce (přičemž sporadické srážky přicházejí v chladnější části roku, takže v létě tady prakticky neprší), vychází pro popis třetího největšího ostrova Středomoří jednoznačná rovnice: nekonečně osvěžující moře + písčité či kamenité pláže (račte si vybrat) = naprosto ideální lokalita pro plážový relax.

Ovšem nemusíte se jen smažit na slunci. Kypr nabízí vedle pláží též pozoruhodné příběhy.

Vinař z české školy

Ve vinařství blízko horské vesnice Omodos zní čeština. Charilaos Athenodorou vystudoval v Praze ČVUT. „Pili jsme vodku a pak jsme se naučili pít všechno,“ vzpomíná na studentská léta. Po škole se vrátil na Kypr k rodinnému vinařství. Největší úspěch slaví s růžovým vínem, na soutěžích sbírá medaile.

Kromě vína a dobrot k zakousnutí nabízí kyperskou specialitu. Říká se jí commandaria a připomíná portské. Má nahnědlou barvu od hroznů sušených na sluníčku. Charilaos nechává nápoj zrát v sudu 7 let, ale jinak stačí i dva roky. „Commandaria není jako portské, ale portské je jako commandaria,“ vtipkuje vinař. Na závěr degustace nabídne kořalku z hroznů, zivanii.

Kyperské speciální víno commandaria

Kyperské speciální víno commandaria

Vinný festival Commandaria, Limassol, Kypr

Vinný festival Commandaria, Limassol, Kypr

Hrobky králů bez králů

Hluboko do kyperských dějin lze nahlédnout v horském klášteře svatého Neophyta, světce z 12. století. Pobýval v jeskyni a jiným mnichům spouštěl do jejich azylu koš na jídlo a pití. Na revanš od nich sbíral informace. Stal se kronikářem. Bylo o čem psát, ostrov tehdy dobyl Richard Lví srdce.

Fotogalerie

Nakonec si tu vybudoval hrob. Pochovali ho a časem na něj zapomněli. Ostatky byly znovu objeveny při hledání pokladu v půli 18. století a uloženy do relikviáře.

Na Kypru můžete navštívit i hrobky králů. Jenže králové v nich nikdy pohřbeni nebyli, král totiž tehdy sídlil v Egyptě. Hrobky patřily boháčům, avšak jejich poklady jsou dávno pryč. Podobně jako v Egyptě je vybrali vykradači. I bez zlata a šperků je tu hezky, hrobky jsou architektonicky řešené jako domy, obvodové zdi podpírají masivní sloupy, voní tu pryskyřice.

Z pozůstatků mozaikových podlah honosných domů vyčtete mytologické příběhy. Třeba legendu o Dafné, do níž se zamiloval Apollón postřelený Erotovým šípem lásky. Její otec, bůh Péneius, dceru na její prosbu zachránil před nešťastnou láskou tak, že ji proměnil ve věčně zelený strom - vavřín, řecky dafné.

Kypr, Agia Napa

Kypr, Agia Napa

Kypr, Pissouri

Kypr, Pissouri

Afroditin šutr

Nejčistší moře Evropy lemuje na Kypru spousta krásných pláží. Jedna z nich je mimořádná. Jmenuje se Afroditina.

Tady se bohyně lásky a krásy zrodila z mořské pěny. V místě, kde k tomu údajně došlo, se z vody tyčí několik skal, ta Afroditina je malá a nenápadná, takový „šutr“ podobný hříbku. Podle legend má však zázračnou moc. Kdo ji za úplňku obeplave třikrát dokola jedním a třikrát druhým směrem, zkrásní a omládne.

Škoda, že jsem se tu ocitla v jiné fázi měsíce.

Může se hodit

Doprava
V létě létají z Prahy do Larnaky Smartwings, ovšem při ceně zpáteční letenky 350 eur (9 500 korun) je výhodnější dovolená s cestovní kanceláří. Lze letět též s přestupy, nejlépe přes Vídeň, Bělehrad nebo Atény. Pronájem auta na Kypru stojí okolo 30 eur na den. Pozor - na ostrově se jezdí vlevo!
Ubytování
Nejlevnější jsou apartmány bez recepce, za dvě osoby a dítě utratíte kolem 30 eur na noc (800 Kč). Studio stojí od 30 do 100 eur. Ubytování ve venkovském stylu nabízejí například zde: www.cyprusvillages.com.cy.
StravováníÍ
Za souvlaki v restauraci dáte cca 6 eur, jídlo stojí kolem 10 eur. Kilo čerstvých ryb vyjde na 10 eur, rybí oběd v restauraci 15 eur, meze 15-20 eur na osobu. Meze se objednává nejméně pro dva.

Typické je též kleftiko alias zlodějské maso: zloděj ukradl kozu nebo ovci, vykopal jámu, hodil do ní žhavé uhlíky, maso tam „schoval“, a když se vrátil, bylo upečené. Dnes se kleftiko v restauracích připravuje většinou v peci, na žhavých uhlíkách, z kozího nebo skopového se solí a bobkovým listem.

Internet

www.visitcyprus.com

Autoři:




Nejčtenější

Nebezpečím jsou pro cyklisty nepozorní řidiči i koleje.
Narazil do dveří, spadl na kolejích. Rady, jak přežít jízdu na kole

Řidič otevřel dveře auta, cyklista do nich narazil a zemřel. Muž na kole přejel zpomalovací práh, spadl a oživit ho už nedokázali. To jsou příklady nehod...  celý článek

Jezero Onneto na úpatí sopky Meakan
Mlha a medvědi ostrova Hokkaidó. Výlet do snového Japonska bez turistů

Nejodlehlejším místem celého Japonska je poloostrov Širetoko, který vybíhá jako severovýchodní cíp ostrova Hokkaidó do Ochotského moře. Stejnojmenná rezervace...  celý článek

Čerpací stanice pro lodě na ostrově Ugljan
Chorvaté otestovali své mariny. Vítězem je přístav na ostrově Krk

Plachtění na jachtě podél jadranského pobřeží v Chorvatsku je stále populárnější i mezi českými turisty. Podívejte se, které mariny ocenili jako nejlepší sami...  celý článek

Další vodní plochou, kterou je možné se při cestě kochat, je Zámecký rybník u...
Na kole za prohranou bitvou Napoleona. Putování okolím Ústí nad Labem

Pokud je pro vás ideální cyklistický výlet spojený nejen s poznáváním krajiny, ale i s místy, kde se psaly dějiny, přesměrujte svoji pozornost na sever Čech....  celý článek

Další z rubriky

Pláž Maho na ostrově Svatý Martin nabízí dechberoucí podívanou
Turistická sezona se stále prodlužuje, hurikán Irma mění cílové destinace

Hitem letošního podzimu budou Kapverdské ostrovy, výrazně také vzrostla poptávka po dovolené v Turecku a v Egyptě. Prodlužování sezony je trendem posledních...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

Až do nedávné doby bylo lezení po petrohradských střechách sice časté, ale...
Prohlídky ze střech Petrohradu jsou drahé, zlobí se nelegální průvodci

Mimořádné vyhlídky na ruský Petrohrad ze střech města už několik dní nabízí cestovní agentura, která několik let bojovala s místními úřady, aby získala...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.