Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Gastro výprava do Kyjeva láká na kompot a králíky s chlupatou packou

aktualizováno 
O kyjevských trzích se vypráví legendy. Od jara do podzimu zde najdete pestrou nabídku zeleniny a ovoce od lesních jahod až po fantastická rajčata. Vše svěží a krásně voňavé. K mání jsou ovšem i čerstvé ryby či domácí králíci. Tady mají všichni kuchaři žně.

Do Kyjeva běžní turisté moc nejezdí, město stále čeká na„objevení“. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Hlavní město Ukrajiny má většina Čechů spojené s protesty na Majdanu, tamní gastronomii v našich očích symbolizuje boršč nebo pohanková kaše, která se jí – jak jsme to viděli v pohádkách - lžící z dřevěné misky. 

Jen málokdo tuší, že Kyjev představuje jednu z nejzajímavějších gastronomických destinací Evropy a může se pochlubit pestrou škálou rozmanitých specialit. Kyjevané milují hlavně rožněná masa a samozřejmostí tamních restaurací jsou grily na dřevěné uhlí, které v Praze po dlouhá léta úplně chyběly.

Drink z uzených švestek

Za dobrého počasí jsou břehy Dněpru obsypané lidmi, kteří si grilují milované šašliky přímo v přírodě. Nebo si krájí legendární vepřový špek zvaný salo a zajídají ho chlebem, česnekem či kvašenou zeleninou (a zapíjí vodkou). 

Fotogalerie

Pokud se chcete projíst a propít Kyjevem, připravte se na spoustu nezvyklých chutí a textur, třeba na sušené ryby, které místní zakusují k pivu, nebo na národní nápoj uzvar připravený ze sušeného ovoce a uzených sušených švestek.

Ukrajinci milují také kompoty, které se běžně prodávají v restauracích na pití místo minerálky nebo koly. V centru Kyjeva dokonce funguje síť restaurací Kompot, v jejíž nabídce jsou kompoty ze všech možných i nemožných druhů ovoce. Když si některý objednáte (třeba rybíz s višněmi), servírka vám přinese litrovou sklenici, otevře ji před vámi u stolu a pak naběračkou nejprve nabere ovoce, které vzápětí zalije kompotovou šťávou. A zbytek sklenice postaví na stůl. Pak už se nemůžete divit sloganu, který visí na zdi: „Pijte, až budete škytat!“ Ani tomu, že všechny vitríny podniku jsou plné sklenic s kompoty.

Nejen tradice, ale i moderna.

Nejen tradice, ale i moderna.

Nezapomenutelným zážitkem je návštěva některého z velkých trhů v centru města. Ty zde mají tradici, neboť v dobách Sovětského svazu to bylo víceméně jediné místo, kde se dalo vždycky nakoupit něco k jídlu (klasické obchody bývaly často poloprázdné až prázdné). Dnes je nabídka trhů neskutečně široká, mnohem pestřejší než u nás. Deset druhů rajčat, vyzrálých a šťavnatých, včetně býčího srdce, několik druhů lilků, cuket, paprik. A kvanta lesních hub. Potěší také lesní jahody, které se u nás na trzích až na výjimky vůbec nevidí.

Králík nebo kočka?

A co teprve ryby? Na trzích je k dispozici pestrá kolekce sladkovodních ryb, včetně karasů, línů či okounů, ale nechybí ani ústřice, kaviár či malé sladkovodní krevetky z jezer u Oděsy, které se smaží celé i s hlavičkou a slouží jakou křupky k pivu. Další tržnice se specializuje na maso a skýtá pestrou kolekci právě rozbouraného masa. V nabídce je telecí, hovězí, jehněčí i vepřové, včetně u nás nechtěných vnitřností. Pobaví stažení králíci, kterým je ponechána srst na jedné noze – to aby kupující viděl, že nejde o kočku.

Králíček s chlupatou nožkou. To aby měl zákazník jistotu, že to není kočka.
Vařené vepřové nožičky. Pochoutka nejen pro psa
Prodej masa na trhu. Hygiena by asi nadšená moc nebyla.

Masové trhy v Kyjevě

Za poznáním ukrajinské kuchyně můžete zamířit na loď ukotvenou u Gavanského mostu, která má pověst jedné z nejlepších tradičních restaurací v Kyjevě. Mezi klenoty podniku patří boršč s masem z hovězích žeber, galubci, zelné listy plněné směsí rýže a mletého masa či výtečné vareniky, taštičky plněné různými náplněmi (od hub a zeleniny až po maso), podávané se zakysanou smetanou. Oblíbený je zde také svěží bramborový salát, který se míchá ze všech ingrediencí přímo před hosty u stolu.

Tip: Park plný soch

Jednou z velkých atrakcí Kyjeva je procházka v nádherném parku vysoko nad řekou, který je mimořádně oblíben jak u místních, tak u turistů (rozhodně však není nijak přeplněný). V parku je trvalá sochařská expozice s mnoha unikátními kousky – zaujme třeba kvarteto čurajících duhových chlapečků či slavná lavička, která se převažuje z jedné strany na druhou. Místní milují třicet metrů dlouhou kočku či Malého prince s liškou, cizince překvapí pyramida vytvořená z ptačích budek.

„Pokud chcete vyzkoušet ukrajinskou klasiku v moderní podobě, doporučuji restauraci Hra s ohněm,“ radí Valerij Poljakov, který je považovaný za jednoho z největších znalců kyjevské kuchyně. A vyjmenovává pokrmy, které by turisté měli vyzkoušet: letní studený boršč bez masa, koprovo-okurkovou polévku okrošku či salát ze sleďů, brambor a zakysané smetany. A přidává ještě jeden tip. Každý návštěvník Kyjeva by měl zajít i do některé z mnoha gruzínských restaurací a ochutnat vyhlášené kavkazské speciality. Mezi nejlepší prý patří restaurace Shoti.

Autor: pro iDNES.cz


Nejčtenější

Ale je tady krásně. Místo ze slavného filmu dnes nepozná ani Zdeněk Svěrák

"Václave? Proč nejsi moje žena?" ptá se Zdeněk Svěrák Jana Třísky jako rekreant...

Idylická krajina a typická venkovská stavení z filmu Na samotě u lesa zůstávají dodnes symbolem poklidného života,...

Sezona skončila, lidé jsou pryč. Kam na poslední chvíli k moři a do hor

Noli, ležící západně od Janova, patří k nejpěknějším místům Ligurie.

Mnohem méně lidí, mírnější ceny, přitom ještě stabilní počasí. Takové jsou hlavní výhody návštěvy přímořských i...



Foťte si po svém. Hříchy fotografů, které profesionál nikdy neudělá

Tzv. „high key“ fotografie s převažujícími světlými tóny a malým kontrastem je...

Ve druhém dílu našeho seriálu o prohřešcích proti fotografické etiketě budeme stopovat hříchy fotografů během samotného...

Pilot boeingu zapomněl vyrovnat tlak v kabině, cestující krváceli z nosu

Ilustrační foto

Nejméně třicet pasažérů muselo vyhledat ošetření poté, co pilot indických aerolinek „zapomněl“ stisknout tlačítko...

Nejmenší skanzen a opuštěné lázně. Moravským krajem, který ani nemá jméno

Skanzen v Horním Smržově

Tento kraj nemá žádný zažitý zeměpisný ani národopisný název, a možná právě proto patří k nejhezčím venkovským oblastem...

Další z rubriky

Řecký ráj trpí pod návalem turistů z výletních lodí, Santorini chystá omezení

Kromě výletních plaveb je Santorini přední destinací pro svatby a líbánky.

Obrovské výletní lodě jsou pro někoho požehnáním, někomu přinášejí jen utrpení. K řeckému ostrovu Santorini jich každým...

Bulharské UFO. Na chloubu komunistů přispěly i děti ze školky

V mlze vypadá celý památník snad ještě pompézněji.

Památník Buzludža vlastně stavělo celé Bulharsko. Měla to být velká sláva a také byla. Avšak dlouho nevydržel. Po...

Přírodní národy už kvůli globalizaci téměř skončily, říká cestovatel

Cestovatel Petr Jahoda má za sebou desítek expedic k přírodním národům Asie a...

Máte sen, že vyrazíte do světa za dobrodružstvím? Cestovatel Petr Jahoda jich na cestách za přírodními národy prožil...

Najdete na iDNES.cz