Kvalitní suché portské

Znalci podrželi sklenky proti světlu, krouživým pohybem zamíchali jejich obsah a posléze k vínu přičichli. Smrdí to jako kravské lejno, postěžoval si jeden z nich a druhý dodal: Bude to náročná ochutnávka.
Nad nechutným zápachem však nakonec zvítězilo pokušení okusit obsah 300 let staré láhve vína, která byla nedávno vylovena z mořského dna, kam se dostala spolu s holandskou válečnou lodí někdy kolem roku 1700.
Silné mořské proudy nedávno zanesly vrak fregaty do blízkosti ostrova Texel, kde byla objevena na písčitém dně.
Sedmičlenná skupina expertů se shodla v tom, že šlo o druh suchého portského a že to ve své době muselo být velmi dobré víno.
Ještě před ochutnávkou navrtali vědci do korkové zátky malý otvor a odebrali vzorky pro analýzu v laboratoři. Ty ukázaly, že víno mělo obsah alkoholu 10,6 procenta a že téměř vůbec
nepodlehlo oxidaci. Do láhve také nepronikla téměř žádná mořská voda.
Chuť vína se zlepšila, když po otevření láhve přišlo do styku se vzduchem, a také zápach se zmenšil. Ostatně se prý podle expertů vzhledem ke stáří vína dal očekávat.

Témata: Alkohol, Nizozemsko