Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tuzemák leda do cukroví. Nejlepší rum se dělá na Kubě, už 150 let

aktualizováno 
Kolébkou rumu je Kuba. Tady bílý rum z cukrové třtiny vlastně vznikl, alespoň ve své moderní podobě. A i když později vousatí revolucionáři v čele s Fidelem Castrem a Che Guevarou všechny palírny rumu znárodnili, dodnes je kvalita zdejšího rumu famózní. A je tu levnější než pivo.

Havana Club představuje nejdražší a nejluxusnější kubánský rum. Na Kubě ho však v základních verzích pořídíte velmi levně. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Pirátské patoky

Také máte rum pevně spojený s piráty, kteří se plavili mezi romantickými ostrovy Karibiku? Pak je to správná představa. Tento slavný nápoj se zrodil někdy na počátku 16. století, kdy byl z cukrové třtiny, respektive z její šťávy, vypálen destilát. Jenže původní pirátský rum se od toho dnešního značně lišil, protože měl vysoký obsah alkoholu i poněkud hořkou chuť.

Fotogalerie

Poprvé prý spatřil světlo světa na Barbadosu, ale běžně se připravoval na všech karibských ostrovech. A také se mu kvůli jeho síle říkalo drak nebo dráček. Piráti ho pili jak samotný, tak v kombinaci s cukrem a mátou, která měla zmírnit jeho hořkou pachuť. A právě tento způsob pití rumu se považuje za předchůdce slavného mojita.

Pod značkou netopýrů

Ale zpátky ke slavnému destilátu. Moderní čistý rum v dnešní podobě je starý 150 let. Průmyslově se začal vyrábět v roce 1862 ve druhém největším kubánském městě Santiago de Cuba. Právě tady totiž našel svůj druhý domov don Facundo Bacardi, přistěhovalec z Katalánska, který připlul na Kubu v pouhých šestnácti letech v roce 1830.

Tento obchodník s vínem začal později experimentovat s novými formami destilace zápar melasy (melasa je vlastně odpad při výrobě třtinového cukru), i s kvasinkami používanými při fermentaci. Ale především se zaměřil na konečnou filtraci destilátu přes dřevěné uhlí, završenou několikaletým zráním rumu v dřevěných sudech, které dalo jeho rumu neopakovatelnou a lahodnou chuť. A tak vytvořil nápoj, jehož sláva i prestiž rychle rostly. Ostatně kdo by dnes neznal slavného netopýra v logu firmy.

Drahá pomoc rebelům

Ještě větší slávy dosáhl jeho syn Emilio, který se kromě rumového byznysu zapojil do osvobozeneckého boje Kubánců proti Španělům a po získání samostatnosti se dokonce stal prvním starostou Santiaga. V centru města stojí dokonce Bacardiho muzeum. Slavná palírna však už rodině dávno nepatří.

I když v padesátých letech stála rodina Bacardi za Fidelem Castrem a podporovala kubánskou revoluci (dokonce v době dlouhých partyzánských bojů rebelům věnovali tisíce, možná až desetitisíce dolarů), nový vládce se svým mecenášům královsky odvděčil a bez jakékoliv kompenzace jim znárodnil veškerý majetek. Rodina však s předstihem uprchla do USA a výrobu legendárního rumu přesunula na další karibské ostrovy.

Nejslavnější z rodiny Bacardi, syn zakladatele firmy Emilio, proslul jako velký...

Nejslavnější z rodiny Bacardi, syn zakladatele firmy Emilio, proslul jako velký vlastenec a první starosta Santiaga.

Rumovou tradici v Santiagu založila rodina Bacardi, ale po jejím znárodnění se...

Rumovou tradici v Santiagu založila rodina Bacardi, ale po jejím znárodnění se v palírnách začala vyrábět značka Santiago.

Čistá chuť rumu

A tak zatímco Bacardi vyrábí svůj "kubánský" rum na Bahamách či v Portoriku, v původních palírnách vznikají "revoluční" značky rumu Santiago či Varadero (i když si přisvojují 150 let dlouhou tradici).

V Havaně se pak vyrábí slavný Havana Club, o jehož značku vede rodina Bacardi s komunistickou Kubou vleklé spory a která patří na Kubě k nejdražším rumům.

Ceny rumu jsou však na Kubě neuvěřitelně nízké: láhev sedm let starého rumu, zrajícího v sudech, stojí v případě Havana Clubu jen kolem 250 korun. Pokud sáhnete po stejně starém Varaderu, můžete ho koupit ještě o padesát korun levněji. "Obyčejný" bílý tříletý rum pak vyjde na 60 korun za sedmičku. A výčepní rum, který nezraje v sudech, je ještě mnohem levnější.

A jak Kubánci svůj milovaný rum pijí? Zatímco turisté si objednávají především slavné drinky jako Cuba libre, mojito či daiquiri, Kubánci pijí rum čistý. Objednají si láhev, skleničky a popíjejí ho v pokojové teplotě, dokud není láhev prázdná.

Vstupní expozice před Muzeem rumu v Santiagu de Cuba a starý přístroj na plnění...

Vstupní expozice před Muzeem rumu v Santiagu de Cuba a starý přístroj na plnění láhví.

Pozor na podvodníky

Na Kubě můžete navštívit také dvě rumová muzea. První a skromnější stojí v centru Santiaga. Vstup stojí v přepočtu 40 korun a dostanete i jeden panák rumu na ochutnání. Daleko větší a bohatší muzeum můžete navštívit v Havaně. Vstupné je ovšem 140 korun (opět panák v ceně) a navíc je většinou plné turistů.

A jaké rumy ochutnat? Zatímco Havana Club či Varadero jsou poměrně známé a rozšířené po celém světě, kubánští znalci dávají na první místo luxusní a vyzrálý rum ze Santiaga, který má název Metusalém a má velmi bohatou a lahodnou chuť. A současně přidávají ještě jednu cennou radu. V žádném případě nekupujte rum od prodejců na ulici. V láhvi s etiketou slibující patnáctiletý rum za cenu rumu tříletého je obyčejný rum za pár korun.

Prvotřídní stařené rumy z Havany, zde se v cenách dostáváme již na několik...

Prvotřídní stařené rumy z Havany, zde se v cenách dostáváme již na několik tisíc korun za láhev. Třeba za patnáctiletý u nás zaplatíte 5 000 korun za lahev.

Tuzemák jen do cukroví

A na závěr se ještě letmo podívejme k nám domů. V Česku vládlo dlouhá léta rumové temno, neboť se zde jako plnohodnotný rum prodávala "břečka" z brambor, doslazená cukrem, dobarvená karamelem a dochucená rumovou esencí. Ve střední Evropě se tento výrobek kdysi nazýval čajovým rumem či rumem na vaření, neboť se k ničemu jinému nehodil. Dnes už tento nápoj nesmí nést název rum a označuje se většinou jako tuzemák. A skutečně patří maximálně tak do vánočního cukroví či do grogu.

Pokud chcete ochutnat kvalitní rum, můžete vyzkoušet poměrně rozšířený Bacardi či značnou reklamní kampaní podpořený jamajský Captain Morgan, vyráběný ovšem v Portoriku. Nejprodávanějším kubánským rumem na světě je Havana Club anejo blanco.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

OBRAZEM: Nejlepší pláže světa. Chorvatsko v prestižní anketě není

Na celých osmi kilometrech Slunečního pobřeží nalezne člověk pláže pokryté...

Cestovatelský server FlightNetwork se rozhodl, že tentokrát opravdu vybere nejlepší pláže světa. Ne pro letošní rok, ne...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak ochutnat výbornou polskou kuchyni,...

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie našich severních sousedů...



Vzhůru do Afriky. A s dětmi. Pohodová dovolená v Senegalu bez turistů

Senegalská vozidla a vozítka se vyznačují zběsilou konstrukcí a prakticky...

Není to typicky dovolenková destinace, kde byste potkali davy turistů, ale o to větší kouzlo Senegal má. S rodinou se...

VIDEO: Zaniklé tratě v Česku. Za kolejemi pod hladinou Lipna

Nádraží v Želnavě (Nové Peci)

V dnešním díle našeho historického seriálu se vydáme do nitra šumavských hvozdů. Trať směrem na České Budějovice...

Pořádné vybavení a prací prášek. Deset osvědčených dárků pro milovníky hor

Vysoká (754 m) a Schneeberg (2076 m) z Vápenné

Pokud chcete udělat radost někomu, kdo se rád toulá mimo civilizaci a zabloudí i do zasněžených hor, můžete najít...



Další z rubriky

Drsná, přitom krásná. V horské provincii Ha Giang najdete ryzí Vietnam

Průsmyk Quan Ba znamená v překladu Nebeská brána. Nabízí jeden z nejkrásnějších...

Ha Giang, provincie u hranic Vietnamu a Číny, je jednou z nejchudších částí Vietnamu. Když sem ale přijedete, objevíte...

Turistika made in Srbsko. S lokální cestovkou do kláštera i do jeskyně

Klášter Manasija se původně nazýval Resava.

Srbský venkov tají přehršel pokladů. Od zázračných divů přírody až po nádherné památky různých historických epoch. Pro...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak ochutnat výbornou polskou kuchyni,...

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie našich severních sousedů...



Najdete na iDNES.cz