Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čerti, jak mají být. Krampuslauf v Rakousku vás opravdu vyděsí

aktualizováno 
Pokud ve vás masky českých čertů vyvolávají úsměv, zajeďte se někdy podívat na tradiční průvod rohatých v Rakousku. Prastará tradice s názvem Krampuslauf se koná v mnoha městech, zejména v alpských oblastech Tyrolska a Salzburska, ale také v severní Itálii.

Rakouští čerti jsou oproti našim rarachům skutečně nespoutaní. Řinčí řetězy a kravskými zvonci a koho doženou, ten dostane nadílku březovými větvemi. Slet čertů je většinou dobře organizován pořadateli, strašidelní luciferové procházejí po vyznačené trase v centru města, a to často několikrát dokola. I tak se občas stane, že nějaký rozpálený pekelník vlétne za hrazení mezi diváky nebo prožene hříšníka postranními uličkami.

Fotogalerie

Pýchou každého pekelníka jsou ručně zhotovené masky, často s mohutnými rohy, vyrobené ze dřeva, laminátu, kůže nebo kožešin. Každá maska je originál a často jsou děděny z otce na syna, a jsou tedy pečlivě opatrovány. Někteří čerti s sebou navíc nosí nůše na nezbedné děti a dokonalou satanskou atmosféru doplňují kouřové efekty, petardy a obrovské řehtačky. Kompletní čertovská výstroj může vážit až 30 kilogramů, a není tedy divu, že po skončení akce potkáte vysílené čerty, jak se pomalu plouží domů.

Krampuslauf se těší popularitě nejen u místních obyvatel a dětí, často se za touto tradicí vydávají návštěvníci z ostatních rakouských regionů i ze zahraničí. Akce probíhají už v průběhu listopadu a pokračují až téměř do vánočních svátků, nejvíce čertů ale pochopitelně uvidíte v ulicích měst kolem pátého prosince. Rozpisy akcí si můžet prohlédnout zde nebo zde.

Video bylo natočeno v ulicích Štýrského Hradce (Graz), fotogalerie vznikla v městečku Zell am See po lyžování na ledovci v Kaprunu a byla vykoupena několika pěkně vybarvenými jelity pomalu prchajícího fotografa.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Další z rubriky

Pláž Maho na ostrově Svatý Martin nabízí dechberoucí podívanou
Turistická sezona se stále prodlužuje, hurikán Irma mění cílové destinace

Hitem letošního podzimu budou Kapverdské ostrovy, výrazně také vzrostla poptávka po dovolené v Turecku a v Egyptě. Prodlužování sezony je trendem posledních...  celý článek

Solná poušť po dešti
Dotknout se nebe. Putování nádhernou Bolívií s bleskem za zády

Druhá půlka mého bolivijského pobytu byla stejně nabitá jako ta první. Vydáváme se na povedený trek do And, poté sestoupíme do Amazonské nížiny a nakonec...  celý článek

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze...
Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.