Krakonoše dusí komerce a davy

  14:23aktualizováno  14:23
Tisíce lidí, masivní reklamy a bannery sponzorů, Maxim Turbulenc a Leoš Mareš. Tak vypadalo 'tradiční setkání Krakonoše v Harrachově, které uzavírá zimní sezonu. Michael Beneš, který kostým Krakonoše obléká už patnáct let, volá: Navraťme se k střídmějším kořenům.

"Setkání s Krakonošem je v posledních letech až příliš masové a komerční," říká 'Krakonoš' Michael Beneš.

"Kdysi to bývala spíše rodinná záležitost. Naše ženské napekly sejkory a bavili jsme se společně se známými a přáteli. Dnes je tady příliš mnoho podnikatelů a sponzorů a už to není ono. Všichni za všechno chtějí peníze a z našeho setkání se postupně bohužel stává trochu obchodní záležitost," vysvětluje Krakonoš.

Rozhovor s Krakonošem

* Takže byste byl raději, kdyby sestoupení vládce hor mezi lid bylo méně masové?

Ano. Dnes už to není to pravé ořechové.

* A myslíte, že je to ještě možné?

Dost těžko. Naopak si myslím, že se naše akce bude čím dál více rozrůstat a rozšiřovat. Přijíždí sem stále více lidí, kdysi byl Harrachov spíše obyčejnou vesničkou, ale v současné době se z něho stalo světoznámé lyžařské středisko, a to nejen díky tomu, že jsou tady skokanské můstky. Myslím, že do původních kolejí už se nikdy nevrátíme.

* Jak dlouhou tradici má setkávání Krakonoše s lidmi z Harrachova?

První setkání s Krakonošem se uskutečnilo krátce po skončení druhé světové války, v roce 1946. Tehdy to bylo setkání skutečně jenom pro lidi z Harrachova a z hor, až postupem času se z toho stala velká akce, která postupně narostla do dnešních rozměrů.

Původní myšlenka setkání s Krakonošem byla vlastně taková záminka k tomu, aby se sešli celníci, finančáci a další lidé z hor. Společně se rozloučili se sezonou, popovídali si, byla legrace, soutěžili mezi sebou a příjezd Krakonoše tomu dodal tu pravou fazonu. To byl vrchol.

* Jak dlouho už Krakonoše představujete a kolikátý jste vlastně od války v pořadí?

Přede mnou už se v roli Krakonoše vystřídali tři moji předchůdci. Já dělám Krakonoše patnáctý rok.

* Jak jste se k tomu dostal?

Konkurzem. Můj předchůdce Olda Janoušek mě tehdy navrhl, že bych se na to hodil. Jsem totiž vysoký, umím mluvit na veřejnosti a především nepiju alkohol.

* Abstinence je tedy podmínkou k tomu, aby se člověk mohl stát Krakonošem?

Není to přímá podmínka, ale bylo by hrozné, kdyby se Krakonoš opil a pak se tady v Harrachově někde ve svém mundůru válel po ulici. To by byla tragédie.

* Jak hodnotíte letošní zimní sezonu?

Byla poměrně krátká, i když ještě úplně nekončí. Napadlo však hodně sněhu a byly velké mrazy, takže si myslím, že byla celkem povedená.

* Říkáte, že zima ještě nekončí, ale váš příjezd do Harrachova většinou symbolizoval právě závěr zimy.

Setkání vládce hor s lidmi z Krkonoš bývá vždy první sobotu v březnu. V této době už jde zima skutečně do finále, a i když letos ještě není u konce, bude už jistě postupně odeznívat.

Setkání s Krakonošem v Harrachově

Autoři: ,


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Další z rubriky

Zaniklé obce a tajuplná příroda. Parádní běžky v opuštěných horách

Zaniklá obec Chaloupky

Pro milovníky běžeckého lyžování představuje Krušnohorská lyžařská magistrála jednu z nejkrásnějších dálkových tras u...

Lyžařů ve střediscích ubývá, ale sněhu je na horách stále dost

Skiareál v Janských Lázních na Černé hoře

Lyžařské areály v českých horách navzdory oteplení stále hlásí velmi dobré podmínky. Na sjezdovkách leží kvalitní...

Lyžování se sluncem. Přehled středisek, kde si ještě o víkendu zalyžujete

Ilustrační snímek

Lyžaři mohou o víkendu stále vyrazit do několika horských středisek v Česku. Některé skiareály dokonce zvažují, že...



Najdete na iDNES.cz