Konec sezony: pro někoho smutek, pro jiného terno

aktualizováno 
- Je po sezoně a většina lidí, kteří si nestihli vybrat dovolenou, možná teď věší hlavu. Je však důvod odkládat možnost rekreace až na období zimních radovánek, či snad až na příští rok? Rozhodně ještě ne.
Stále více turistů objevuje kouzlo cest za odpočinkem mimo hlavní čas dovolených, kdy už ceny nejsou zdaleka tak vysoké a slunce v jižních krajích zdaleka tak žhavé. Výhod, které takový výlet má, je celá řada, rizika jsou přitom přiměřená. Rozeberme si pro a proti podrobněji.
Hlavní důvod už zazněl - cena. Vždyť cestovní kanceláře nedělají nic jiného, co řada dalších obchodů: doprodávají své sezonní zboží, které by za okamžik už bylo bezcenné. Avšak v tuto chvíli hodnotu ještě má, a to nemalou - a navíc za cenu velmi příznivou. Stačí jen sledovat zájezdy typu "na poslední chvíli".
Cennou devizou posezonní dovolené je paradoxně i počasí. Oproti letním měsícům nehrozí v jižních krajích tak vražedné horko, které dokáže pobyt i znepříjemnit. Naopak - teplota bývá na sklonku sezony snesitelná po celý den. Snad jen rána a večery mohou trochu zastudit. Ovšem teplota vody, to je jiná. Moře si pamatuje letní parna mnohem déle než vzduch, a tak se do něj může ponořit i ten, kdo není zrovna otužilý.
Ti, co jezdí k moři až na začátku podzimu, mají ještě jeden argument - proč cestovat za teplem v létě, kdy je dobře i doma. Naopak pokud člověk odjede později, léto si prodlouží.
A ta největší výhoda nakonec. Hlavní nápor turistů se již dávno přehnal, a tak si v místě pobytu můžete vychutnat báječný klid. Žádná hlava na hlavě, křik a noční dunění diskoték.
Sečteno a podtrženo: v podzimních cestách za sluncem je vždy trochu napětí a rizika, jak to vše dopadne. Ale také příslib netušených zážitků.
Autor:


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Další z rubriky

Ohně, středověk a úžasné masky. Slavnost trubačů v Alsasku vás uhrane

Nádherný svátek trubačů v Alsasku - Pfifferdaj

Mezi Porýnskou nížinou a pohořím Vogézy leží jeden z nejmenších, ale zato nejhezčích regionů Francie. Podzim je v...

Tady se víno sklízí i helikoptérou. Švýcarské vinice Lavaux chrání UNESCO

Přeprava hroznů helikoptérou je často jediné řešení.

Švýcarsko jako vinařská země? Přiznejme si, že už jen toto spojení zní exoticky. Po Albánii je však Švýcarsko druhá...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Najdete na iDNES.cz