Kolik regionů v Chorvatsku, tolik specialit

  15:38aktualizováno  15:38
Chorvatská kuchyně je různorodá. Od vepřového se zelím, pozůstatku habsburské monarchie, přes balkánské čevapčiči, ražniči a pljeskavicu (pečenou placku z mletého masa), turisty vyžadované mořské plody až po pizzu a těstoviny. Italský vliv je nejvíce patrný v Dalmácii a na Istrii. Co? Vy nevíte, co je to brudeto, šurlice či kroštule?

Je těžké říci, zda vůbec chorvatská kuchyně existuje. "Na našem území se smíchaly různé vlivy a dnes není snadné určit, co vlastně patří mezi národní jídla," říká majitel záhřebsku restaurace "Baltazar" Slobodan Čimbura. Jídla, která by se sem dala zařadit, z jídelníčků většiny restaurací mizí. "Naše kuchyně byla dotlačena do situace, kdy za národní jídla vydává středozemní kuchyni. Navíc se nejoblíbenějším jídlem turistů staly boloňské špagety," dodává Čimbura s úsměvem.

Jedno jídlo spojuje celé Chorvatsko
Je jím sušená šunka pršut, která jako předkrm nechybí v žádné restauraci. Pršut se často podává s ovčím sýrem a olivami. "Nejlepší je pršut sušený ve větru bora a uzený na smrkovém dřevě," říká majitel restaurace "Nono" Siniša Tudor na ostrově Krk. Jeho restaurace (konoba) připomíná pohádkovou hospůdku: starý dům, dřevěné lavice, hořící krb a pršut visící ze stropu, který se krájí a servíruje přímo před očima hladových hostů.

V Istrii si pochutnáte na ombolu a kroštuli
Jiný kraj, jiný mrav, platí také o Chorvatsku, kde každý region má své speciality. Pokud si například objednáte na Istrii ombolo, dostanete podobně jako u nás plátek vepřového se zelím. Se zelím se také podává klobása, která je ve většině případu domácí a výrazně kořeněná.

Gurmáni se na Istrii mohou těšit na lanýže. Tato drahá houba - za kilo se platí 1100 euro - se přidává do sýrů, míchaných vajíček anebo se podává s těstovinami (na Istrii to jsou fuži). Svérázným istrijským jídlem je také polévka (supa) z červeného vína ochucená cukrem a kořením. A pokud máte pocit, že po takovémto jídle potřebujete sladkou tečku, dejte si kroštule (obdoba našeho odpalovaného těsta smaženého na oleji).

Mlsání kolem Zábřehu
Svou typickou kuchyni má také okolí Záhřebu, kde hostům servírují krůtí maso s těstovinami. Za největší pochoutku zde považují štrukli - listové těsto s tvarohem zapečené se smetanou a vajíčkem, které se připravuje na slano i na sladko. "Štrukli má v jídelníčku každá rodina v této oblasti," říká Slobodan Čimbura.

Specialitou vnitrozemí je jehněčí či sele pečené na rožni. Nabízejí je desítky restaurací podél cest.

Kouzlo středomořské kuchyně
A nesmíme zapomínat ani na středomořskou kuchyni, která se dnes připravuje po celém Chorvatsku. Místní říkají, že každá správná ryba má plavat třikrát: "V moři, oleji a ve víně. A pokud neplave v moři, není to pro nás ryba," říká Anté Parentič z města Krk. Chorvaté dávají přednost vařené rybě, která se na pobřeží dělí podle kvality masa na bílou a modrou. "Jídlo z darů moře nebylo nikdy složité na přípravu," říká Željko Juranič, majitel restaurace "Nada" ve městečku Vrbnica na ostrově Krk. Složitější příprava bere rybám chuť.

Kromě ryb naleznete na jídelních lístcích za přijatelné ceny mušle a olihně. Pokud sáhnete stejně jako jinde v Evropě hlouběji do kapsy, můžete mít i humry, ráčky, langusty a ústřice.

Dalmatské brudeto
Po celém pobřeží také restaurace servírují dalmatské brudeto (guláš z mořských plodů nebo ryb), který se nejčastěji jí s kukuřičnou polentou. Právě ryby spolu s vlivy italské kuchyně jsou považovány za základ dalmatské kuchyně.

Svoji typickou kuchyni mají i kvarnerské ostrovy (Krk, Cres, Lošinj, Rab), které ovládly podomácku připravované těstoviny šurlice připomínající krátkou špagetu. "Válečky těsta se omotají kolem jehlice. Ta se potom vytáhne a zůstane krátká špageta," říká Ante Parentič z Krku. K šurlicím se nejčastěji podává jehněčí guláš. Italský vliv se však nezapře ani tady: jehněčí guláš si může každý host ochutit na stole parmazánem. V každé oblasti ostrova Krku se dělají šurlice trochu jinak: liší se svou délkou.

Majitel restaurace "Nono" ve městě Krk, Siniša Tudor, má rád české hosty. Každé léto jich hostí desítky. "Většinou přijdou na kafe a na zmrzlinu. Šetří, aby tady mohli zůstat déle. Místo drahých jídel jezdí raději na výlety - do přírody a za památkami. To je nám sympatické," říká Tudor.

MŮŽE SE HODIT

Tipy

Nejlevnější v chorvatských restauracích jsou rizota a špagety. Nejdražší jsou naopak ústřice, langusty, humři a takzvané bílé ryby. Mezi dražší jídla patří i masové steaky.

Ceny jídla

Orientační ceny jídel v restauracích (v chorvatských kunách)
- dalmatský pršut 25-47
- boloňské špagety 15-35
- rizoto s mořskými plody 30-48
- kvalitní bílá ryba (brancin, orada) 85
- smažené olihné (lignje) 45
- mušle (dagnje) 30-40
- biftek na grilu 70
- vepřový kotlet 50
- ramsteak 60
- ražniči, čevapčiči 30-45
- placka z mletého masa (pljeskavica) 30-45
- ombolo 40-47
- domácí klobásy (kobasice) 26
- fuži s lanýži (fuži sa tartufima) 80-90
- hranolky 12
- saláty 12
- palačinky 15

Orientační ceny vybraného zboží v obchodech (v chorvatských kunách)
- mléko 4,50-5,50
- minerální voda Jamnica 4,50-6,50
- džusy 5,50-15
- bílý chléb 5,50-6,50
- eidam 64 Kn/kg
- vajíčka (10ks) 11,50
- jogurt 3
- pršut 137 Kn/kg
- kuře 30 Kn/1,5 kg
- kuřecí prsa 35
- víno 14-50
- pivo Ožujsko (1/2 l) 5,12

Aktuální kurz

1 euro = 7,30 kun
1 kuna = 4,20 Kč

Může se hodit:

Internetová adresa
www.chorvatsko-on-line.cz

Přehled chorvatské gastronomie s přímými odkazy na kuchařky a recepty:
www.istra.com/gastro/default.asp

www.dalmacija.net/cuisine.htm



Správná chorvatská večeře by měla začínat pršutem a ovčím sýrem, ke kterému se přikusuje bílý chléb. Zapomeňte na pivo, Chorvaté se mohou pochlubit výborným vínem, kterým vše zapíjí.

Autoři:


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Ať žijí duchové. Podívejte se, kde skřítkové a tesaři vylezli z mechu

A ještě jeden snímek z poválečných oprav chátrající památky

Vy cizáci, zmizte! Tak odháněl ze svého hradu rytíř Brtník nezvané hosty. Dnešní hrad Krakovec je ovšem na hosty dobře...



Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Nenápadný klenot Saského Švýcarska. Údolím Křinice těsně před zavíračkou

V kaňonu Křinice

Ideální doba pro návštěvu Českého nebo Saského Švýcarska nastala právě teď. Letní humbuk je definitivně pryč a blíží se...

Další z rubriky

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnat

Lahodná kremšnita. Kdo jednou ochutná, nikdy nezapomene.

Už žádné zásoby s sebou! Přestože jsme měli dlouhá léta pověst paštikářů, kteří si na Jadran vozí hory vlastního jídla,...

Chorvatský Boyard: pevnost sv. Mikuláše u Šibeniku je na seznamu UNESCO

Pevnost Sv. Mikuláše nedaleko chorvatského Šibeniku. Pohled na přední šípovitou...

Bývala to námořní tvrz, která měla bránit dalmatské město Šibenik před nájezdy Osmanů. Vypadá trochu jako slavná...

Naháči a šusťákovky jsou pryč. Z Istrie se za 10 let stala perla Jadranu

Jeden z nejkrásnějších pohledů na Rovinj

Chorvatsko v roce 2016 ohlásilo rekordní turistickou sezonu. Co se týče počtu návštěvníků, vyhrála právě Istrie s 3 763...



Najdete na iDNES.cz