Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

aktualizováno 
Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké Číně, kde je tamní mistři kuchaři vařili už dlouhá staletí před příchodem praotce Čecha do naší milé kotliny.

Česká klasika. Kachna se zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Bramborový, houskový, karlovarský, špekový, chlupatý. Česko je tradiční baštou knedlíků a když přijdete do běžné hospody, polovina jídel se podává s knedlíky. Výborné knedlíky připravují také Bavoři, Rakušané či Tyroláci. A všichni se přou o to, kdo vlastně knedlíky vymyslel.

Knedlík jako buchta

Na patentový úřad knedlíky nikdo nepřihlásil, ale už podle slova je zřejmé, že v boji o prvenství budeme mít těžké soupeře. Byť slovo knedlík zní tak hezky česky, je bohužel převzaté z německého Knödel.

Fotogalerie

Koule, válce či šišky vařené v osolené vodě a často naplněné dalšími dobrotami, se původně pekly podobně jako buchty. Na úplném začátku je kuchaři připravovali především z masa, jež se spojovalo luštěninami či namočeným pečivem.

Až někdy před 300 lety se začaly knedlíky připravovat z mouky a zhruba před 200 lety také z brambor, které po importu z Ameriky sloužily hlavně jako krmivo pro dobytek.

Experiment s mikrovlnkou

Každý kraj, každá rodina i každá kuchařka má svůj vlastní recept, trochu jiný grif a jiný poměr surovin. Zřejmě nejoriginálnější recept představil českým divákům před časem televizní kuchařský všeuměl Láďa Hruška, který dokáže knedlíky vykouzlit za pouhých osm minut v mikrovlnce, navíc v překvapivém tvaru tradiční české bábovky. Pokud nemáte co dělat, určitě si to vyzkoušejte. My se ale raději vydáme do regionů střední Evropy a představíme si nejzajímavější knedlíkové exempláře.

Jeden a dost

Jestliže Češi mají rádi svíčkovou se šesti, případně s osmi, ve Vídni se často servíruje jen jeden velký kulatý knedlík, jehož základem je houska. Navíc se nevaří ve vodě, ale v páře zabalený do ubrousku, díky čemuž není na povrchu slizký, nýbrž suchý. Mnoho kuchařek knedlík dochucuje petrželkou, případně muškátovým oříškem. Vídeňský knedlík se servíruje k mnoha pokrmům, velmi oblíbený je jako doprovod u nás již téměř vymizelého pajšlu na smetaně.

Bratříčkem vídeňského knedlíku je knedlík karlovarský, kde také převažuje houska a pro lepší chuť se přidávají nasekané bylinky. Ale ani ten se nedělá kulatý, nýbrž jako klasická šiška.

Nasládlý perníkový knedlík z restaurace Kaskáda ve středočeském Liběchově

Nasládlý perníkový knedlík z restaurace Kaskáda ve středočeském Liběchově

Kulatý rakouský knedlík s výborným gulášem ze zvěřiny v malé vesnické hospůdce...

Kulatý rakouský knedlík v výborným gulášem ze zvěřiny v malé vesnické hospůdce v Burgenlandu

Knedlík s klobásou

V Tyrolsku jsou oblíbené nejen kulaté špekové knedlíky, ale také knedlíky sýrové či špenátové, které se často podávají samotné jako hlavní jídlo. Jednou z oblíbených pochoutek na obou stranách Tyrolska (tedy jak v Rakousku, tak v Itálii), je kulatý knedlík servírovaný s jemnou klobásou a notnou porcí kyselého zelí. Vydatná svačinka.

U nás mu konkuruje špekový knedlík ze Slezska, připravený z brambor, hrubé mouky, krupice, vajec, housky a slaniny, který se jí s klobásou, kyselým zelím a smaženou cibulkou.

Pozdrav z Jižního Tyrolska. Kombinace špenátových a sýrových knedlíků

Pozdrav z Jižního Tyrolska. Kombinace špenátových a sýrových knedlíků

Střední Evropa se může hádat o vynález knedlíků, ale v Číně je vařili dávno...

Střední Evropa se může hádat o vynález knedlíků, ale v Číně je vařili dávno před příchodem praotce Čecha na Říp.

Lišky a perník

„Tři největší knedlíkové úlovky? Pokud bych měl zůstat ve střední Evropě, tak to bude asi pečené vepřové koleno s hutnou omáčkou a bramborovým knedlíkem v malé vesničce nedaleko Mnichova, potom moje oblíbená klasika v podobě opečených knedlíků s liškovým ragú v Burgenlandu a nakonec králičí svíčková s famózním perníkovým knedlíkem, kterou vykouzlil šéfkuchař restaurace Kaskáda v Liběchově,“ vypočítává cestovatel Jan Stach své největší knedlíkové zážitky. A dodává, že největší knedlíkové překvapení stejně zažil v Asii, hlavně v Číně.

Jak se zrodil knedlík

Kulinářské cesty po světě

Právě Čína je pokládána za místo zrození knedlíků, neboť podle historiků se právě v Říši středu objevily knedlíky úplně poprvé, někdy ve třetím století našeho letopočtu. A jsou zde populární dodnes. Říká se jim dim sum, mají spoustu tvarů a desítky různých náplní. V některých bývá vajíčko, v jiných najdete párek, kuřecí maso, pálivou vepřovou směs nebo jen zeleninu.

Podávají se v malých krabičkách, většinou po dvou či po čtyřech a rodina si vždy objedná více, klidně i deset krabiček, aby každý ochutnal co nejvíce různých knedlíků.

Knedlík na curry

Další zemí, kde by Čech knedlíky asi nehledal, je Indie. Nicméně i tady jsou knedlíky, kterým se říká kofta, mimořádně populární. Existuje mnoho různých variant, většinou se připravují z bramborového těsta ochuceného sýrem či zeleninou. Nejoblíbenějším knedlíkovým jídlem je malai kofta, tedy sýrové knedlíčky podávané s výtečnou a samozřejmě pikantní curry omáčkou.

Vzkaz děvčatům

A na závěr ještě skok domů. Přestože Wikipedie u hesla knödel uvádí, že česká dívka není připravená na manželství, dokud neumí vařit knedlíky, dávno už to neplatí. Alespoň v Praze ne, kde dívky sice zvládnou připravit kuskus či bulgur, ale poctivý knedlík, ať už houskový či třeba chlupatý, je nad jejich síly. A to je škoda, neboť například chebské pečené knedlíky připravované ze směsi mouky, pečených a syrových brambor, které hospodyně pekly se škvarky na sádle, patří k zapomenutým delikatesám.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Další z rubriky

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Happy Guest Hotel Lodge v Duttonu ve Velké Británii nabízí hostům půjčení...
Netradiční hotelové služby: bondage menu nebo rybička pro samotáře

Se skvěle vybaveným minibarem a individuální pokojovou službou už dávno nikoho neohromíte. Hotely teď nabízejí neuvěřitelné spektrum služeb. A některé z nich...  celý článek

Eiffelova věž po pátečních útocích v Paříži zůstává zavřená (15. listopadu 2015)
Rozhodnuto. Stavba neprůstřelné zdi okolo Eiffelovy věže začíná

Okolí Eiffelovy věže se brzy změní ve staveniště. Na začátku října začnou dělníci okolo symbolu Paříže budovat 2,5 metru vysokou neprůstřelnou zeď, která má...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.