Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kebab: co to vlastně je? Proč není kebab jako kebab

aktualizováno 
Obliba kebabu v posledních letech v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně, proč není kebab v našich fast foodech tak dobrý, jako třeba v Německu nebo přímo v Turecku?

Kořeněné maso, pikantní omáčka a spousta zeleniny. Ovšem ten můj kebab je ze všech nejlepší... | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Pojďme si na výše položené otázky postupně odpovědět. Pokud budeme hledat kolébku kebabu, skončíme pravděpodobně v Bagdádu, kde se rožněné jehněčí prodávalo na ulici již před mnoha a mnoha stoletími.

Odtud se pak dostalo do Turecka, tehdy ovšem ještě mocné a rozsáhlé Osmanské říše, které se stalo hlavní baštou kebabu a exportovalo ho do dalších zemí. Ať už třeba do podmaněného Řecka, kde dostal název gyros, či do arabských zemí, kde se zase ujal název shawarma.

Fotogalerie

Po druhé světové válce dorazil kebab také do Německa, odkud se pak rozšířil do dalších evropských zemí.

Na počátku bylo jehněčí

Zatímco řecký gyros je často z vepřového masa, které pravoslavní Řekové běžně konzumují, „pravý“ turecký kebab byl a stále je z jehněčího masa. Jenže není kebab jako kebab.

V Turecku je kebab obecným výrazem pro pečené, rožněné či grilované maso, proto se v praxi používají konkrétnější výrazy a sice döner kebab, dürüm kebab či šiš kebab. Döner kebab je u nás asi nejznámější, připravuje se na vertikálním grilu, obvykle z jehněčího, v poslední době také z kuřecího či hovězího masa. A jeho jméno je odvozené právě od speciálního systému otáčení.

Elektrika nebo oheň

Rotující gril byl v Turecku sestaven již v druhé polovině 19. století a dnes je rozšířen po celé Evropě. Döner kebab se servíruje několika způsoby – s rýží a zeleninou na talíři, v pita či jiném chlebu, se zeleninou a omáčkami, ale můžete ho mít také s hranolky.

Dürüm znamená turecky rolka, dürüm kebab je tedy kebab zarolovaný do chlebové placky podobné tortille (masový obsah je stejný). Šiš kebab je naopak špíz připravovaný na grilu a obvykle bývá zdaleka nejchutnější. Především díky skutečnému ohni, který dává masu nezaměnitelnou chuť.

A takhle vypadá tradiční kebab připravený postaru na dřevěném uhlí.

A takhle vypadá tradiční kebab připravený postaru na dřevěném uhlí.

„Nejlepší kebab v životě jsem jedl přímo v Istanbulu, v klikatém bludišti velkého bazaru, kam nás dovedla jedna kamarádka,“ říká cestovatel a milovník jídla Jan Stah.

„Tamní kebab je vyhlášený široko daleko, jedná se o tradiční šiš kebab, který je připravován na dřevěném uhlí, nikoliv na rotujícím grilu, ale na klasickém roštu. Díky tomu bylo maso cítit ohněm, bylo křehké a šťavnaté. To je hlavní rozdíl proti fastfoodovému döner kebabu, jehož maso může být více vysušenější, a hlavně nemá nádech živého ohně,“ vysvětluje Stah. Jenže na šiš kebab samozřejmě musíte nějakých deset minut čekat, takže není vhodný pro klasický fastfood.“

Originál v Mangalu

Také v Česku se v posledních letech objevilo velké množství kebabáren, bohužel, kvalita kebabu u nás je poměrně mizerná. Drtivá většina prodejců si totiž maso sama nenakládá, ale používá zmražené polotovary, které se dovážejí z Německa a v našich fast foodech probíhá jen finální grilování.

Přestože velmi dobrou pověst má již léta kebabové bistro v Opletalově ulici, i tam údajně připravují kebab z polotovaru. Kam tedy zajít? Turci žijící v Praze doporučují restauraci Mangal na Václavském náměstí, kde můžete ochutnat tradiční druhy tureckých kebabů připravených na grilu na dřevěné uhlí.

Dietologové varují před větším množstvím soli.

A své četné příznivce v internetových diskusích má také bistro v nákupním centru Anděl. Milovníci kebabu však ovšem aspoň jednou za život vyrazí do Berlína, kde vystojí dlouhou frontu u stánku Mustafy v Kreuzbergu. Tamní kebab je doslova báječný.

Nechcete to zabalit?

Ostatně právě Kreuzberg má pro evropské tažení kebabu klíčový význam. Encyklopedie uvádějí, že slávu kebabu v Evropě odstartoval Mahmut Aygün, jeden z mnoha tureckých přistěhovalců, mířících po druhé světové válce do Německa.

Mahmut, jenž přišel do Německa jako ambiciózní šestnáctiletý mladík, si otevřel restauraci ve čtvrti Kreuzberg a právě zde v roce 1971 nabídl obyvatelům Západního Berlína první kebab v dnešním slova smyslu. Rožněné maso turecké restaurace samozřejmě nabízely, ale Mahmut ho přestal podávat na talíři a poprvé ho zabalil do pita chleba, čímž se zrodil moderní kebab ve formě fastfoodu.

Během dalších dvaceti let se kebab vypracoval do pozice nejprodávanějšího německého fastfoodu, když za sebou nechal nejen slavný berlínský „párek“ curry wurst (který vznikl též po válce), ale i americký burger.

V Turecku se tradičně připravuje hlavně jehněčí kebab, dále pak kebab...

V Turecku se tradičně připravuje hlavně jehněčí kebab, dále pak kebab z hovězího a kuřecího masa.

Moderní podoba stánku s kebabem na vertikálním grilu v centru Istanbulu.

Moderní podoba stánku s kebabem na vertikálním grilu v centru Istanbulu.

V současné době je kebab k mání víceméně v kterémkoliv německém městě v jakoukoliv denní či noční dobu, přičemž ekonomové odhadují, že v celém Německu funguje na 15 tisíc kebabových fastfoodů, které živí 50 tisíc lidí a jejichž roční obrat přesahuje dvě miliardy eur.

Je to zdravé?

A co říct na kebab z dietologického hlediska? Poměrně zdravý, z fast foodu asi nejzdravější, protože se při jeho přípravě nic nesmaží. Vadí snad jen zbytečně velké množství soli.

Na druhou stranu je pozitivní, že se fastfoodový kebab se téměř vždy servíruje s poměrně velkým množstvím čerstvé zeleniny a ve své standardní podobě se podává v pita chlebu nebo zabalený v „tortille“.

Autor: pro iDNES.cz


Nejčtenější

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, nejslabší mají stále Afghánci

Pokud by prý města a obce ze svých peněz nedotovaly úkony, které na ně přenáší...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, ale Singapurci. Obyvatelé tohoto městského státu v jihovýchodní Asii se díky...

Sezona skončila, lidé jsou pryč. Kam na poslední chvíli k moři a do hor

Noli, ležící západně od Janova, patří k nejpěknějším místům Ligurie.

Mnohem méně lidí, mírnější ceny, přitom ještě stabilní počasí. Takové jsou hlavní výhody návštěvy přímořských i...



Experti varují před tuningem elektrokol. Stroj zničí a je nebezpečný

Redaktor MF DNES Miloslav Lubas s manželkou si vyzkoušeli, jak se v Jizerkách...

Někteří majitelé elektrokol své stroje upravují a navyšují jejich maximální rychlost s podporou motoru. Proti tuningu...

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Bez stativu nejdu. Největší hříchy fotografa při cestě za skvělými obrázky

Hříchy fotografů 01

Fotíte dobře a rádi? Možná, že čtete i odbornou literaturu, časopisy, diskuse na internetu, nebo se bavíte se stejně...

Další z rubriky

Slovensko pro tuláky. Pustiny a temnoty Veporských vrchů lákají i hvězdáře

Vyhlídka z Klenovského Veporu

Opuštěná a temná místa lidi většinou děsí, v případě slovenských Veporských vrchů však mohou být pro mnohé tuláky...

Luxus za 18 miliard korun. Loď pro šest tisíc pasažérů pohání zemní plyn

Výletní zaoceánskou loď AIDAnova nepohání nafta, ale zemní plyn.

Nudí vás už klasické výletní lodě? Křest nového plavidla AIDAnova posunul hranice luxusu a přepychového vybavení při...

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Najdete na iDNES.cz