Když se řekne Bretaň. Zavřete oči a...

- Vítr prosycený svěží vůní drsného Atlantiku si pohrává s větvemi jabloní, kamenné domečky s břidlicovými střechami oživují svou šedivou tvář barevnými okenicemi, na zelená návrší s pasoucími se kravami tu a tam vysvitne slunko, které si mezi mraky hbitě se prohánějícími po obloze hledá skulinku. Ještě jednou se zhluboka nadechněte.
Možná že ucítíte vábivou vůni linoucí se z četných bretonských kreperií.
I když Bretaň patří k Francii relativně krátkou dobu (teprve čtyři a půl století), v labužnictví si se zbytkem země v ničem nezadá. Když se řekne palačinka, možná si představíte placku s marmeládou, ovocem a šlehačkou. Nebo eventuálně s náplní mletého masa. Ale fantazie Bretonců je mnohem bohatší.
Většina jídelních lístků začíná suchou palačinkou, následuje s máslem a pak se objevují další a další varianty. Například "Crepe complete", kompletní palačinka vám nabízí šunku, sýr a vejce. Vajíčko většinou dostanete upravené na způsob volského oka, pokud máte raději rozmíchané, není to žádný problém. Tuto kompletní variantu je možno rozšířit o žampiony, cibuli, rajčata a celou řadu dalších ingrediencí.
Na stůl nedostanete srolovanou nebo ležérně přeloženou palačinku, ale přinesou vám úhledně poskládanou placku ve tvaru dopisní obálky.
Oblíbeným nápojem, který doprovází většinu palačinkových obřadů je "cidre", stručně řečeno bublinkový jablečný mošt, na rozdíl od českého bohužel již téměř neexistujícího nápoje, alkoholický. Otvírání lahví s tímto mokem, silným asi jako naše pivo, živě připomíná otvírání šampaňského. Známý zvuk nastartovaného špuntu i následné pěnění do pohárku. Cidre se ovšem podává v hliněných hrnečcích či mističkách.
Pokud jste ochutnali slanou specialitu, zabalenou v chutném těstíčku, čeká na vás sladká varianta, nazývaná "galette". Ve slovníku sice najdeme pro český výraz slovo koláč, ale v tomto případě opět nejde o nic jiného než o palačinku, tentokráte ovšem se šlehačkou, ovocem anebo čokoládou.
Jestliže na to váš žaludek ještě bude stačit, můžete završit ochutnávku flambovanou palačinkou. Oblíbené jsou zejména s ovocem či kompotem. A než se stačíte nadechnout, zapálí vám číšník lahůdku politou vynikající pálenkou a můžete experimentovat.
Nezbývá než si popřát dobrou chuť. A po francouzsku si nakonec objednat kávu.

Půvab bretonské "kreperie" v domech kamenných.