Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pěkně vypasená smažená tarantule. Ochutnáte gastropoklady z Kambodže?

aktualizováno 
Za týden tu můžete posbírat tolik gastronomických zážitků jako jinde za půl roku. Ne nadarmo se právě do Kambodže jezdí skládat jakási neoficiální gurmánská maturita, neboť třeba pečené pavouky jen tak někde neochutnáte. A hned další den vyfasujete igelitku plnou hadů, které se učíte kuchat a smažit ve woku.

Většina turistů má v hlavě zafixovanou známou rovnici. Kambodža rovná se Angkor. Unikátní a hlavně dechberoucí kolekce starobylých chrámů je rozhodně magnetem číslo jedna.

Ach synku králi, co to jíš?

Jenže existuje ještě jedna rovnice, která malé království v čele s česky mluvícím a zpívajícím králem (mimo jiné umí masarykovskou Ach synku, synku...) dává do souvislosti s nekonečným gastronomickým dobrodružstvím.

A přestože kambodžské jídlo není tak chutné jako delikatesy v sousedním Thajsku či tak rozmanité jako u dalších sousedů ve Vietnamu, nabízí velké množství gastronomických kuriozit. A právě za nimi míří naše kulinární výprava.

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí.

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí.

Husí kůže určitě naskočí 90 procentům Čechů při představě, že by měli ochutnat pavouka, respektive pěkně vypasené, do černa osmažené tarantule. Pavouci se běžně nejí téměř nikde na světě, právě proto je tahle kambodžská gastronomická úchylka poměrně zajímavá.

Pavouci se připravují hlavně v okolí městečka Skuon, které díky této libůstce získalo přezdívku Spiderville – tedy jakýsi Pavoukov (ale dnes dají se koupit také v hlavním městě Phnompenhu a jinde). Pavouci se smaží ve woku a turisté je mohou ochutnat přímo na nádraží.

Původ tradice konzumace pavouků není úplně jasný. Ve většině průvodců se tvrdí, že tento zvyk se zde objevil až v časech krvavého Pol Potova režimu, kdy Kambodžu sužoval velký hladomor, a proto lidé žijící kolem Skuonu začali jíst pavouky. Nicméně otázkou zůstává, proč se k podobnému kroku neodhodlali také hladovějící Kambodžané z jiných oblastí.

Cukr, česnek, sůl

Objevily se také informace, že se zde pavouci jedli okrajově víceméně po staletí, ale popularitu tohoto jídla prudce zvýšil až turistický ruch, neboť spousta návštěvníků ze zahraničí lační po unikátních zážitcích, a tím beze sporu ochutnávka pavouků je.

Připravit smaženého pavouka je docela věda. Zatímco brouci se obvykle smaží jen v oleji nebo úplně nasucho, tarantule se nejprve obalí ve směsi cukru, soli a česneku a teprve pak se hodí do woku. Turisté, kteří pavouky ochutnali, je chutí i texturou přirovnávají k měkkostěnnému krabovi. Ten se jí i s krunýřem a je ho možné ochutnat již v několika pražských restauracích.

A uvaříš nám hada?

Velmi rozšířenou pochoutkou jsou pečení či smažení hadi, které patří v Kambodži k běžnému pokrmu a mnoho obyvatel (hlavně těch starších) jí hady pravidelně každý týden. Jejich maso je vzdáleně podobné našemu úhoři, ale není tak lahodné a je přece jen méně tučné, a tím pádem poněkud sušší.

Sušené hady prodávají v Kambodži téměř na každém rohu.
Sušené hady prodávají v Kambodži téměř na každém rohu.

Sušené hady prodávají v Kambodži téměř na každém rohu.

Pokud si na venkově najímáte průvodce, který vás bude vozit po místních atrakcích, klidně mu řekněte, že byste chtěli hada ochutnat. Buď vás vezme ke stánku, kde mají hady sušené, nebo koupí hada živého a pozve vás domů na hadí hostinu. A během cesty k jeho domku budete držet igelitku plnou živých hadů. Přesně to se přihodilo i nám, díky čemuž jsme mohli být svědky celého procesu – od nákupu a zabíjení až po kuchání i samotné vaření. A také si to vyzkoušet.

Žába smažená či bylinková

Téměř na kterémkoliv tržišti můžete ochutnat smažené žáby, které se na rozdíl od Francie připravují celé (ve Francii servírují obvykle jen zadní nohy) – a to buď smažené nebo pečené, přičemž se jejich břišní dutina plní bylinkami.

Na první pohled jen těžko k poznání. Jedná se o smažené žáby.

Na první pohled jen těžko k poznání. Jedná se o smažené žáby.

Nabídka smažených brouků je poměrně pestrá, můžete ochutnat kobylky, šváby či...

Nabídka smažených brouků je poměrně pestrá.

A samozřejmě nechybí ani pestrá kolekce smažených brouků, od masitých švábů přes obrovské kobylky až po celkem příjemné a chutné larvy bource morušového, které asi nejvíce připomínají chutí i podobou oříšky. Jen pozor na zmíněné kobylky – pokud při jejich ochutnávce neodtrhnete dlouhé nožičky, budou vás škrabat a bodat v krku. A zajímavou výzvou jsou také vařená vejce v nichž je již malé kuřátko.

Angkor se stěhuje

Stále oblíbenější aktivitou v Kambodži jsou kuchařské kurzy, které frčí hlavně v letovisku na jihu země. Rozhodně je doporučujeme, obvykle se naučíte dělat tři jídla, která si nakonec také sníte.

Stejně jako ve Vietnamu jsou v Kambodži oblíbené nesmažené rýžové závitky.

Nesmažené rýžové závitky

Na jihu země připravují rybí curry Fish Amok.

Rybí curry Fish Amok

Ve většině kurzů se učí příprava nesmažených jarních závitků, kdy se balí do rýžového papíru zelenina a občas i maso. Mnohem složitější je příprava slavného rybího curry nazývaného Fish Amok, klasického khmerského jídla, servírovaného v banánových listech.

Ale to už jsou víceméně obvyklá jídla, na jaké jsme poměrně zvyklí. Ty je možné ochutnat i u nás, byť kambodžských restaurací tu moc není. Jedna ze známějších nazvaná Angkor fungovala několik let v Mladé Boleslavi, ale letos na konci prázdnin se přestěhovala do Poděbrad.

Autor: pro iDNES.cz


Nejčtenější

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, nejslabší mají stále Afghánci

Pokud by prý města a obce ze svých peněz nedotovaly úkony, které na ně přenáší...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, ale Singapurci. Obyvatelé tohoto městského státu v jihovýchodní Asii se díky...

Sezona skončila, lidé jsou pryč. Kam na poslední chvíli k moři a do hor

Noli, ležící západně od Janova, patří k nejpěknějším místům Ligurie.

Mnohem méně lidí, mírnější ceny, přitom ještě stabilní počasí. Takové jsou hlavní výhody návštěvy přímořských i...



Experti varují před tuningem elektrokol. Stroj zničí a je nebezpečný

Redaktor MF DNES Miloslav Lubas s manželkou si vyzkoušeli, jak se v Jizerkách...

Někteří majitelé elektrokol své stroje upravují a navyšují jejich maximální rychlost s podporou motoru. Proti tuningu...

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Bez stativu nejdu. Největší hříchy fotografa při cestě za skvělými obrázky

Hříchy fotografů 01

Fotíte dobře a rádi? Možná, že čtete i odbornou literaturu, časopisy, diskuse na internetu, nebo se bavíte se stejně...

Další z rubriky

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Řecký ráj trpí pod návalem turistů z výletních lodí, Santorini chystá omezení

Kromě výletních plaveb je Santorini přední destinací pro svatby a líbánky.

Obrovské výletní lodě jsou pro někoho požehnáním, někomu přinášejí jen utrpení. K řeckému ostrovu Santorini jich každým...

Sezona skončila, lidé jsou pryč. Kam na poslední chvíli k moři a do hor

Noli, ležící západně od Janova, patří k nejpěknějším místům Ligurie.

Mnohem méně lidí, mírnější ceny, přitom ještě stabilní počasí. Takové jsou hlavní výhody návštěvy přímořských i...

Najdete na iDNES.cz