Pohozený obal od potravin v kuchyňce na palubě letadla je plný mravenců.

Pohozený obal od potravin v kuchyňce na palubě letadla je plný mravenců. | foto: Daily Mail

Zděšení hygieniků. V přípravnách jídla do letadla našli myši i šváby

  • 8
Jídlo v letadle obvykle nepatří ke gurmánským hitparádám. Často nevábně vyhlížející kreace servírované aerolinkami však nejsou jen fádní, ale pasažéři z nich mohou skutečně onemocnět. Svědčí o tom důkazy, které nashromáždili hygienici z amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Opakované inspekce Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) za poslední čtyři roky odhalily závažná hygienická pochybení v přípravnách jídel do letadel. Na pracovištích byly objeveny myši, mnohde se hemžili švábi a mravenci či se slétaly roje much.

Ve firmách specializujících se na dodávání jídla do letadel napočítali hygienici přes 1 500 závažných hygienických přestupků, což je mnohem víc než v jiných potravinářských oborech, napsal britský deník Daily Mail.

FDA např. zveřejnil zprávu o myších v letadlech Delta. Letecká společnost vzápětí vydala prohlášení, že prý šlo o "ojedinělý případ". Delta se obhajovala, že nedostatky, které inspekce FDA našla v umývárnách servisních vozíků a zásobnících pitné vody při kontrolách, z nichž některé proběhly už v roce 2009, aerolinka již dávno napravila.

Kontroly odhalily spoustu hmyzu také v podnicích společnosti LSG Sky Chefs, která je jednou největších v oboru a zajišťuje jídlo rovnou pro několik aerolinek. Hygienici podle záznamů našli mravence, kteří lezli ve zbytcích jídla, šváby a také mrtvé i živé mouchy. Rovněž LSG Sky Chefs ihned po zveřejnění faktů vydala prohlášení, že všechny nešvary, které jí vytkl FDA, urychleně napravila.

Smutnou "perličkou" je dokument FDA z kontroly cateringové firmy Gate Gourmet, jejíž zařízení se prý doslova hemžila mravenci v takovém počtu, že je ani nešlo spočítat, a stejně tak šváby.

Americký deník USA Today přitom už v roce 2010 zveřejnil některé závěry inspektorů z Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, které upozorňovaly, že jídlo se skladuje při špatných teplotách, že nádobí v přípravnách je špinavé a že už tehdy se problém s hmyzem začínal vymykat kontrole.

Nově zveřejněná zpráva FDA způsobila v USA aféru, jíž se věnovala snad všechna média. Mnohé cateringové firmy, jako např. LSG, se potom hájily na zpravodajské stanici ABC News, že hygienu při přípravě jídla prý berou velmi vážně a ročně připravují desítky milionů jídel bez jediného incidentu.

Pasažéry, kteří utratí stovky dolarů navíc za první třídu nebo byznys v domnění, že kromě lepšího místa dostanou i lepší jídlo, toto vysvětlení ale stěží uspokojí, napsal list Daily Mail. Jejich "nadstandardní" menu se totiž připravuje ve stejných podmínkách jako všechno ostatní jídlo do letadel.