Je libo šálek kávy?

aktualizováno 
-
Nedokážete si představit život bez kávy? Pak jste na tom podobně jako miliony Italů, pro něž den začíná až s prvním douškem vábně vonící kávy, která se pije z šálků připomínajících servis pro panenky.

Jestli k vám někdy na návštěvu zavítá obyvatel Itálie a vy, snad tamějších zvyklostí neznalí, m u s dobrým úmyslem přinesete obrovské kafe s bábovkou či něčím jiným na zakousnutí, pak můžete očekávat několik reakcí. Jednou z nich je, že zmíněný cizozemec se pěkně otřese. Naší verzi kávy Italové přezdívají americká či dlouhá. Kafe italské je totiž setsakramentsky "krátké"! Platí přímá úměrnost čím méně černé tekutiny je v hrnečku, tím větší požitek - a o to víc vám stoupne krevní tlak. Možná je i tato tradiční tekutina, kromě žhavého slunce, jedním z faktorů, díky kterému si Italové vysloužili pověst temperamentního národa, kdo ví. Káva se v Itálii pije všude a v každou denní či noční dobu. Jenom její příprava se místy liší a každý má ten svůj zaručeně nejitalštější recept, jak připravit tu nejlahodnější, jejíž chuť a vůni cítíte ještě dlouho poté, co jste ji vypili. Základem chutné kávy je mít dobrý kávovar, správně namletou kávu a kvalitní vodu. Kávovar je trojdílná slitinová nádoba, jejíž tradiční podoba má tvar přesýpacích hodin. V poslední době se však stále častěji užívají nerezové válcovité kávovary. Spodní část kávovaru se naplní vodou a do prostřední, připomínající trychtýř se sítkem, se nasype káva. Poté se na tyto dva díly pevně našroubuje díl třetí a můžete začít vařit. Káva se má vařit na mírném ohni. Když voda vře, začíná vzlínat ze spodní části přes díl s kávou do vrchního dílu, kde se shromažďuje. Když se voda vaří, je vhodné vařič vypnout a nechat kávu na horké ploténce dojít. Před naléváním do šálků se má káva v kávovaru zamíchat, jinak prý její doušky nejsou stejně lahodné a výsledný požitek nedostačující. V některých domácnostech se káva sladí ještě před nalitím do šálků. Jinde si cukr do hrnečku přisype každý sám. Správně uvařená káva se podle italských specialistů pozná podle toho, jestli má na povrchu pěnu a jak rychle se v ní cukr rozpouští. V Neapoli se můžete setkat s přípravou poněkud odlišnou od té výše popsané. Káva se tady vaří v nádobě válcovitého tvaru, jejíž vrchní díl připomíná konévku na olej. Když se voda začíná vařit, tak se kávovar opatrně otočí a vroucí voda začne pomalu stékat přes část s na prach mletou kávou do dílu s nástavcem na nalévání. Takto připravený nápoj se zásadně sladí ještě před podáváním. Další odlišností jsou i šálky, které se používají. Zatímco na severu se káva servíruje v tenkostěnných hrnečcích, na jihu jsou to naopak silnostěnné koflíky, které se ještě předtím, než se do nich tekutina nalije, nahřívají nad parou. Nahřátý hrneček údajně lépe rozptyluje aroma a silná stěna má zase tu vlastnost, že kávu udrží delší dobu horkou. Italové kávu taky s klidem znovu ohřívají. Alespoň podle Neapolců se tím údajně nijak nezhoršuje její kvalita.
Autor:
Témata: Itálie, Cukr, Káva, Neapol

Nejčtenější

VIDEO: Na co zírá mašinfíra. Velkolepá podívaná na trase z Košic do Prahy

Výhled z lokomotivy Siemens Vectron společnosti Regiojet v čele vlaku RJ 1012...

Nový seriál iDNES.cz zahajujeme přelomovým videem českého internetu. Jako vůbec první jsme natočili kompletní cestu...

VIDEO: Žebřík do nebe. Nová atrakce v Rakousku pro milovníky adrenalinu

V rakouských alpách postavili „žebřík do nebe“

Rakouskou oblast Gosaukamm znají hlavně horolezci. Nově si tu mohou všichni zájemci o dobrodružství vychutnat výstup po...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Vědci našli tajemství úspěchu Vikingů na moři. Lodě utěsňovali dehtem

Kvalitní lodě umožnily Vikingům daleké objevitelské cesty, v průběhu kterých...

Za nevídanými dobyvatelskými úspěchy Vikingů, severských nájezdníků, stály jejich pověstné štíhlé lodě. Rychlé, dobře...

Blesk nepotřebujete. Zaručené tipy jak udělat parádní fotografii v noci

Poměrně ojedinělý záběr na zasněžený Karlův most je fotografován časně ráno,...

Noční fotografování má mnoho kategorií, disciplín a podob. I když jde o poměrně náročnou disciplínu, o to více budeme...

Další z rubriky

Během turistické sezony zemřelo v cizině 85 Čechů, nejvíce v Chorvatsku

Čeští turisté se koupou na Makarské. K moři do Chorvatska jich ročně míří skoro...

V letošní turistické sezoně mírně ubylo Čechů, kteří zahynuli v zahraničí. Za hranicemi zemřelo 85 lidí, což...

Vánoční čas se blíží, najděte si chvíli na adventní trhy

Vánoční trhy (ilustrační foto)

Za okny sice teprve začal podzim, ale vánoční doba se blíží. Většina trhů startuje už koncem listopadu, například v...

VIDEO: Žebřík do nebe. Nová atrakce v Rakousku pro milovníky adrenalinu

V rakouských alpách postavili „žebřík do nebe“

Rakouskou oblast Gosaukamm znají hlavně horolezci. Nově si tu mohou všichni zájemci o dobrodružství vychutnat výstup po...

Najdete na iDNES.cz