Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Je libo šálek italské kávy?

  16:11aktualizováno  16:11
Nedokážete si život bez kávy představit? Pak jste na tom podobně jako skoro 58 milionů Italů, pro které den začíná až s prvním douškem vábně vonící kávy, která se pije z šálků připomínajících servis pro panenky.Naší verzi kávy Italové přezdívají americká či dlouhá. Kafe italské je totiž setsakramentsky "krátké"! Platí přímá úměrnost - čím méně černé tekutiny je v hrnečku, tím větší požitek... a o to víc vám stoupne krevní tlak. Možná i tato tradiční tekutina je vedle žhavého slunce jedním z faktorů, díky kterému si Italové vysloužili pověst temperamentního národa, kdo ví!

Káva se v Itálii pije všude a v každou denní či noční dobu. Jenom její příprava se místy liší a každý má ten svůj zaručeně nejitalštější recept, jak připravit tu nejlahodnější, jejíž chuť a vůni cítíte ještě dlouho poté, co jste ji vypili. Základem chutné kávy je mít dobrý kávovar, správně namletou kávu a kvalitní vodu. Kávovar je třídílná slitinová nádoba, jejíž tradiční podoba má tvar přesýpacích hodin. V poslední době se však stále častěji užívají nerezové válcovité kávovary.

Spodní část kávovaru se naplní vodou a do prostřední, připomínající trychtýř, se sítkem se nasype káva. Poté se na tyto dva díly pevně našroubuje díl třetí a můžete začít vařit. Káva se má vařit na mírném ohni. Když voda vře, začíná vzlínat ze spodní části přes díl s kávou do vrchního dílu, kde se shromažďuje. Když se voda vaří, je vhodné vařič vypnout a nechat kávu na horké ploténce dojít. Před naléváním kávy do šálků se má káva v kávovaru zamíchat, jinak prý její doušky nejsou stejně lahodné a výsledný požitek je nedostačující.

V některých domácnostech se káva sladí ještě před nalitím do šálků. Jinde si svou overdose cukru do hrnečku přisype každý sám. Správně uvařená káva se podle italských specialistů pozná podle toho, jestli má na povrchu pěnu a jak rychle se v ní rozpouští cukr. V Neapoli se můžete setkat s přípravou poněkud odlišnou od té výše popsané. Káva se tady vaří v nádobě válcovitého tvaru, jejíž vrchní díl připomíná konévku na olej. Když se voda začíná vařit, tak se kávovar opatrně otočí a vroucí voda začne pomalu stékat přes část s na prach mletou kávou do dílu s nástavcem na nalévání. Takto připravený nápoj se zásadně sladí ještě před podáváním.

Další odlišností jsou i šálky, které se na jihu používají. Zatímco na severu se káva servíruje v tenkostěnných hrnečcích, na jihu jsou to naopak silnostěnné koflíky, které se ještě před tím, než se do nich tekutina nalije, nahřívají nad parou. Nahřátý hrneček údajně lépe rozptyluje aroma a silná stěna má zase tu vlastnost, že kávu udrží delší dobu horkou. Po Apeninském poloostrově chodí dokonce i tací jedinci, kteří před delší cestou si do zavazadla nezapomenou přibalit malou lahvičku... lahvičku s kávou. Jako by bary, ve kterých se vaří káva, nebyly doslova na každém kroku! Ale prostě se v nich nevaří ta pravá, nefalšovaná domácí káva! Inu, proti gustu žádný dišputát!

Na závěr jen malé upozornění. Stane-li se vám někdy, že budete na vlastní kůži moci zakusit italskou pohostinnost, nezapomeňte také občas dělat turistu! V italských rodinách je totiž také zvykem podávat hostům kávu, ale zároveň je zvykem zajít pozdravit přátele a přátele přátel a ukázat návštěvu z daleké České republiky. A tak se vám může stát, že budete nuceni několikrát za den ochutnat kávu, kterou jste podle slov hostitele určitě ještě nepili, protože je nejlepší v celé Itálii. Nepomůže vám ani chabá snaha tento přátelský akt pití kávy zamluvit. Tato černá tekutina se totiž dá rychle ohřát, když jí je tak málo, a navíc - alespoň podle Neapolitánů - se tím údajně nijak nezhoršuje její kvalita!

Autorka je spolupracovnicí redakce

Pro většinu Italů začíná den až s prvním douškem vonící kávy.

Autor:


Nejčtenější

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, nejslabší mají stále Afghánci

Pokud by prý města a obce ze svých peněz nedotovaly úkony, které na ně přenáší...

Nejsilnější cestovní pas už nemají Němci, ale Singapurci. Obyvatelé tohoto městského státu v jihovýchodní Asii se díky...

Sezona skončila, lidé jsou pryč. Kam na poslední chvíli k moři a do hor

Noli, ležící západně od Janova, patří k nejpěknějším místům Ligurie.

Mnohem méně lidí, mírnější ceny, přitom ještě stabilní počasí. Takové jsou hlavní výhody návštěvy přímořských i...



Experti varují před tuningem elektrokol. Stroj zničí a je nebezpečný

Redaktor MF DNES Miloslav Lubas s manželkou si vyzkoušeli, jak se v Jizerkách...

Někteří majitelé elektrokol své stroje upravují a navyšují jejich maximální rychlost s podporou motoru. Proti tuningu...

Pilot boeingu zapomněl vyrovnat tlak v kabině, cestující krváceli z nosu

Ilustrační foto

Nejméně třicet pasažérů muselo vyhledat ošetření poté, co pilot indických aerolinek „zapomněl“ stisknout tlačítko...

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Další z rubriky

Slovensko pro tuláky. Pustiny a temnoty Veporských vrchů lákají i hvězdáře

Vyhlídka z Klenovského Veporu

Opuštěná a temná místa lidi většinou děsí, v případě slovenských Veporských vrchů však mohou být pro mnohé tuláky...

Na Mount Everestu řádí pojistná mafie. Horolezce okrádaly i nemocnice

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Stovky milionů dolarů během několika posledních let měly vydělat na pojistných podvodech nemocnice, společnosti s...

Králi se nesměje a dětem nesahá na hlavu. Na co dávat pozor v Thajsku

Thajsko se stává oblíbenou zimní destinací. Dávejte si však pozor, abyste...

Přibývá lidí, kteří si krátké evropské dny a studenou zimu jedou zpříjemnit do exotických destinací. K nejoblíbenějším...

Najdete na iDNES.cz