Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Víte, na čem jezdíte? Exkluzivně z továrny na špičkové lyže

aktualizováno 
Dostali jsme nabídku navštívit moderní továrnu na výrobu lyží Dynastar v městečku Sallanches ve francouzských Alpách. Viděli jsme od A až do Zet, jak se moderní špičkové lyže vyrábějí, lepí, sestavují, lisují a brousí. Překvapila nás při tom zejména kombinace strojové pásové výroby s jemnou ruční prací.

Přesně takhle by měla vypadat továrna na lyže, řeknete si, když stojíte před branou fabričky v Sallaneches, kde za rok vyrobí přes 260 000 párů lyží. V obrovském horském údolí, 20 km vzdušnou čarou od vrcholu Mt. Blanc a lyžařské ikony střediska Chamonix. Ani malá, ani velká, uvnitř plná moderních mašin, dřeva, uhlíkových vláken, polic s lyžemi v různých fázích výroby a přitom všude čisto. A hlavně také zruční odborníci, kteří mají evidentně svou práci rádi.

Fotogalerie

Jak se tedy taková lyže vyrábí? Zkusíme to trochu zjednodušit. Především ve velmi úzké spolupráci mezi produktovými manažery, výrobou, výzkumným oddělením a vrcholovými sportovci.

Na začátku zapomeňte na supermoderní materiály. Základem, jádrem každé pořádné lyže je totiž stále staré dobré a dobře vysušené dřevo. Zejména topol, jasan (který je pevnější) a také různé exotické dřeviny. Ale nepředstavujte si, že se jen tak uřízne kus latě. Jádro lyže, takzvaný torzní box, vzniká slepením menších kousků dřeva ve velké špalky, pak jejich rozřezáním na tenčí destičky a dále opět jejich slepováním, ořezáváním, ohýbáním a broušením.

Továrna v číslech

  • V továrně na lyže Dynastar (a také Rossignol) ve francouzském Sallanches vyrobí ročně na 260 000 párů kvalitních špičkových lyží.
  • 95 % součástí lyže vyrobí přímo v této továrně. Za den tu zpracují asi 2 000 párů lyží a linkami továrny a rukama odborníků tu projde na 6 000 součástí  denně. Za rok tu zpracují na 500 kubíků dřeva.
  • Top modely značky bodují jak v závodech sjezdařského světového poháru, skicrossu, tak stále víc v disciplínách freeski. Zejména profi jezdci ve volném terénu se také podílejí na vývoji.

Teprve pak přicházejí na řadu moderní materiály: fibertex, skleněná vlákna, guma, karbon, titanalové pláty, které lyži zpevňují a dávají jí i další potřebné vlastnosti.

Závěrečná fáze výroby lyže pak probíhá tak, že další šikovní odborníci komponenty skládají, slepují a pak všechny části včetně ocelových hran, tvrzených plastových bočnic, grafitové skluznice a svrchní designové vrstvy ukládají jako skládačku do formy lisu. Poté lyži ve speciálním stroji pod tlakem 12 barů slisují.

Ale pozor, na tomto hrubém výrobku by si ještě nikdo moc nezalyžoval. Přicházejí na řadu brousicí a začišťovací mašiny a roboti. A ještě to není všechno.

V konečné fázi nastupují ti největší a nejlépe placení tovární fachmani, kteří lyži dobrušují a dolaďují jako diamant. Každá lyže si tak nakonec projde několika minutami drahé ruční práce. Tady nečekejte žádné mladíky. Lyže tu berou do rukou chlapíci, ale i ženské, kterým už dávno bylo třicet. Zato mají v rukách cit a za brýlemi stále přesné oko.

A nakonec je tu kontrola jakosti. Továrních "pardálů" se všichni tak trochu bojí, ale když nakonec ukážou palec nahoru, nemůže být lepší pochvala.

Poté, co tohle všechno vidíte, konečně pochopíte, proč jsou špičkové modely lyží tak drahé. Drahé materiály a drahá ruční práce.

Autor:




Nejčtenější

Medvěd s uloveným lososem
Aljaška, z které mrazí. Lososí hostina pro medvědy na vlastní oči

Jeden z nejúžasnějších zážitků v pozorování zvířat, jaký se dá na naší planetě v divočině zažít, je tažení lososů, na které čekají hladoví medvědi a nedočkavě...  celý článek

Dvaaosmdesátiletá Nina při tangu s devadesátiletým Oscarem v Buenos Aires (18....
Argentinské tango od srdce. Je jim 172 let a tančí na mistrovství světa

Vášnivé tango tančí už od 40. let minulého století. Devadesátiletý Oscar a dvaaosmdesátiletá Nina se v srpnu společně zúčastnili světového mistrovství v tangu...  celý článek

Útočiště zde ovšem najdou i následovníci květinových dětí. Nepotřebují nic. Jen...
Chleba z banánů a radost ze života. Na Havaji jsou naštěstí všichni divní

Rozvalit se na lehátku a nechat o sebe pečovat, to je častá možnost, jak si užít dovolenou na Havaji. Jak se na sopečných ostrovech v Tichém oceánu žije na...  celý článek

Campari na led, v tomto případě na ledovou tříšť. Lehce nahořklé a osvěžující
Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si...  celý článek

„Dnes už jsou bicykly o něčem jiném. Mají kola 29 palců, všechno je lehké z...
Hurikán, přepadení a 107 defektů. Jako první Čech objel svět na kole

Deset let příprav, tři roky dobrodružného cestování a pak dvě desítky let vzpomínání. V září uplyne 20 let od chvíle, kdy jeden z nejznámějších českých...  celý článek

Další z rubriky

Alta Badia
Pravé lyžování po italsku: od chaty k chatě za knedlíky a vínem

Lyžařské středisko v samém srdci Jižního Tyrolska nabízí ve výškách od 1 300 do 2 500 metrů zhruba 130 kilometrů sjezdových tratí. Byť jsou skvěle upravené a...  celý článek

Každý rok iglú ve Speikbodenu roztají a každý rok tu postaví nové. Ráz...
Kde se dá koupat na sněhu a bobovat jako mistr. Tip do neobjevené Itálie

Jen pár hodin cesty autem na jih leží region Jižní Tyrolsko, který láká na nádherné sjezdovky až do druhé poloviny dubna. Některá zdejší lyžařská střediska...  celý článek

Stará vesnice s obrannými věžemi ve Svanetii
Lyžovaní v gruzínské Svanetii: bezpečná exotika mezi obrannými věžemi

Nové gruzínské středisko Tetnuldi v romantickém kraji Svanetie nabízí zajímavé lyžování na sjezdovkách, ale hlavně v terénu s nádechem exotiky. Patří dnes k...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.