Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak jsem válela korbáčiky. Ty nejlepší prý 'šúlají' Slovenky na stehně

aktualizováno 
Je to slovenský poklad, jako třeba u nás pivo. Učila jsem se je dělat tam, kde jsou doma. Slyšela jsem, že Slovenky je válejí na zpoceném stehně, protože pak jsou prý nejlepší.

Výroba tradičních slovenských korbáčiků | foto: Jozef Jurík

Dlaně se třou o sebe a vzniknou nitě na korbáčiky. Vypadá to jednoduše, když sleduji zručné ruce Viery Karcolové ve slovenské Zázrivé. Jenže ona slovenskou specialitu korbáčiky vyrábí odmalička. A tak to jdu také zkusit.

Všechno je připravené. Vierka donesla velkou hroudu sýru, jeden hrnec s horkou vodou, druhý se studenou.

Fotogalerie

Popotahuje kousek sýru, jakousi první širokou niť z horké vody, a začíná "šúlat". A není to vůbec lehké šoulání, pracuje tak rychle, že se ten zázračný grif nedá okoukat. Obě ruce musí jít proti sobě a tak nějak se trefit do té správné tloušťky vojky – to znamená nitě, ze které se pak pletou korbáčiky.

Vojky jako dlouhý had padají do studené vody, která jim pomáhá držet tvar.
To musím také vyzkoušet, vždyť jsem nějaká kuchařka. Vyhrnuji si rukávy, nechám si od Vierky vytáhnout z teplé vody trochu sýru a začínám šúlat.

Moje kostrbaté korbáčiky

Jak se dělá pařený sýr

Základem je plnotučné kravské mléko. Platí, že z pěti litrů se vyrobí půl kila sýru. Do mléka se přidá syřidlo, nevaří se, ale pouze se ohřeje na 40° C. Poté se nechá odstát 30–45 minut. Dalších pět šest hodin se čeká, než zkysne. Zkysnuté se ohřeje na 80 °C, což napomůže tomu, že se srazí na hrudku. Syrovátka se oddělí. To se přecedí přes utěrku: syrovátka odkape, pevná směs – hrudka sýru – zůstane v utěrce. Z té se pak vyrábějí korbáčiky. Sýr se nastrouhá a znovu hnětením v teplé vodě zpracuje.

Výrobu korbáčiků si můžete vyzkoušet v zážitkovém penzionu s restaurací Jánošíkov dvor. Více informací na www.janosikovdvor.sk.

Jde to pěkně pomalu a vojky jsou podezřele hubené a slaboučké. Uberu tedy na síle a méně tlačím, ale na rozdíl od těch Vierčiných, které napadaly do studené vody předtím, jsou podivně kostrbaté.

Na Vierku Karcolovou prostě nemám. "Já je vyrábím s láskou," říká o svých 300 korbáčicích, které denně pro sebe a své známé udělá. Jen zaplétáním, což je poslední krok výroby korbáčiků, stráví tři čtvrtě hodiny.

A tak je vhodná doba, abych v mezičase dodala něco na vysvětlenou. Korbáčiky, to je slovenský poklad, který je v seznamu chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Jako třeba české pivo.

Korbáčiky v Zázrivé, Terchové a okolí, v horách pod Malou Fatrou, kde je dodnes folklor oblíbený, "žijí" jako kdysi.

"Spousta rodin tu má hospodářství. Vyrábějí se tu v každé druhé rodině," říká Veronika Letková, která pracuje v Jánošíkově dvoře, příjemném zařízení v Zázrivé, kde kromě ubytování, dobré večeře, nabízejí i zábavné programy. Vyzkoušet si tu můžete hru na fujaru, folklorní tanec – a také výrobu korbáčiků. Tak jdeme pokračovat.

Vržou mezi zuby

Vojkou výroba korbáčiku nekončí. Teď konečně uvidíme, k čemu Vierka přinesla malou dřevěnou čtvercovou konstrukci, jakési dětské počítadlo bez kuliček.
Na tu se vojky navíjejí.

Folklor v Terchové

"Z pálenky se hloupne, z piva se spí a z vína se zpívá," vypráví nám Laco Hanuliak, kapelník Těžké muziky, skupiny, která hraje terchovskou muziku. A pak se do toho v Kolibě Diery v Terchové obouvají: heligonka, housličky, terchovská basička, jejíž zvláštností je, že má jen dvě struny. A text, který se často přizpůsobuje příležitosti – třeba svatbě, narozeninám. Celá kapela je oblečená v místním kroji a pyšně hlásí: "Folklor je stále v Terchové módou."

Rodiče tu nechávají dětem šít kroje, děti chodí do hudebních škol a učí se hrát na heligonku. Muzicíruje tu prý každý. I proto se tu konají Jánošíkovy dny, mezinárodní folklorní festival, kdy Terchová praská ve švech. Letos se budou konat ve dnech 26. 7.–29. 7.2012 a vyzkoušet si tu budete moci například výrobu korbáčiku.

Pak stačí rychlý řez nahoře, a máte stejně dlouhé nitě. Ty se ještě na chvíli ponoří do slaného nálevu, aby dodal sýru jeho chuť. Platí tady ovšem pravidlo, že čím méně je voda osolená, tím jsou korbáčiky slanější.

Nitě zůstávají ve vodě asi pět minut, pak se začne zaplétat, tedy udělat z korbáčiků jakési pletené copy. Nastříhané vojky se přehodí třeba přes vařečku, vezmou se vždy dvě podobně dlouhé, které se splétají a na konci se udělá očko – uzel.

Je mi záhadou, že ty Vierčiny jsou krásné jako od kadeřníka, kdežto moje mají tendenci se zase samy rozplést a někam utéct... Zoufale je drží jen ten uzel na konci.

Korbáčiky jsou hotové, udělaly jsme jich kolem padesáti. Je třeba vyzkoušet, zda se nám povedly.

"Vržou mezi zuby," hlásím vítězoslavně, protože tohle přesně má správný korbáčik udělat, když ho ochutnáte.

Takže jsem uspěla a mohu na tomto místě vyvrátit jednu z legend o slovenských korbáčikách: že je slovenské ženy ručně "šúlaju" na pěkně zpocených stehnech.



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Izrael postavil své první mezinárodní letiště. Teroristé zde nemají šanci

Nové letiště postavili v Negevské poušti a pojmenovali po astronautu Ramonovi a...

První letadla s turisty tady sice mají začít přistávat v zimě, ale už je hotovo. Izrael nedávno slavnostně otevřel...



Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Makarskou Češi milují, k nádherně zbarveným jezerům zabloudí málokterý

Modré jezero v Imotski

Krajina kolem Makarské si získala srdce českých turistů už v první polovině 20. století a dodnes patří mezi námi...

Další z rubriky

Slovensko bez turistů. Nejkrásnější dolina Nízkých Tater zeje prázdnotou

Dolina Štiavnica od Štefánikovy chaty

Za nejkrásnější dolinu Nízkých Tater bývá obvykle považována Demänovská dolina s turistickým střediskem Jasná a...

Bioplynka na Everestu. Nový projekt má odstranit tuny horolezeckých výkalů

Horolezci se kochají pohledem na Mount Everest

Mount Everest je výzva. Tisíce vášnivých horolezců se každým rokem snaží pokořit vrchol nejvyšší hory světa, ale jen...

Naivní Češi v sandálech jsou v Chorvatsku pojem. Znají je i záchranáři

Milovníci hor ocení při návštěvě Makarské výstup na vrcholky Biokova.

Makarska je klenot Dalmácie, ale umí být i nebezpečná. Nádherná a unikátní příroda totiž bývá při nepříznivém počasí...

Najdete na iDNES.cz