Jak se pozná dobré víno?

aktualizováno 
- Málokdo je odborník, ale mnoho lidí tvrdí, že dobré víno pozná. Ale je to skutečně tak jednoduché, aby návštěvník sklípku nedostal k pití nakonec mok, který vlastně s dobrým nápojem nemá nic společného?
Tak jednoduché to skutečně není.


Samozřejmě musí číšník otevřít láhev až před vámi u stolu - to je zásada, kterou odborníci důrazně připomínají. Napřed k vínu čichněte, zda v něm neucítíte nějakou cizí látku - třeba octový zápach. Pak se podívejte proti světlu. Víno může mít slabší barvu - v cizině jsou světlejší červená běžná -, musí však být průzračné.
Pokud je matné, opalizující, odmítněte ho.
Při ochutnání záleží hlavně na tom, co máte rádi. Platí však, že červené by nemělo být moc chladné, tak se nejlépe maskují jeho chyby. U starších červených vín nevadí sraženina na dně, ale nesmějí mít bublinky.
Do bílých vín se naopak často přidává oxid uhličitý, aby mělo svěží jemnou perlivost. Ani ta však nikdy nesmějí být kalná nebo s nepatřičnými příchutěmi.
A jak se ochutnává? Je to skutečně podobné tomu, co vidíte v televizi či ve filmech.
Skleničku uchopíte do ruky, jemně s ním točíte a nos přiložíte k okraji sklenky. Právě točením se vůně vína dostane lépe k vašim čichovým buňkám, vůně je pak koncentrovanější.
Pak se trochu napijete a necháte nápoj poplynout ústní dutinou, až se dostane na zubní stoličky.
Potom polknete.
Chutná?
Když ano, vyslovte souhlas s nápojem.
Když chcete pouze ochutnávat vzorky, každý by měl být zajeden kouskem bílého chleba nebo sýrem - to je nejlepší. Nepijte mezi vínem vodu.
I odborníci ovšem říkají, že stačí ochutnat tak čtyři pět vín a pak si už vyberte. Jinak vás může vaše chuť i zradit.

Autor:

Nejčtenější

Otužilci se vydali na Sněžku ve spodním prádle, dolů je snášeli záchranáři

Sněžka (ilustrační snímek)

Sedm lidí, kteří se rozhodli zdolat Sněžku jen ve spodním prádle, snesli zpět dolů polští záchranáři. Otužilci se na...

Lidé zámek nechtěli, obec ale odolala milionům z prodeje a vítá turisty

Obyvatelé Police zámek nejdříve v majetku obce nechtěli. Památka se však...

Referendum v polovině 90. let dopadlo v Polici na Třebíčsku jasně. Více než osmdesát procent obyvatel obce rozhodlo,...

Jeskyně i podzemní továrny. Výlet do zapomenutého Moravského Švýcarska

Františčina huť v Josefově

Nejenom nejhlubší, ale zřejmě i nejhezčí v celém Moravském krasu je údolí mezi Křtinami a Adamovem. Krása zdejší...

Zaniklé tratě v Česku. Dráha pod Lysou horou nedostala šanci na přežití

Poslední vlak projíždí kolem nádraží Ostravice Řečice 11. ledna...

Ve 14. dílu Zaniklých tratí se vydáme mezi strmé svahy Beskyd. Podíváme se na dráhu, která musela ustoupit přehradě s...

Od Kanárských ostrovů po Kuvajt. Prověřené tipy na zimní dovolenou u moře

Pláž Pearl Beach v centru izraelského Ejlatu

Podzimní plískanice a chladné prosincové dny vybízejí k „útěkům“ do teplejších krajin. Přinášíme prověřené tipy, kde...

Další z rubriky

Bojovali proti Britům, aby s nimi zůstali. Karibský ráj teď zničí brexit

Anguilla s obavami vyhlíží brexit. Odchod z Evropské unie uvrhne ostrov do...

Nenápadný ostrov v souostroví Malých Antil pravděpodobně čekají těžké časy. Pokud Velká Británie opravdu opustí...

Chipsy a energy drinky. Mniši v Thajsku tloustnou z moderních milodarů

Věnování jídla mnichům je v Thajsku považováno za příslib štěstí.

Tisíce buddhistických mnichů denně chodí po Thajsku a dostávají dary od věřících. Sladké nápoje a průmyslově vyráběné...

Turistický svět objevuje Srbsko. Nejvíce se v zemi líbí Číňanům

Bělěhrad je jako tavící kotel Balkánského poloostrova. Nebude to trvat dlouho a...

Srbsko letos čeká rekordní příjmy z turistiky. Podle ministra obchodu, cestovního ruchu a telekomunikací Rasima Ljajiče...

Najdete na iDNES.cz