Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se pozná dobré víno?

aktualizováno 
- Málokdo je odborník, ale mnoho lidí tvrdí, že dobré víno pozná. Ale je to skutečně tak jednoduché, aby návštěvník sklípku nedostal k pití nakonec mok, který vlastně s dobrým nápojem nemá nic společného?
Tak jednoduché to skutečně není.


Samozřejmě musí číšník otevřít láhev až před vámi u stolu - to je zásada, kterou odborníci důrazně připomínají. Napřed k vínu čichněte, zda v něm neucítíte nějakou cizí látku - třeba octový zápach. Pak se podívejte proti světlu. Víno může mít slabší barvu - v cizině jsou světlejší červená běžná -, musí však být průzračné.
Pokud je matné, opalizující, odmítněte ho.
Při ochutnání záleží hlavně na tom, co máte rádi. Platí však, že červené by nemělo být moc chladné, tak se nejlépe maskují jeho chyby. U starších červených vín nevadí sraženina na dně, ale nesmějí mít bublinky.
Do bílých vín se naopak často přidává oxid uhličitý, aby mělo svěží jemnou perlivost. Ani ta však nikdy nesmějí být kalná nebo s nepatřičnými příchutěmi.
A jak se ochutnává? Je to skutečně podobné tomu, co vidíte v televizi či ve filmech.
Skleničku uchopíte do ruky, jemně s ním točíte a nos přiložíte k okraji sklenky. Právě točením se vůně vína dostane lépe k vašim čichovým buňkám, vůně je pak koncentrovanější.
Pak se trochu napijete a necháte nápoj poplynout ústní dutinou, až se dostane na zubní stoličky.
Potom polknete.
Chutná?
Když ano, vyslovte souhlas s nápojem.
Když chcete pouze ochutnávat vzorky, každý by měl být zajeden kouskem bílého chleba nebo sýrem - to je nejlepší. Nepijte mezi vínem vodu.
I odborníci ovšem říkají, že stačí ochutnat tak čtyři pět vín a pak si už vyberte. Jinak vás může vaše chuť i zradit.

Autor:


Nejčtenější

Naivní Češi v sandálech jsou v Chorvatsku pojem. Znají je i záchranáři

Milovníci hor ocení při návštěvě Makarské výstup na vrcholky Biokova.

Makarska je klenot Dalmácie, ale umí být i nebezpečná. Nádherná a unikátní příroda totiž bývá při nepříznivém počasí...

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...



Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Nebuďte povýšení a nechovejte se jako stádo. Sedm cestovatelských hříchů

Vyrážet do světa bez zvídavosti je jedním z největších hříchů pod sluncem.

Chcete si prázdninové toulky po světě opravdu užít? Podívejte se na seznam zásadních chyb, které nesmíte na cestách...

Turisté si odvážejí z pláží Sardinie písek, úřady rozdávají vysoké pokuty

Ilustrační snímek

Úřady na Sardinii bojují proti turistům, kteří si z tamních pláží odnáší na památku písek, což poškozuje životní...

Další z rubriky

Musíte sebrat odvahu a se žralokem bojovat, řekl v Rozstřelu filmař žraloků

Steve Lichtag byl hostem pořadu Rozstřel.

Na začátku srpna usmrtil českého turistu v egyptském letovisku Marsá Alam žralok. V Egyptě nejde o ojedinělý útok, za...

Začíná Alka turnaj. Chorvaté si připomínají slavné vítězství proti Osmanům

Na město Sinj dohlíží z místa bývalé pevnosti Panna Marie.

Každý první srpnový víkend bývá v ulicích chorvatského města Sinj k vidění originální rytířský turnaj, který se pořádá...

Do Pákistánu prý jezdí jen hlupáci, ale Žlutý cirkus si to stejně užil

Babu, trabant, který se nikdy nezastavil, se nám začal rozpadat. Čím dál jsme,...

Skoro čtvrt roku jsme cestovali Indií. Bylo to krásné, bylo to intenzivní, ale bylo toho dost. Před námi je Pákistán,...

Najdete na iDNES.cz