Jak se pozná dobré víno?

aktualizováno 
- Málokdo je odborník, ale mnoho lidí tvrdí, že dobré víno pozná. Ale je to skutečně tak jednoduché, aby návštěvník sklípku nedostal k pití nakonec mok, který vlastně s dobrým nápojem nemá nic společného?
Tak jednoduché to skutečně není.


Samozřejmě musí číšník otevřít láhev až před vámi u stolu - to je zásada, kterou odborníci důrazně připomínají. Napřed k vínu čichněte, zda v něm neucítíte nějakou cizí látku - třeba octový zápach. Pak se podívejte proti světlu. Víno může mít slabší barvu - v cizině jsou světlejší červená běžná -, musí však být průzračné.
Pokud je matné, opalizující, odmítněte ho.
Při ochutnání záleží hlavně na tom, co máte rádi. Platí však, že červené by nemělo být moc chladné, tak se nejlépe maskují jeho chyby. U starších červených vín nevadí sraženina na dně, ale nesmějí mít bublinky.
Do bílých vín se naopak často přidává oxid uhličitý, aby mělo svěží jemnou perlivost. Ani ta však nikdy nesmějí být kalná nebo s nepatřičnými příchutěmi.
A jak se ochutnává? Je to skutečně podobné tomu, co vidíte v televizi či ve filmech.
Skleničku uchopíte do ruky, jemně s ním točíte a nos přiložíte k okraji sklenky. Právě točením se vůně vína dostane lépe k vašim čichovým buňkám, vůně je pak koncentrovanější.
Pak se trochu napijete a necháte nápoj poplynout ústní dutinou, až se dostane na zubní stoličky.
Potom polknete.
Chutná?
Když ano, vyslovte souhlas s nápojem.
Když chcete pouze ochutnávat vzorky, každý by měl být zajeden kouskem bílého chleba nebo sýrem - to je nejlepší. Nepijte mezi vínem vodu.
I odborníci ovšem říkají, že stačí ochutnat tak čtyři pět vín a pak si už vyberte. Jinak vás může vaše chuť i zradit.

Autor:


Nejčtenější

Brány a soutěsky Strážovských vrchů. Neskutečný výlet pro milovníky skal

Panoramatický rozhled ze zříceniny Súľovský hrad

Skalní města bývají vyhledávaným cílem turistů. Súľovské skály vám pak k malebnosti přidají bonus v podobě...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Tísnivé pátrání po starém Bejrútu. Jak jsem si užil lekci pomíjivosti

Centrální čtvrt v Bejrútu byla tak zničená, že se zatím neví, co s ní.

Bejrútu a Libanonu se dříve říkalo Švýcarsko Blízkého východu, dnes však je bohužel pravdou opak. „Bejrút už není tím,...

Byl jsem ve všech zemích světa dvakrát, tvrdí cestovatelský rekordman

Babis Bizas na návštěvě Crozetových ostrovů v roce 2013

Řecký cestovatel Babis Bizas se na svou první cestu vydal v roce 1976 ve věku 22 let. Od té doby se v podstatě...

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Další z rubriky

Trendy nejlepších restaurací světa. Co objevili čeští kuchaři na cestách?

Kachní prsa s kachními játry foie gras v La Verandě – inspirace ze Singapuru

Návštěva nejlepších restaurací světa je zážitek, na který se nezapomíná. Co všechno v nich hosty čeká, prozradí...

Buduje se 136 let, ale až teď dostane chlouba Barcelony stavební povolení

Sagrada Familia, Barcelona

Barcelonská katedrála Sagrada Familia, která je jednou z nejnavštěvovanějších španělských památek, se buduje už 136...

Jak dostat mrtvého blíž k nebi. V Sagadě dávají rakve na skálu

Tradice zavěšování rakví na skály je v Sagadě stará až dva tisíce let.

Filipínská Sagada je jedním z míst, kde stále můžete zahlédnout rituální pohřbívání z dob dávno minulých. Odlehlé...



Najdete na iDNES.cz