Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak chutná pravý maďarský guláš

  16:48aktualizováno  16:48
- Velká stáda skotu, která se v minulosti volně popásávala na širé maďarské pustě, se maďarsky nazývají gulya (čti guja). Pastýř skotu se maďarsky jmenuje gulyás (gujáš). Pastýř vzal kotlík, naskládal do něj na kostky nakrájené hovězí maso, cibuli, papriku, brambory atd. a všechno to dohromady uvařil. Konečný výsledek byl pojmenován podle svého tvůrce a pod tímto jménem se proslavil na celém světě.
Dnes nezbytné součásti tohoto jídla, paprika a brambory, pocházejí, jak známo, z Ameriky a v Uhrách se rozšířily až ke konci osmnáctého století. Příprava opravdového guláše je v Maďarsku považována za vrcholné umění, ve kterém se často pořádají soutěže. Gulášů je mnoho druhů a ty se od sebe liší jak místně, tak i tím, co všechno se k nim použije. Nakonec je guláš nutné odlišit od jeho blízkého příbuzenstva, jako je perkelt (maďarsky pörkölt), tokáň nebo paprikáš. Spory začínají již v otázce použitého masa. Podle některých autorit se guláš vaří z hovězího masa a hotovo. Jiní doporučují použít více druhů mas - hovězí, telecí a vepřové, dohromady, případně i zvlášť. Správně by se měl guláš vařit v kotlíku. Jako kotlíkový guláš (bográcsgulyás) ho většinou vídáme i na jídelních lístcích maďarských restaurací. Prvním krokem vaření je příprava perkeltu, jednoho ze základů maďarské kuchyně vůbec. Na osmaženou cibulku, zaprášenou paprikou, nasypeme kostky masa, které za stálého míchání po několik minut pražíme na prudkém ohni (pörkölni maďarsky znamená pražit), pak k němu přidáme nakrájenou papriku a rajčata, posolíme, přidáme kmín a na již mírnějším ohni dusíme, až se maso ve vlastní šťávě uvaří doměkka. V Maďarsku se guláš většinou považuje za hlavní jídlo, které se jí bez příloh, jenom s chlebem. Na lepších místech vám guláš přinesou v opravdovém kotlíku, ze kterého si host nabírá sám podle vlastního uvážení na svůj talíř. Běžný guláš nebývá v maďarských restauracích, i s ohledem na méně odolné cizince, nijak přehnaně kořeněný. Mnohdy se k němu ale v nějaké formě, nejlépe jako drobné suché lusky na zvláštním talířku, přikládá silná pálivá paprika, kterou lze jídlo podle vlastního uvážení dochutit. Dobré je pamatovat na to, že oheň v ústech se nesmí zapíjet vodou. Nejlepší je ostré koření zajíst měkkým chlebem. Guláš má i svoje příbuzné. Perkelt se jí nejčastěji s noky nebo s bramborami a je nejvíce podobný guláši, který se v Čechách podává s knedlíky. Paprikáš se od perkeltu liší tím, že osmaženou cibuli zalijeme vodou okamžitě, přidáme k ní sůl a koření a teprve pak maso (nejlépe kuřecí nebo skopové). Tokáň se připravuje bez papriky, hlavním kořením je v tomto případě pepř, výběr koření je však vůbec širší, podle různých druhů tokáně se může uplatnit česnek, estragon atd. Nutné je zmínit se i o takzvaném segedínském guláši. Tuto českou specialitu bychom v Maďarsku i v samotném městě Szegedu (česky Segedínu) hledali zbytečně. Jakýmsi vzdáleným příbuzným tohoto jídla je maďarský »székelygulyás«, pojmenovaný podle jistého pana Székelye, který měl v minulém století vyhlášenou restauraci v Budíně. Jednou prý k němu pozdě večer vpadla skupina hladových hostů a v kuchyni už měli pouze zbytky perkeltu a dušeného zelí. Co mohl chudák hostinský dělat?

Maďarský guláš není ani tak perkelt, ani paprikáš.

Autor:




Nejčtenější

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Pokuta za porušení zákazu kouření na thajských plážích může dosáhnout až 100...
Za cigaretu u moře pokuta 60 tisíc. Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil poté,...  celý článek

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Dopravní zácpy na vjezdu do Doveru, které přístav trápily loni v létě.
Brexit ochromí dopravu přes La Manche, Dover se děsí obřích kolon

Vystoupení Británie z Evropské unie ovlivní celou řadu obchodních sfér i životy obyčejných lidí. Velké problémy očekávají provozovatelé přístavu v britském...  celý článek

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Další z rubriky

Celý svět i Peruánci tradičně spojují "objevení" skalního města Machu Picchu se...
Panika mezi cestovateli: Povolení na Machu Picchu budou do Vánoc pryč

Pokud plánujete cestu na Machu Picchu cestou Inků, zarezervujte si ihned povolení. Letos se totiž vydávají o tři měsíce dřív než obvykle a předpokládá se, že...  celý článek

Hasiči se vzhledem k výšce plamenů a nebezpečí zhroucení věže nemohli po...
Shořela oblíbená vyhlídková Goethova věž ve Frankfurtu nad Mohanem

Největší a nejstarší dřevěnou vyhlídkovou věž ve Frankfurtu nad Mohanem zcela zničil požár. Informovala o tom agentura DPA. Příčiny požáru Goethovy věže...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.