Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedm italských specialit, na které nikdy nezapomenete

aktualizováno 
Italská kuchyně nejsou jen pizza a špagety. Gastronomická nabídka Apeninského poloostrova je neskutečně pestrá a široká a liší se region od regionu. Představíme vám několik italských delikates, které u nás zatím nejsou úplně známé, ale přesto patří ke gastronomickým klenotům země.

Artyčoky jsou u nás téměř neznámé, v Itálii jedna z nejoblíbenějších surovin. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Na začátek naší gastronomické výpravy zamíříme až na rozpálenou Sicílii, jejíž kuchyně je nejpikantnější v celé zemi. Velmi oblíbeným a osvěžujícím předkrmem jsou třeba šťavnaté sicilské pomeranče, které se den dopředu marinují s fenyklem ve směsi olivového oleje a chilli papriček. Ještě slavnější jsou ovšem smažené rýžové koule (byť mají často tvar jehlanů) zvané arancini.

Ragú, šafrán, sýr

Arancini jsou plněné různou náplní, uvnitř můžete najít lehce kořeněné telecí ragú či lahodný sýr, který krásně ladí s šafránem, jenž se používá k dochucení rýže. Ale objevují se i značně kreativní náplně, jako třeba chřest s kozím sýrem.

Fotogalerie

Slavný šéfkuchař Jamie Oliver připravuje arancini s náplní z pistáciových oříšků, mozzarelly, oregana a sušených rajčat. Zatímco v Catanii či v Palermu najdete arancini na každém rohu, do českých restaurací zatím moc nepronikly, ale v základních verzích je můžete ochutnat třeba v bistru Cafe Milano, které stojí nedaleko metra Palmovka (jeden kus stojí 99 korun).

Telecí s tuňákem

Jednou z nejslavnějších a nejznámějších italských specialit je vitello tonnato, tedy lahodné studené telecí plátky s lehce pikantní tuňákovou omáčkou, které se mohou podávat jako předkrm či hlavní chod. Přestože na talíři vypadá tohle jídlo z Piemontu velmi jednoduše a téměř prostě, jeho příprava je poměrně složitá a má spoustu variant. Třeba nejznámější český Ital v kuchyni Emanuele Ridi doporučuje péct kýtu na másle v kastrole s tuňákem, kapary, ančovičkami a mrkví, z čehož po upečení připraví legendární omáčku dochucenou citronem a kořením.

Telecí na grilu

Pokud se omáčka připravuje zvlášť, je třeba v ní maso dva až tři dny marinovat, což se však v restauracích obvykle nedodržuje. Klasické Vitello tonnato můžete ochutnat třeba v populární restauraci Lobster v Olomouci (cena 169 korun). Naopak kreativní verzi italské klasiky mají v nabídce pobočky úspěšného řetězce Pizza Coloseum, kde se podává telecí kýta grilovaná a tudíž teplá (na talíři samozřejmě nechybí tuňáková omáčka a kapary, cena 199 korun).

Dršťky s ovčím sýrem

Kulinářské cesty po světě

Dalším slavným jídlem tentokrát z římské kuchyně, která hojně pracuje s vnitřnostmi, jsou tradiční dršťky vařené s rajčaty a mátou a dochucené ovčím sýrem peccorinem. Chodí se na ně hlavně do romantických hospůdek ve čtvrti Trastevere, o které se tvrdí, že v ní přežilo původní římské obyvatelstvo po pádu antické říše.

Karlu Čapkovi čtvrť Trastevere připomínala Malou Stranu a je tak trochu náhoda, že nejlepší dršťky v české metropoli nabízí malostranská restaurace Konírna. V nabídce jsou ve dvou podobách, s bylinkami, sladkou paprikou a pikantní klobásou (135 Kč) nebo se šunkou a s houbami (155 Kč).

Artyčok po židovsku

V Římě ještě zůstaneme, jen se přesuneme na druhou stranu řeky Tibery, do židovské čtvrti, kde můžete ochutnat výtečné artyčoky na židovský způsob, další věhlasnou specialitu, na kterou lákají všechny restaurace „židovské“ části města. Artyčoky připravené tímto způsobem jsou osmažené dozlatova, lehce osolené a krásně křupavé.

V Česku se tento způsob úpravy zatím neuchytil, vynikající artyčoky je ovšem možné ochutnat v nové restauraci Emanuele Ridiho, jež stojí na samotné špičce Dětského ostrova. Jmenuje se Manú, tak říkají Ridimu jeho přátelé.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

V mnoha italských městech se farmářské trhy konají každý den.

Kreativní variace na vitello tonnato v Pizza Coloseum. Telecí kýta je v tomto...

Kreativní variace na vitello tonnato, telecí kýta je v tomto případě grilovaná.

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky. V Praze můžete zajímavě připravené...

Jedním z klenotů římské kuchyně jsou dršťky.

Plněné cuketové květy

Další legendou italské kuchyně jsou květy cuket plněné měkkým sýrem (obvykle mozzarellou a ančovičkami), které jsou obalené v těstíčku a osmažené v oleji. Smažené cukety se v tuzemských italských restauracích vyskytují jen zřídka. Na začátku dubna je ale budou nabízet podniky Pizza Coloseum, neboť tento „řetězec“ pozval do Česka slavného šéfkuchaře Sergia Ferrariniho z oblasti Emilia Romagna, který bude v rámci svého „typického“ menu servírovat právě plněné cukety. V ostravské pobočce Pizza Coloseum bude své kuchařské umění předvádět naživo 6. dubna, další dny budou jeho speciality k dostání na všech pobočkách, mimo jiné v Kladně či v Teplicích.

Plněný a smažený květ cuket v podání Sergia Ferrariniho v nabídce podniků Pizza...

Plněný a smažený květ cuket

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Restaurace v římské židovské čtvrti nabízejí tak trochu jinou „Itálii“.

Čerstvé plněné ravioli

Čerstvé plněné ravioli

Mořský ježek a sušené jikry

Na závěr ještě dvě zajímavé pasty, které ocení hlavně zkušení a protřelí gurmáni. První z nich jsou špagety podávané s masem mořských ježků, jídlo oblíbené hlavně na jihu země, třeba na Sicílii či v Apulii.

Kousek Itálie doma v kuchyni

Italské recepty, které zvládnete levou zadní, najdete na webu Vitalion.cz.

Další specialitou je pasta dochucená výraznou bottargou, tedy sušenými jikrami z parmice, tuňáka nebo cípala. Bottarga se na jídlo strouhá stejně jako třeba lanýže. Případně se může podávat jako předkrm v podobě plátků bottargy pokapaných citronem. Bottargu můžete koupit třeba ve Food Story v Dlouhé ulici v Praze.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Za mřížemi v Kambodži. Bez peněz a pomoci zvenku nepřežijete

Václav Pavlát, přezdívaný Wendi, strávil Vánoce v kambodžském vězení....

Šestačtyřicetiletý Čech Václav Pavlát, známý jako Wendi, je pro údajné sexuální zneužívání nezletilé khmerské dívky ve...

Češky zabloudily na palestinské území, místní na ně házeli kameny

Pro dopravu k hranicím používají Palestinci bez pracovního povolení moderní...

Policisté museli přijít na pomoc dvěma českým turistkám pobývajícím v Izraeli, které vozem s izraelskou registrační...



XXXL cestování v letadle. Jak aerolinky zápasí s obézními zákazníky

(Ilustrační snímek)

Na jedno standardní sedadlo se nevejdou, takže zabírají i část sedadel sousedních. Obézní cestující v letadle jsou...

Běžkařská poezie bez lidí. Výlet Milionovou cestou Hrubého Jeseníku

Praděd a Sokol

Na této cestě miliony nenajdete, nevyhrajete, ani nevyděláte. Možná však získáte spousty nevšedních zážitků, které si...

Po stopách válečných hrůz ve Lvově. Statisíce mrtvých upadá v zapomnění

Z původního vybavení lágru Janowska se nedochovalo nic, nacisté tábor před...

Padesát tisíc obětí, o pár kilometrů dál třikrát tolik zavražděných. Připomíná je jen nevelký kříž či skromný pamětní...

Další z rubriky

OBRAZEM: Vyndejte dědečka z hrobu, potřebuje novou košili

Smrt není konec cesty, říkají Torajané z indonéského ostrova Sulawesi a podle...

Smrt není konec cesty, říkají Torajané z indonéského ostrova Sulawesi a podle tohoto hesla se také náležitě řídí. O...

Japonský vlak imituje štěkot psa a troubení jelena, plaší tak divokou zvěř

Rychlovlak šinkanzen vjíždí do stanice Kjóto.

Japonské železnice testují vlak, který z reproduktoru vysílá nahrávku štěkajícího psa a troubícího jelena. Cílem je...

Za mřížemi v Kambodži. Bez peněz a pomoci zvenku nepřežijete

Václav Pavlát, přezdívaný Wendi, strávil Vánoce v kambodžském vězení....

Šestačtyřicetiletý Čech Václav Pavlát, známý jako Wendi, je pro údajné sexuální zneužívání nezletilé khmerské dívky ve...

Najdete na iDNES.cz